MÅ STOPPES: Det er overraskende at både RBK-ledelsen og dommerne lar Annans oppførsel fortsette rett etter at den samme spilleren har vært gjennom en røff diskusjon på hvordan han løser markeringsjobben sin i feltet, skriver Esten O. Sæther. Foto: Digitalsport
MÅ STOPPES: Det er overraskende at både RBK-ledelsen og dommerne lar Annans oppførsel fortsette rett etter at den samme spilleren har vært gjennom en røff diskusjon på hvordan han løser markeringsjobben sin i feltet, skriver Esten O. Sæther. Foto: DigitalsportVis mer

Dette holder ikke, Annan

En spiller på et så høyt internasjonalt nivå, kan ikke fortsette med juks.

||| OM det ikke akkurat bites på brystvorter lenger, har i hvert fall  norske toppdommere fortsatt noe å tygge på:

•• Hvor lenge skal det lønne seg for RBKs stjerne Anthony Annan å opptre så unfair?

For det må vel bare være ren kynisme og anerkjennende nikk i RBK-garderoben som gjør at Ghanas VM-klare spiller har lagt seg til en armbruk som passer dårlig med den fotballen han ellers ønsker å stå for.

Dermed er det opp til dommermiljøet å sette grenser for en bevisst overskridelse av reglene. Noen må tørre å blåse det straffesparket som Brage Sandmoen aldri ga Tromsø i dette toppoppgjøret, og på den måten vise at det ikke lønner seg å jukse.

FORELØPIG gjør det akkurat det. Med begge hendene rundt Sigurd Rushfeldt og ellers full oppmerksomhet på å ødelegge opphoppet for  Tromsøs spissveteran inne i straffefeltet, fortsatte Annan sin spesielle versjon av markeringen.

Slik konsekvent juks er såvisst ikke uvanlig hverken i norsk eller internasjonal fotball, men det er overraskende at både RBK-ledelsen og dommerne lar det fortsette rett etter at den samme spilleren har vært gjennom en røff diskusjon på hvordan han løser markeringsjobben sin i feltet.

HELT TILFELDIG fikk ikke Brage Sandmoen sjansen til å rette opp feilen sin fra første omgang. På tross av et nesten gjennomgående Tromsø-press etter pause, fulgte ikke den serien av cornere som et slikt spillovertak gjerne fører med seg. Dermed kom det heller ingen fortsettelse av den høyst personlige duellen mellom Anthony Annan og Sigurd Rushfeldt annet enn en tåpelig nedsparking fra sistnevnte som takk for sist.

Det får så være. Denne saken gjelder ikke mer eller mindre spontane reaksjoner på en unfair spillestil, men derimot en helt konsekvent markeringspolitikk fra RBK og Annans side. Trønderne lar sin fysisk sett minste spiller hele tida få oppgaven med å ta ut motstandernes største trussel i feltet, og dermed lar de urettferdigheten fortsette:

•• Der Anthony Annan er en gigant i en-mot-en duellene ute på banen, er han en snik i eget straffefelt.

Det er en kontrast som hverken han eller RBK-ledelsen bør få leve godt med.

TROMSØ derimot var hakket for tilfreds med sin egen innsats til å gyve løs på motstandernes triks:

- Sånt får dommerne ta seg av i etterkant, sa trener Per-Mathias Høgmo.

Det er en forbilledlig reaksjon, og nok et tegn på hvordan det er mulig å utvikle en såpass redusert TIL-tropp til en positiv og solid serieleder. For tida er Tromsø mer styrt av kunnskap enn impuls.

DET som startet med et møysommelig forsvarsverk for å få en plattform for et nytt bra lag, er underveis blitt til et kollektiv med smart, avtalt angrepsfotball.

Denne kampen ble på mange måter kortversjonen av akkurat den utviklingen. Da RBK presset høyt de første minuttene, holdt hjemmelaget seg bare inne i kampen på den defensive organiseringen. Så ble det mer og mer TIL, før andreomgangen nærmest ble et eneste langt angrep.

AT det likevel endte 0 - 0 forteller om serielederens begrensninger. Det er ikke så mye ekstremt ved denne TIL-utgaven. Klubbkassa tillater heldigvis ikke det lenger.

Laget mangler fart til virkelig å utfordre bakrommet og har heller ikke den jevnheten i pasningsspillet som gjør at det er mulig å kontrollere hele kamper. Fortsatt er det selve utnyttelsen av de begrensete ressursene som imponerer mer enn det TIL har å rutte med.

Da er det virkelig ok å spille ut Rosenborg.

Og det til og med på en kveld der dommeren gjorde en fatal feil ved ikke å ta et oppgjør med Anthony Annans juks.