Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

SISTE: CAS frikjenner russerne for doping

Dette har skjedd til nå i Russland-saken

I desember utestengte IOC Russland fra OL i Pyeongchang. Saken tok en dramatisk vending torsdag morgen, da CAS frikjente 28 russere for doping.

FRIKJENNES: CAS frikjenner 28 russere for doping grunnet manglende bevis. Det skaper sterke reaksjoner torsdag morgen. Foto: AP Photo/Charlie Riedel
FRIKJENNES: CAS frikjenner 28 russere for doping grunnet manglende bevis. Det skaper sterke reaksjoner torsdag morgen. Foto: AP Photo/Charlie Riedel Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1000 utøvere i mer enn 30 idretter har benyttet seg av et statsstøttet russisk dopingprogram har det kommet fram de siste årene.

Jukset pågikk mellom 2011 og 2015, deriblant under London-OL i 2012, Moskva-VM i 2013 og vinter-OL i russiske Sotsji i 2014.

Her er en tidslinje over de viktigste hendelsene:

Februar 2013: Den tidligere doptatte i idrettsutøveren Julija Stepanova og Vitalij Stepanov (fikk sparken fra antidopingbyrået) samlet lydbevis, sms-er, og e-mail hvor russiske utøvere og ledere innrømmet doping.

10. august 2013: VM i friidrett starter i Moskva. Den russiske statsdopingen som ble perfeksjonert under OL i Sotsji, ble prøvd ut i stor skala under VM. Det var generalprøven og beviset på at det kunne gå under lekene på hjemmebane året etter.

Februar 2014: Russland jukser med egne dopingtester under OL på hjemmebane. Dette for å skjule et systematisk dopingbruk.

2014: Dr. Gregorij Rodsjenkov startet avsløringene av Russlands dopingprogram i dokumentaren Ikaros – som blir utgitt seinere.

3. desember 2014: Den tyske dokumentaren «Top secret doping – How Russia make its winners.» blir sendt på tysk TV. Dokumentaren var laget av journalisten Hajo Seppelt, som intervjuet blant annet Stepanova.

9. november 2015: En uavhengig kommisjon ledet av den tidligere dopingjegeren Dick Pound, anbefaler Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) å suspendere Det russiske friidrettsforbundet fra alle konkurranser. De har bevis på at 1417 dopingprøver ble destruert med overlegg.

13. november 2015: Russiske friidrettsutøvere blir utestengt fra alle friidrettsstevner, og blir fratatt stevner i Cheboksary og junior-VM i Kazan.

Januar 2016: Lederen for det russiske (anti) dopingsenteret, Grigorij Rodtsjenkov, frykter for sitt eget liv og flykter til USA. Han blir en viktig kilde i jobben med å avsløre den russiske juksingen.

19. mai 2016: WADA offentliggjør at de har opprettet et uavhengig panel som skulle ettergå påstandene til den tidligere sjefen for antidopinglaboratoriet i Moskva – Grigorij Rodtsjenkov. Arbeidet ledes av Richard McLaren.

16. juli 2016: Richard McLaren kommer med sin første rapport. Der kommer det fram at Russland A) beskyttet dopete utøvere, B) laben hjalp med å bytte prøver og C) Idrettsdepartementet kontrollerte og overvåket manipuleringen.

24. juli 2016: Russland blir ikke utestengt fra Rio-OL av den internasjonale olympiske komité (IOC). IOC skrev i en pressemelding at de internasjonale særforbundene fikk avgjøre, men utøverne måtte bevise at de aldri har dopet seg.

Desember 2016: Andre delen av McLaren-rapporten kommer. Over 1000 russiske utøvere skal ha vært med på dopingjukset, og McLaren kommer med nye detaljer om hvordan jukset foregikk.

August 2017: Russland sier de ikke vil godta Mclaren-rapporten. Det kommer få dager før Ikaros-dokumentaren blir offentliggjort. Der får man et unikt innblikk i tankegangen til den tidligere lederen for det russiske antidopingsentre, Gregory Rodsjenkov.

10. november 2017: WADA bekrefter å være i besittelse av en database fra Moskva-laboratoriet, som de er sikre på at består av data over all testing i perioden januar 2012 til august 2015.

24. november 2017: Sesongstart i langrenn. Flere mistenkte russiske utøvere står på startstreken. Disse blir utestengt i løpet av den neste uka.

27. november 2017: IOC legger fram bevisene som felte flere russiske utøvere, blant dem Legkov

5. desember 2017: IOC avgjør Russlands OL-skjebne. Faller på nesten samme løsning som i Rio, men denne gangen skal en egen IOC-kommisjon bestemme, ikke de ulike forbundene. Russerne får heller ikke konkurrere med russisk flagg.

9. januar 2018: 42 russere anker utestengelsen fra OL. Blir lovet svar før påmeldingsfristen for OL går ut 28. januar.

23. januar 2018: Langrennsstjerna Sergej Ustjugov (25) er ikke på IOC-kommisjonens liste over utøvere som har fått klarsignal til å delta i OL.

1. februar 2018: CAS offentliggjorde at de ikke har tilstrekkelig bevis for å utestenge 28 russere til OL i Sør-Korea. Dermed kan løpere som Sergej Ustjugov i praksis delta i Pyeongchang, men IOC har gjort det klart at russerne ikke er invitert til lekene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!