Dette hodet kan vinne gullet for oss

Slik tenker målvaktene.

• Dagbladet.no følger EM-finalen direkte klokka 16.

STOCKHOLM (Dagbladet.no): Når dagens EM-finale mot Russland blåses i gang i ettermiddag, har Katrine Lunde (26) allerede gått noen runder med den i hodet sitt.

Hun har sett video av de russiske skytterne, og vet nå hvordan de som oftest opptrer på banen.

Da gjenstår det bare å redde ballene ...

- Det er viktig å studere dem, men noen skyttere er så dyktig at du er nødt til å lese dem der og da. Rutinerte spillere bestemmer seg i siste øyeblikk, sier Katrine til Dagbladet.no.

Vinnertype

Den tidligere landslagsmålvakten Gunnar Fosseng har fulgt mesterskapet tett som NRK-ekspert.

Han har sett Katrine Lunde fra tribuneplass i Göteborg og Stockholm, og mener hun er en mentalt sterk målvakt.

MÅ FUNGERE Katrine Lunde må være på hugget fra første sekund mot Russland i ettermiddag. Hun har studert de russiske skytterne på video, og må opp i en redningsprosent på 50 prosent i dag skal Norge vinne finalen, tror tidligere landslagskeeper Gunnar Fosseng. Foto: SCANPIX
MÅ FUNGERE Katrine Lunde må være på hugget fra første sekund mot Russland i ettermiddag. Hun har studert de russiske skytterne på video, og må opp i en redningsprosent på 50 prosent i dag skal Norge vinne finalen, tror tidligere landslagskeeper Gunnar Fosseng. Foto: SCANPIX Vis mer

- Psyken hennes ser veldig bra ut, viljen til å ta hver eneste ball. Hun er litt sånn smågæren på det, en skikkelig vinnertype. Det virker som hun er flink til å komme tilbake hvis hun har hatt en tyngre periode i kampen, og så stenge buret. Derfor er hun en matchvinner, sier Fosseng til Dagbladet.no.

Du skal ikke tenke ...

- Hvor viktig er det for en keeper å studere motstanderne i forkant?

- Det er superviktig. Det kan være avgjørende å vite mest mulig om hvordan skuddene kommer. Jeg gikk alltid gjennom kampen i hodet i forkant, for å se for meg situasjoner, og hvordan jeg skal løse dem, sier han.

Katrine forteller at hun ikke snakker så mye med de andre målvaktene om selve kampen i timene før. De har forskjellige forberedelsesopplegg som de følger.

- Men vi motiverer og støtter hverandre.

Når kampen er i gang prøver hun å stenge alt annet ute fra hodet.

- Du skal helst ikke tenke, det skal bare skje - ellers går det langsomt. Jeg prøver å ikke tenke så mye på hva jeg gjorde galt ved et innsluppet mål, og forsøker heller å nullstille meg etter, sier 26-åringen.

Dette hodet kan vinne gullet for oss

Helt eller syndebukk

Gunnar Fosseng er full av lovord om Katrine, og mener det er flere grunner til at hun er en av verdens aller beste keepere.

- Hun er i rett alder, med noen gode år foran seg og litt opparbeidet rutine. Jeg har også blitt fortalt at hun er veldig treningsivrig og seriøs, sier Fosseng til Dagbladet.no.

- Det er mye ansvar som hviler på hennes skuldre i dag?

- Slik er det for målvaktene. Enten er du helt, eller så er du syndebukk. Hvis Norge skal ta gull må nok Katrine redde opp mot 50 prosent, tror han.

Og legger til at Katrine naturligvis ikke er alene om det defensive ansvaret. Forsvaret foran henne har også en jobb å gjøre.

- Det er viktig at forsvaret og keeper dekker hvert sitt hjørne. Der legges grunnlaget for redningene. Da kan du få noen «lette» redninger, som gir deg selvtillit foran 100 prosent-sjansene - som Katrine har tatt mange av.

Takler presset

Katrine er vant til å leve med dette ansvaret. I store deler av karrieren har hun vært alene-målvakt, noe som har betydd at hun har stått så å si hele kamper.

På landslaget har hun to gode konkurrenter, men Katrine kommer nok til å stå nærmere 60 minutter i ettermiddag.

- Du kan føle deg litt alene som keeper, innrømmer hun.

- Målvaktens prestasjoner er ofte helt avgjørende?

- Ja, men det må vi tåle. Hvis du blir hyllet som helt en kamp, må du også tåle å få fokus rettet mot deg hvis det har gått dårligere, sier Katrine Lunde til Dagbladet.no.

Etter 60 minutter mot Russland blir forhåpentligvis de norske jentene hyllet som helter i Hovet i Stockholm.

<B>BLE AVGJØRENDE</B> Etter en svak 1. omgang i semifinalen mot Frankrike i går, storspilte Katrine Lunde etter pause og bidro sterkt til at Norge vant 28-24.