Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette jukset kan lønne seg

For nå blir det lettere å skjønne hvorfor dopingdømte ikke skal få være med i OL.

EN KLOK BRONSEVINNER. Det er forskjell på prinsipper og person i kampen mot doping. Det var derfor Alexander Kristoff villig jublet sammen med eks-doperen Alexandre Vinokourov, samtidig som nordmannen ønsker et OL uten dopingdømte. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
EN KLOK BRONSEVINNER. Det er forskjell på prinsipper og person i kampen mot doping. Det var derfor Alexander Kristoff villig jublet sammen med eks-doperen Alexandre Vinokourov, samtidig som nordmannen ønsker et OL uten dopingdømte. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

er bedre enn 39 år gamle Alexandre Nikolavich Vinokourov til å illustrere alvoret i den fortvilte dopingkampen i internasjonal toppidrett. Det var jo dopinginfiserte utøvere som ham, som skulle holdes utenfor disse lekene. I stedet fikk de starte; og de startet med gull.

Det er en medalje som håner alle som ønsker en ren idrett, men kanskje er det likevel et best mulig resultat for nettopp den samme rettferdige dopingkampen. Nå viser resultatlista i den første prestisjeøvelsen i London-OL hva som egentlig kreves av hver nasjon for å rydde opp.

DET er jo der Norge allerede har sviktet ved helt ukritisk å ha hjulpet vår egen dopingdømte fram til en ny sjanse. Det er lett å se mistroiske på hvordan Kasaksthan løfter fram sin dopete sykkelhelt, men hva skal vi selv si hvis Erik Tysse også tar en medalje til uka?

Gårsdagens norske mann, Alexsander Kristoff, har allerede sagt sitt. Som den eneste av utøverne i den norske troppen har han kritisert uttaket av Tysse på prinsipielt grunnlag:

_Han ble tatt for doping. Da er det rart man legger ting til rette for ham, sa Kristoff til TV2 før den sensasjonelle bronsemedaljen.

DEN RENT SPORTSLIGE årsaken til at Alexander Kristoff bryr seg, gikk det an å se da Vinokourov greit ble med på colombianske Rigoberto Urans rykk en mil før mål på fellesstarten og distanserte resten av verdenseliten.

I går var Vinokourov sikkert ren, men hva med det bloddopet han holdt på med før? Hvor lenge varer den fysiologiske effekten av det? Betyr kanskje gammelt juks en forskjell også nå?

Akkurat det var spørsmålet da Vinokourov sammen med flere andre eks-dømte for drøyt to år siden var tilbake fra soningen sin bare for å leke med konkurrentene på et par av de verste fjelletappene i Giro Del Trentino. Dette rittet har noen lange partier med hele 14 prosent stigning som den aldrende sovjetsyklisten klatret lekende lett.

Sånn er ikke uten grunn at det nå forskes ivrig etter å finne ut hvor lenge utholdenhetsutøverne har fysisk hjelp av bloddoping og annet juks.

FOR DET var altså en slik dopingdømt utøver som sprengte i stykker de flotteste ambisjonene til de britiske OL-vertene. Dette var øvelsen hjemmepublikummet helst ville vinne, og de har på flere vis fortjent det. På vei mot OL har de tatt denne sporten et godt stykke framover gjennom en tung systematisk satsing, og det var britene som kjempet til siste slutt for at slike ærlige forsøk ikke likevel ender med tap mot juksemakerne.

Norsk idrett ga seg skuffende lett i den kampen. Våre idrettsledere både lokalt og nasjonalt evnet ikke å se sammenhengen mellom den internasjonale dopingkampen og de valgene vi tar rundt våre egne dømte. Det er derfor Tysses hjemklubb ved Bergen stelte i stand på beste vis for å få vår mann sendt tili London i ekspressfart. mens den regionale idrettens store velgjører villig betalte en del av regningen for å vaske vekk dopingflekkene før avreisen.

DETTE OL-gullet viser at slike flekker blir hengende.

Desto finere er det å se at den modigste utøveren i den norske OL-troppen likevel kunne spurte inn en flott bronsemedalje.

Og det etter at doperne igjen hadde jukset med seg sitt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media