Slik har Petter Northug trent i og etter høyden

Dette har Northug gjort de siste to månedene. Forklarer sitt eget varsel: - Ulykke

Overfor Dagbladet utdyper Petter Northug hva han legger i varselet om «ulykke» på treningsøktene som gjorde at han snudde om på planene sine forrige uke.

TUNGE BEIN: Petter Northug har rapportert om gode bein de siste ukene, fram til forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TUNGE BEIN: Petter Northug har rapportert om gode bein de siste ukene, fram til forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I to måneder har Petter Northug loggført sine løpe-, rulleski- og langrennsøkter fra så vel Bormio som Val Senales, Trondheim og Bruksvallarna. En solid treningshøst uten sykdoms- og skadeplager var lenge et faktum.

Gjennom majoriteten av perioden har Northug rapportert om gode bein, også i periodene hvor treningsdosene har vært som høyest. Under sitt lange høydeopphold i Mellom-Europa registrerte Mosvik-ekspressen de fleste av dagene en langkjøring om morgenen, etterfulgt av intervalldrag eller en spenst- og hurtighetsbasert økt på kveldstid.

Etter gjennomgående gode bein, men - som forventet - fortsatt høydepuls da Northug dro videre til Gran Canaria for å trene litt lettere igjen med rulleskiøkter i varmere omgivelser, gjennomførte 31-åringen en solid mølleøkt i Trondheim forrige mandag og to langøkter på totalt 60 kilometer da han ankom Bruksvallarna forrige onsdag.

Dagen etter kom imidlertid motgangen. På I3/I4-økta forrige torsdag var det slutt på de gode beina. «Ulykke», skriver Petter Northug etter hardøkta 9. november. Dagen etter gjentar han det samme budskapet etter en skøyteøkt samme sted: «Ulykke».

Kort tid seinere kom meldingen om at Northug kastet inn håndkleet og dro hjem fra Bruksvallarna. Etter det har spekulasjonene vært mange.

Northugs forklaring

ETTER PLANEN: Petter Northug har unngått skader og sykdomsproblemer og trent godt gjennom høsten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ETTER PLANEN: Petter Northug har unngått skader og sykdomsproblemer og trent godt gjennom høsten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Det store spørsmålet er:

Hvorfor skrev Northug «ulykke» i sin elektroniske treningsdagbok etter øktene i Bruksvallarna? Hva betyr dette?

Vi lar hovedpersonen svare selv.

- Det betyr dårlige bein, forklarer Petter Northug til Dagbladet.

- Er de gode igjen nå?

- Nei, svarer mannen med flest VM-gull i langrenn gjennom historien.

Northug følte seg bedre igjen på mandag, ifølge trener Stig Rune Kveeen, men kom selv med følgende beskjed:

- Jeg står over Beitostølen, skrev Petter Northug i en SMS til Dagbladet mandag.

Kveen avkreftet imidlertid det og sa at planen er at Northug skal gå lørdagens sprintrenn, i tillegg til enten 15 kilometer klassisk fredag eller 15 kilometer fristil søndag. Utsatt avreise og forkjølelse tyder på at fredagens klasssikrenn i hvert fall ryker.

- Vi har lært av fjoråret og valgte derfor å justere planen litt for å være i forkant og være sikker på at Petter er i balanse, sier trener Stig Rune Kveen til Dagbladet.

NORTHUG REAGERER: Sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som om han ikke ønsket å være på medaljeseremonien i det hele tatt. Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen under VM i Lahti. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Tirsdag kveld fikk han en kjenning med tett neste og bihuler, men vi håper han kan dukke opp på Beitostølen i løpet av helga.

Slik har Northug trent

Siden 4. oktober har Petter Northug loggført mange av øktene sine via den elektroniske treningsappen Strava.

7. oktober gikk han blant annet først 20,8 kilometer på økt nr. 1 og 27,3 kilometer og 785 høydemeter på kveldsøkta med en gjennomsnittsfart på solide 17,9 kilometer i timen.

Etter en innledende rolige skitur på 18 kilometer dagen derpå, fulgte Northug opp med et motbakkeløp hvor han besteg 1063 høydemeter, fordelt på seks kilometer, på 39.12 minutter. I Via al Tres-klatringen var det 16,6 prosent stigning.

- Tradisjonen tror kjører vi mange av hardøktene i motbakke for å bygge mest mulig kapasitet. Formen nå er normalt bra. Jeg ønsker ikke å hausse den opp, men Petters form er sånn den skal være, forteller Kveen.

Den påfølgende morgenen gikk Northug 31,3 klometer i Tour de Ski-byen Val Müstair. Mosvik-ekspressen har loggført to solide økter daglig gjennom store deler av perioden. I tillegg kommer styrketreningene.

- Vi har fått gode rapporter på hvordan Petter trent. Det er mye av det samme som landslagsløperne trener, sier landslagstrener Tor Arne Hetland til Dagbladet.

Imponerende klatring

10. oktober gjennomførte blant annet Northug en skøyteøkt i motbakke med stigning på hele 1203 høydemeter opp Stelvio-passet, hvor både han og lagkompis Chris Jespersen noterte seg for tiden 1.29.09. Dette skjedde på kvelden etter at 31-åringen hadde gått 27,3 rolige kilometer på breen tidligere på dagen.

Ingen har noensinne gått raskere opp denne stigningen av dem med registrert tid. Nærmest er det sveitsiske langrennsesset Toni Livers, som gikk helt til topps i et verdenscuprenn i Davos i 2007.

Ved siden av jevnlige langkjøringer på rundt tre mil for å få nødvendig mengdetrening i grunnmuren, kjørte også Northug flere hardøkter i høyden i Val Senales i midten av oktober.

