TALENT: Mats Møller Dæhli utfordrer Marek Suchy (nr. 4) og Borek Dockal under privatlandskampen i fotball mellom Tsjekkia og Norge på Eden arena i Praha onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
TALENT: Mats Møller Dæhli utfordrer Marek Suchy (nr. 4) og Borek Dockal under privatlandskampen i fotball mellom Tsjekkia og Norge på Eden arena i Praha onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Dette har vi ventet på så lenge

Per-Mathias Høgmo hadde levd godt med 1-2 i Praha. Fordi Mats Møller Dæhli og de offensive øyeblikkene gjør Norge til et lag å tro på.

PRAHA (Dagbladet): Vi skapte det antallet målsjanser Per-Mathias Høgmo snakket om på forhånd (7) og vi greide å holde Tsjekkias muligheter under det (5). Det er bra mot en vanskelig motstander på bortebane.

Men det som ikke er bra selv etter 2-2 i Praha er de offensive øyeblikkene vi sløser bort og de defensive vi gir bort.

Fordi vi er for dårlig foran begge målene.

DE GODE PERIODENE er strålende og viser potensialet i det spillet Per-Mathias Høgmo og Norge jobber for og streber etter. De dårlige øyeblikkene, der defensive drypp tar fra oss humøret og i perioder reduserer laget til en usikrere enhet, er ditto drepende og gjør at vi ikke vinner det som burde vært vårt.

Men når det er sagt, det er ikke så farlig i en treningskamp mot Tsjekkia i begynnelsen av mars.

Det er bare veldig irriterende.

SEIRER AV DEN typen vi hadde innen rekkevidde i går kveld bygger dobbel selvtillit.

Nå, fordi vi bare klarte 2-2 i en kamp Tarik Elyounoussi burde scoret tre og Morten Gamst Pedersen til slutt utliknet til 2-2 fordi Petr Cech gjorde en sjelden keepertabbe, må vi nøye oss med den oppturen de mange offensive godbitene ga oss. Pluss alle de positive svarene vi fikk da laget var på sitt beste.

Svar som gjør Per-Mathias Høgmo enda sikrere i sin sak på foredlingen av nye Norge.

SKAL DU UTVIKLE et eget spill - hvilket er Per-Mathias Høgmos erklærte og definerte mål - må du spille med en viss risiko. I hvert fall i treningskamper.

Skal Norge bli gode og konkurransedyktige på det nivået vi strekker oss etter - internasjonale sluttspill - er det helt avgjørende at våre mest kreative og offensivt modige spillere får lov til å utfolde seg gjennom prøving og feiling. Og derfor var det både klokt og riktig av Høgmo å gi Mats Møller Dæhli tillit fra start mot Tsjekkia.

De 72 minuttene 19-åringen spilte før han måtte gi seg etter en liten smell har norsk landslagsfotball ventet på i mange år.

DET ER NEMLIG ingen grenser i Mats Møller Dæhlis spill. Bare utfordringer, trygghet og et voldsomt mot til å gjøre alt han finner helt naturlig med den største selvfølge. Og i går viste han også hvor fort han har tatt deler av det defensive gjennom hele tiden å være en av de første norske på riktig side etter balltap.

Når skuddfoten får øvd seg litt mer vil han alltid være farlig fra 20 meter også.

MEN MATS MØLLER DÆHLI var ikke alene om å være positiv denne kvelden.

Per Ciljan Skjelbred viste hvor viktig han kommer til å bli som framtidig innoverkant på motsatt side av MMD, backene Omar Elabdellaoui og Tom Høgli hvor avgjørende det er for Norges angrepsspill at de er like mye vinger som forsvarspillere.

Og så lenge spissene Tarik Elyounoussi og Moa tok motstanderne med på løpeturer - i tillegg til brudd og kontringer som holdt høy klasse - så du et norsk angrepsspill å tro på.

Og et angrepsspill som er i rivende utvikling.

MEN DET SPILLER ingen rolle hvor bra det ser ut framover når det lekker bakover. Og i går lakk det igjen. Før pause. Det gjør Norge ekstremt sårbare så lenge vi brenner våre største sjanser.

Men Håvard Nordtveit rettet på det defensive da han kom inn og bekreftet hvorfor han blir sett på som en framtidig midtstopper, og midt i banen viste Alexander Tettey at balansen i laget trenger Norwich-spillerens kraft.

Viktige og helt avgjørende svar det også.

PER-MATHIAS HØGMO vet han og laget er på rett vei. Det er betryggende og skaper positivitet og god stemning. Men selv om det gode er veldig godt er det dårlige ditto skremmende.

Viktig å huske på det også.