Dette holder ikke til EM-plass, Norge

BODØ (Dagbladet): NORGE HAR TO uavgjorte og ett tap mot europeiske motstandere i oppkjøringen til den kommende EM-kvalifiseringen: 0- 1 borte mot Belgia. 0- 0 hjemme mot Sverige. 1- 1 mot Island i går. To av ni oppnåelige poeng. En pott som aldri vil sende Norge til EM-sluttspillet i Portugal om to år. Bare 3- 0-seieren over utradisjonelle Japan - et lag Norge i beste fall kan møte i et VM-sluttspill - bryter med en resultatrekke som gir stor grunn til uro.

  • Den lille trøsten er at det ikke deles ut poeng i treningskamper.
  • Den store bekymringen er at vi definitivt burde hatt en seier eller to på dette tidspunktet.
  • Den største utfordringen for Semb er å finne virkemidler som gjør Norge mindre forutsigbare i kamper som i går: mot nasjoner som har scoret først og oppfører seg deretter.

NØKKELEN ER større individuelle ferdigheter. Fortrinnsvis på kantene i midtbaneleddet. Og da sier det seg selv hvor stort problemet er. For etterlysningen av spillere med evner til å drible og utfordre og legge inn med presisjon, har fulgt landslaget mer eller mindre konstant i 12 år.

Jan Derek Sørensen var et slikt emne inntil han reiste til Tyskland og mistet både spilletid og selvtillit. Magne Hoset burde vært det. Alex Valencia kunne vært det. I øyeblikket er det ikke flere. Og da blir det mange baller høyt og sentralt. Innimellom farlig, men veldig lettlest for en motstander.

Betegnende nok kom Norges utlikning den ene gangen vi kom gjennom på høyresida. Og som mot Japan var det duoen Solskjær/Rushfeldt som leverte varene.

LANDSLAGET ER IKKE i en posisjon der poengtap som mot Island, Sverige og Belgia kan avfeies med at det liksom ikke er nå det gjelder. Faktum er at Norges resultatrekke mot europeiske nasjoner siden vi slo Spania i EM sommeren 2000, bare er en bekreftelse på at vi ikke er gode nok i dette selskapet.

  • Vi var det ikke i kvalifiseringen til det VM-sluttspillet som starter til uka.
  • Og vi har ikke vist i vårens treningskamper at vi er gode nok til å kvalifisere oss til EM.

KAMPEN MOT ISLAND ble et gufs fra VM-kvalifiseringen. Motstanderen scoret først, Norge ble febrilsk jagende etter en utlikning mot et lag som trakk seg tilbake og svarte med tradisjonelle norske kvaliteter: fysikk og disiplin.

At baklengsmålet var en gedigen tabbe, forsterker bare inntrykket fra den triste VM-kvalifiseringen. På den annen side var scoringa så spesiell at verken målscorer Gudjonsson eller keeper Thomas Myhre har opplevd noe liknende, og aldri vil oppleve noe liknende igjen. Så slik sett ødelegger det ikke inntrykket av at Norge har klart å luke unna tabbene fra VM-kvalifiseringen.

NOK EN GANG MÅ vi se bakover mot forsvarsrekka for å finne lyspunktene. Henning Berg og Ronny Johnsen fungerer fortsatt utmerket sammen. Spørsmålet er bare hvor lenge? Og John Arne Riises offensive entusiasme dyrkes kanskje enda bedre fra den litt dypere backposisjonen. Da kommer initiativene framover mer overrumplende på motstanderne, samtidig som Riise har større oversikt. Forutsetningen er naturligvis at han også gjør en solid defensiv jobb. Denne sesongen har han vært i stand til å gjøre det meste. En skadefri Christer Basma vil gjøre forsvarsfireren komplett.

ANNET Å GLEDE SEG OVER: Trond Andersens stabilt gode prestasjoner, Steffen Iversens formkurve - frustrerende nok inn mot fotballferien - Ole Gunnar Solskjærs gledelige scoringssnitt og kjempinga etter pause. Totalt sett mange gledelige kvaliteter vi lenge har etterlyst. Men hvis de ikke snart forløses i seirer, så kommer heller ikke Norge til EM i 2004.

Les også:

- En forferdelig tabbe

BETENKT SJEF: Dagbladets kommentator ber Nils Johan Semb om å jobbe for å gjøre landslaget mindre forutsigbart.