Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette har Northug skrevet under på

Får to friperioder fra landslaget.

BLE ENIGE OM AVTALE: Petter Northug skrev avtale med Coop og Nye Høyder i mai. Nå blir han likevel landslagsløper for Norges Skiforbund store deler av vinteren, med unntak av to korte perioder. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
BLE ENIGE OM AVTALE: Petter Northug skrev avtale med Coop og Nye Høyder i mai. Nå blir han likevel landslagsløper for Norges Skiforbund store deler av vinteren, med unntak av to korte perioder. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): I dag skrev Petter Northug (27) under avtalen som gjør ham til landslagsløper det meste av vinteren. Men han får være Coop-løper i to korte perioder.

Dermed er en av høstens mest omtalte strider ved veis ende. Men er det en lykkelig løsning?

- Ja, sier Skiforbundets generalsekretær Stein Opsal til Dagbladet.

Ryddig - Vi er veldig fornøyd med at vi har fått dette til på en ryddig måte. Vi har hatt mange, lange og konstruktive samtaler om et for oss nytt tema. Derfor har det tatt tid. Vi har vært nøye med å få belyst alle sider av saken.

Saken, ja. Den er kort fortalt slik:

I mai valgte Petter å gå ut av landslaget og - med vidåpne øyne - inngå en privat sponsoravtale med firmaet Nye Høyder og Coop. Samtidig sa han at både Tour de Ski og OL var vinterens store mål. Dette ble svært problematisk for Skiforbundet, som allerede har et sponsorsamarbeid med Spar-kjeden, en av Coops konkurrenter.

Full lojalitet Eller, det behøvde ikke vært problematisk. Skiforbundet med bakgrunn i nevnte bransjekonflikt mellom sponsorene, kunne latt være å ta ut Northug til de aktuelle konkurransene,

Det var selvsagt ikke et ønsket scenario. Skiforbundet var innstilt på å finne en løsning, men hadde tre klare forutsetninger da de gikk inn i forhandlingene.

• Full lojalitet til egne sponsorer.

• Ikke inngå noen kompromisser som kunne rokke på dagens landslagsmodell, der forbundet eier samtlige markedsrettigheter til løpere som til enhver tid er tatt ut til å representere Norge.

• Et ønske om at de beste - selvsagt også Petter Northug - skal gå på ski for Norge.

Rent juridisk er det klart og tydelig nedfelt både i Norges Idrettsforbunds egne lover, og ikke minst Norges Skiforbunds reglement, at utøvere kun kan inngå egne markedsavtaler innen de rammer som fastsatt av særforbundet og Norges Idrettsforbund.

Petter Northug inngikk en lukrativ avtale med en bedrift som er i direkte konkurranse med en av Skiforbundets store sponsorer. Altså så langt utenfor ramma som det omtrent er mulig å komme.

- Det var selvsagt problematisk. Og for oss en ny problemstilling, sier generalsekretær Opsal.

- Men vi har hele tiden vært innstilt på å finne løsninger. Og selv om det har tatt tid, er jeg fornøyd med løsningen vi har kommet fram til, sier han.

Ingen Petter-avtale Løpere som ikke er på landslag, men blir tatt ut for å representere Norge i internasjonale konkurranser, må underskrive en representasjonsavtale med Skiforbundet.

Denne avtalen regulerer blant annet markedsrettighetene forbundet har overfor løperen, hvilke klær han eller hun skal bruke og slie ting.

- Denne avtalen er standard, og gjelder  både for oss, hopp, alpint og alle andre grener. Den har Petter signert. Men vi har i tillegg laget et vedlegg, som er kun for Petter, sier langrennssjef Åge Skinstad.

- Er det en særavtale for Petter?

- Det er det absolutt ikke. Petter må rette seg etter absolutt alle de samme reglene som de øvrige løperne. 

Får to «friperioder» - Vedlegget definerer imidlertid hvilke perioder han er å regne som landslagsløper og når han ikke er det. Det er stort sett basert på Petters egne sportslige planer for vinteren.

- Så han får «friperioder» i vinter?

- Det er to perioder i vinter hvor han vil prioritere å trene framfor å konkurrere. Det gjelder perioden fra verdenscuprennene i Davos i desember og fram til Tour de Ski. Dessuten er det en slik periode rundt NM rett før OL.

LYKKELIG LØSNING: Petter Northug har signert en representasjonsavtale som sikrer ham startplass i både Tour de Ski og OL. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
LYKKELIG LØSNING: Petter Northug har signert en representasjonsavtale som sikrer ham startplass i både Tour de Ski og OL. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Da kan han gjøre som han vil?

- Siden Petter i utgangspunktet ikke er på landslaget, blir han fritatt for representasjonsavtalen i de periodene.

- Men de periodene han er under avtale, kan for eksempel ikke Coop bruke ham i TV-annonser og slike ting?

- Det er helt riktig. Da annulleres Coop-avtalen og har han absolutt samme krav på seg som de øvrige landslagsløperne.

- Petter har friplass i verdenscupen siden han vant i fjor, kunne han ikke bare stilt opp?

- Nei, selv en tittelforsvarer med friplass må ha startlisens av oss og bli påmeldt gjennom Norges Skiforbund, sier Skinstad.

Får all mulig hjelp Petter har slitt mye med sykdom i sommer og høst, og har fått trent langt mindre enn han - og alle skiinteresserte - hadde ønsket. Siden han har stått utenfor landslaget, har han heller ikke kunnet motta faglig assistanse fra Skiforbundet eller Olympiatoppens helsepersonell.

Skiforbundet har vært prinsipielle.

- Vi har hatt som mål hele veien at dette ikke skulle utfordre landslagsmodellen på noen som helst måte. Den skal vi bevare. Derfor har det vært viktig å ivareta skiforbundets og våre samarbeidspartneres interesser, sier Opsal..
 
- Har dere følt dere utfordret av Coop?

- Nei, vi har hatt greie samtaler hele veien. Begge parter har vært innstilt på gode løsninger. At det har tatt tid skyldes at vi har gjort dette grundig og gått gjennom mange mulige scenarioer.

- Har dere truet med riset bak spesielt, startnekt?

- Nei, det har vi ikke gjort.

- Nå har Petter skrevet under. Hva skjer om han dukker opp på Olympiatoppen i morgen og vil ha medisinsk hjelp?

- Da er han hjertelig velkommen. Han skal få all den hjelp han vil ha. Både nå og når han skal konkurrere for Norge i vinter, sier Åge Skinstad til Dagbladet.

TILBAKE I RØDT: Petter Northug blir å se i skiforbundets sponsorklær i internasjonale konkurranser. Foto: REUTERS/Yves Herman (ITALY - Tags: SPORT SKIING)
TILBAKE I RØDT: Petter Northug blir å se i skiforbundets sponsorklær i internasjonale konkurranser. Foto: REUTERS/Yves Herman (ITALY - Tags: SPORT SKIING) Vis mer