Den 11. gikk han og Jespersen blant annet knalltøft fire runder i rulleskiløypa i Valdidentro nært Bormio med en gjennomsnittsfart som ingen andre har Strava-registrert der tidligere.

To dager seinere brøt han opp langturene på breen i Val Senales med hurtighetsdrag i pigging på andreøkta om kvelden. Dagen etter beskriver Northug selv at han ble drept av Chris Jespersen på klassisk intervall i tøff motbakke med jevn stigning.

- Chris og Petter har spilt hverandre gode. Å ha Chris' kapasitet på laget er en stor fordel for Petter og gjør det enklere å pushe seg på de lengre hardøktene, så får Chris mye nytte av Petter på andre typer økter, sier Kveen.

- Petter har så mye erfaring at han kjenner på kroppen hvordan tempoet bør være og har kjent på treningene at Chris' kapasitet er på et høyt internasjonalt nivå.

Inspirert av Marcel Kittel

Spenst og hurtighetsøkter, teknikktrening med filming og det Northug beskriver som «Kittel-økt» bryter også opp med de daglige langkjøringene. På «Kittel-økta» med Jespersen klatret duoen 1018 høydemeter med en stigningsprosent på 18 i visse perioder av traseen. I disse pausene anvender Northug 75 sekunders pause.

Denne økta er - ironisk nok - oppkalt etter verdens raskeste landeveissyklist, kraftfulle Marcel Kittel. På disse øktene skal Northug - som også er blant de tyngste og hurtigste i feltet - forsøke å bygge nødvendig motbakkekapasitet.

19. oktober gjennomførte Northug en klassisktur hvor han første gang i høst kom med beskrivelsen «ulykke». Northug forklarer altså til Dagbladet at det betyr tunge bein.

23. oktober kjørte Northug en langtur i skøying på 34,2 kilometer litt sør for Val Senales med hurtighetsdrag inne imellom. Seinere samme dag fulgte langrennsstjerna opp med spenst og hurtighetstrening med løpesko under beina.

Dagen derpå kjørte Northug først en langøkt og så såkalte flytdrag. 25. oktober fulgte Mosvik-ekspressen opp med en ny langkjøring om morgenen og skøyteintervall på kvelden.

Gode bein på Gran Canaria

Dernest kjørte Northug noen rolige langøkter før han dro sørover til Gran Canaria. 29. oktober kjørte han skøyteintervall på 7 x 1 min, 3 x 45 sekunder og 3 x 30 sekunder på rulleski i jevn stigning på Kanariøyene. På den påfølgende restitusjonsøkta på kvelden rapporterte Northug om gode bein og fin puls. Med andre ord gode svar.

Videre kjørte Northug en solid 25 kilometer rulleskiøkt i hard stigning og 1034 høydemeter. Gode bein, rapporterte Northug på dag fem etter høyde.

Gode bein hadde han også neste dag på rulleskiøkta til Soria, også denne gang i solid stigning, 7,7 i gjennomsnitt. Fortsatt høydepuls, men gode bein, konkluderte langrennsstjerna. På kveldens drilløkt med spenst og hurtighet skrev Northug nok en gang at beina var gode.

Dagen etter, altså 5. november, på en ny rulleskiøkt i skøyting, formidlet Northug i sin elektroniske dagbok at beina bare er OK og at han fortsatt hadde høydepuls.

Rodal-økt - og ulykke

Så do Northug hjem til Trøndelag, hvor han kjørte en terskeløkt på mølla som morgenøkt. På kvelden fulgte 31-åringen opp med drill, «Rodal-light» og en løpetur med lillebror Tomas. Olympisk mester på 800 meter, Vebjørn Rodal, er inspirasjonen her.

Dernest gikk veien til Sverige og Bruksvallarna over grensa. 8. november gjennomførte Northug en solid langkjøring i klassisk i drøye to timer på 32,7 kilometer og rapporterte om bra bein. Noen timer seinere fulgte Northug opp med en langkjøring i skøyting, denne gang 26,4 kilometer og dermed godt over fem mil denne første dagen i Sverige.

9. november kjørte Northug dernest en intervall i I3/I4, altså intensitetssone tre og fire. Her opplevde altså Northug dårlige bein. Det samme gjaldt på skøyteøkta dagen etter. Kort tid seinere meldt han forfalle til rennene i Bruksvallarna.

- Petter rakk å få noen gode treningsøkter og testet ski sammen med Perry. Så dro han hjem fordi han ikke følte seg så bra og valgte å se framover, forteller Kveen.

Hva skjer med Kuusamo-rennene?

Tirsdag ble han imidlertid forkjølet. Nå er den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen i fare. Det kan igjen skape problemer for verdenscupåpningen i Finland neste uke. Samtidig vet Mosvik-ekspressen at han har lagt en meget god treningshøst bak seg.

Fra og med mandag er Petter Northug igjen å regne som norsk landslagsløper. Nå gjelder det å være blant de ti som får gå verdenscupåpningen i Ruka i Kuusamo. Det er bare de 15 utøverne fra elitelandslaget som er aktuelle til verdenscupåpningen. Northug må danke ut fem landsløpere i det kommende uttaket.

- 15 herrer fra elitelandslaget kjemper om ti plasser. Det er hard kamp om plassene, sa Hetland til Dagbladet mandag.

I går ble imidlertid Martin Johnsrud Sundby, Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Finn-Hågen Krogh og Pål Golberg forhåndsuttatt. Dermed er det bare fem plasser igjen å kjempe for. Niklas Dyrhaug var opprinnelig blant disse, men en ryggskade gjør at han må utsette sesongstarten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer