Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette hører dommerne på øret

Bruker teknologi i Champions League.

(Dagbladet.no:) Under semifinalene i Champions League og i UEFA-cupen denne uka, kommer dommerne til å benytte seg av teknologiske hjelpemidler.

De har en propp i øret og en mikrofon festet til kinnet.

FIFA-dommer Tom Henning Øvrebø har benyttet seg av teknikken to ganger denne sesongen. Han mener det er et godt hjelpemiddel.

- Jeg er veldig positiv til dette. Alt som kan hjelpe oss til å gjøre færre feil er bra for fotballen, sier Øvrebø til Dagbladet.no.

Raskere avgjørelser

Toppdommeren forteller at han kan kommunisere med begge assistentdommerne og fjerdedommeren.

- Vi kan gi korte beskjeder til hverandre underveis i kampen. Dette kan dreie seg om røde kort-situasjoner, mulige straffespark og ting som skjer bak dommerens rygg.

Foreløpig er dette et prosjekt som testes ut i kamper i regi av UEFA. Men i Frankrike har de brukt teknologien i to år.

FÅR BESKJEDER: Tom Henning Øvrebø brukte teknologien i semifinalen mellom Schalke 04 og Sevilla i UEFA-cupen. Her snakker han med David Castedo fra Sevilla. Foto: REUTERS
FÅR BESKJEDER: Tom Henning Øvrebø brukte teknologien i semifinalen mellom Schalke 04 og Sevilla i UEFA-cupen. Her snakker han med David Castedo fra Sevilla. Foto: REUTERS Vis mer

- Vi kan ta raskere avgjørelser, siden dommeren slipper å løpe ut til assistentdommeren. Men det er fortsatt viktig at vi har øyekontakt og bruker flagg, sier Øvrebø.

Stadionstøy

Sambandet til hoveddommeren er åpent hele tida, noe som betyr at også linjemennene kan høre hva dommeren sier til spillerne og de sier til ham. Assistentdommerne må trykke på en knapp som å snakke med dommeren.

- I de to kampene jeg har brukt dette, har vi slitt litt med teknologien - og har ikke alltid hørt like mye på grunn av mye støy på stort stadion. Men det har likevel gått veldig greit, sier Øvrebø.

Han har snakket med norske dommere om bruken på kurs og seminarer, og Øvrebø tror teknologien har kommet for å bli.

- Er det plagsomt å ha en propp i øret?

- Nei, det går bra. Og i framtida vil den bli enda mindre.

Dette hører dommerne på øret
KONTAKT MED SIDELINJA: Fjerdedommer Dean Michael følger med fra sidelinja, og kan kontakte hoveddommeren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling