Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette hoppet fikk Stöckl til å steile. Nå får han støtte av ekspert

Snakkis i Hoppuka.

OPPSIKTSVEKKENDE:  Michael Hayböck fikk stilkarakterer opp til 16, tross fall. Det reagerer trener Alexander Stöckl på (innfelt). FOTO: NTB SCANPIX
OPPSIKTSVEKKENDE: Michael Hayböck fikk stilkarakterer opp til 16, tross fall. Det reagerer trener Alexander Stöckl på (innfelt). FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

BISCHOFSHOFEN (Dagbladet): Michael Hayböck (23) fra Østerrike ligger på 2. plass i Hoppuka. Teoretisk kan han også vinne i dag. Da er det i alle fall greit å ha dommerne på sin side.

Mange sperret opp øynene etter det andre hoppet i Innsbruck søndag. Hayböck landet på 138 meter, men var nedi med den venstre hånda. Det er en variant av et fall, der du skal trekkes inntil sju poeng.

Dommernes stilkarakterer var følgende:

16 - 15,5 - 16 - 14 - 16.

- Gå hjem og prøv på nytt! sa trener Alexander Stöckl, som syntes stilkarakterene var oppsiktsvekkende høye.

- Jeg ville gitt 13, sier den erfarne hoppdommeren Geir Steinar Loeng til Dagbladet.

Heksegryte Bergiselbakken i Innsbruck er ei heksegryte.

Ga dommerne Hayböck noen gratis fordi han har et stort navn, og hoppet på hjemmebane i Østerrike?

Her forklarer Loeng hvordan han oppfattet hoppet:

- Dommerne skal gi trekk for landing og utkjøring etter landing. Det de må gjøre seg opp en mening om, er om han har hånda i bakken i landingsfasen, eller i utkjøringen etterpå.

- Min konklusjon er at han berører bakken i utkjøringen. Da skal han trekkes tre poeng. I tillegg ville jeg trukket 3,5 poeng for at han er dyp i landingen. Jeg ser også at det er rusk i svevet, og ender på stilkarakteren 13.

- Er vurderingen at han er nedi med hånda i landingsøyeblikket, skal han trekkes 4,5 poeng. Stilkarakterene her er for høye. Han som gir 14 er nærmest, slik jeg ser det.

Fin posisjon Loeng får støtte av en annen norsk dommer, Ole Walseth:

- Vi har diskutert hoppet, og er enige om stilkarakteren 13. Hadde han vært nedi med høyrehånda, ville dommerne sannsynligvis sett det. Da står de på samme side, sier Walseth.

- Men han som gir stilkarakter 14 har tydeligvis sett noe de andre ikke har gjort?

- Ja, det har han.

Michael Hayböck endte til slutt på 6. plass. Altså en fin posisjon til fortsatt å være med i sammendraget.

Formildende omstendigheter Loeng, som har vært hoppdommer siden 1985, mener likevel det er noen formildende omstendigheter.

NUMMER TO I SAMMENDRAGET:  Michael Hayböck. FOTO: NTB SCANPIX
NUMMER TO I SAMMENDRAGET: Michael Hayböck. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

- Fra hopperen lander til du skal gjøre deg opp en mening om hoppet, går det to-tre sekunder. Vinkelen kan ha gjort at dommerne ikke så at han var nedi med hånda.

Han fortsetter:

- Å dømme er en konsentrasjonssport. Det er derfor tre av fem karakterer blir stående som tellende. På den måten fanger du opp hvis noen av dommerne har blunket, eller ikke oppfattet avgjørende faser av hoppet.

- Vi ser ikke hoppet i reprise på TV.

Kan bli påvirket Loeng sier på generelt grunnlag at noen dommere kan la seg påvirke av store navn og rekkefølgen på hopperne. I dette ligger det at det er bedre å hoppe seint enn tidlig.

Det var uansett ikke noe minus å hete Hayböck, og hoppe på hjemmebane i Innsbruck søndag. Rennet ble vunnet av tyskeren Richard Freitag.

- Hva synes du om dømmingen generelt i Hoppuka?

- Den har vært litt opp og ned. Men det er ikke noe verre enn før.

Alexander Stöckl sier:

- Hvis jeg gjør en feil, går jeg hjem og prøver å lære av den.

• I ettermiddag avgjøres Hoppuka i Bischofshofen. Vinneren heter sannsynligvis Stefan Kraft. For sjuende året på rad vinner en østerriker Hoppuka i Tyskland og Østerrike ...