Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette kan bli gøy

- Hvis Semb bruker sin nye midtbanefemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN SISTE TRENINGEN

før Skottland-kampen ga oss en midtbanefemmer fra fantasien og en scoring fra magien. Og trua på at det skal være mulig å få se noe mer enn utenlandsproffer med lite kamptrening og mye skadefrykt på denne tida av sesongen. Forutsetningen er at landslagsssjef Nils Johan Semb tør å starte med midtbanefemmeren han jobbet lengst med på gårsdagens trening:

 • Brede Hangeland (Viking) i den sentrale ankerrollen.
 • Frode Johnsen (Rosenborg) og Martin Andresen (Stabæk) som indreløpere.
 • Og John Arne Riise (Liverpool) og Ole Gunnar Solskjær (Manchester United) på flankene.

  DENNE FEMMEREN


  produserte to flotte scoringer på de få minuttene de fikk sammen på Ullevaal i går. Først da Brede Hangeland spilte igjennom John Carew - som enkelt scoret alene med keeper.

  Og litt seinere, da Martin Andresen og John Arne Riise samarbeidet om den kanskje vakreste scoringen som er laget på landslagsarenaen:

 • Andresens presise trettimeterspasning fra høyre mot venstre ble møtt av en perfekt venstrebeinsvolley fra John Arne Riise fra rundt 16 meter. Espen Johnsen rakk ikke å reagere før bøylen i krysset bak ham sto og dirret i smerte.

  Ok, trening er trening. Ubeskyttede legger og dårligere tempo. Det blir ofte litt vakrere fotball av slikt. Samtidig presiserer landslagssjefen til stadighet hvor viktige treningene er. I går fikk Semb et par treningsminutter med oppvisningsfotball han sjelden har opplevd.

  Hvis han ikke tar konsekvensen av den opplevelsen - og kjører den omtalte midtbanefemmeren fra start mot Skottland - så signaliserer han også at det som skjer på trening ikke er så viktig likevel.

  DET ER NATURLIG


  at Semb vil teste en midtbane med fem mann mot Skottland i dag. Fordi han vil ha det samme utgangspunktet i den viktige VM-kvalifiseringskampen borte mot Bosnia. De fem som trolig utgjør midtbanen i kveld, kan fort være førstevalget også om tre uker. Fordi Eirik Bakke og Øyvind Leonhardsen er ute. Og fordi andre kandidater som Steffen Iversen og Trond Andersen bare er en kamp inn i sesongen.

  Og da har Semb bare kvelden på seg til å finne ut om lagdelen tilfredsstiller kravene foran den helt avgjørende Bosnia-kampen. Det handler først og fremst om dette:

 • Tempo. Om de tre tippeligaspillerne Hangeland, Johnsen og Andresen har fart og orienteringsevne på et høyere nivå enn de opplever i Tippeligaen.
 • Og om defensiv skolering. Om den offensivt anlagte midtbanefemmeren også virker god nok til å opptre typisk norsk på bortebane. Bosnierne skal gjøres trøtte og frustrerte med en tett og solid forsvarsblokk - før det forhåpentligvis åpner seg gode overgangsmuligheter ut over i kampen. Som da vi slo Romania på bortebane i fjor høst.

  På dette punktet vil Semb i beste fall bare se tendenser i kveld. Norge skal naturligvis ikke legge seg bakpå mot Skottland på Ullevaal.

  OFFENSIVT HAR NORGE EN MIDTBANE


  som kan bidra til de mest fantastiske scoringer, skal vi forholde oss til gårsdagens trening. Og det gjør vi foran en kamp som dette. Semb gjør også noen spennende typevalg som hever interessen for kampen.
 • Brede Hangeland kan minne om Rune Bratseth. Du ser ikke at han er fotballspiller før han plutselig gjørt alt riktig utpå der.
 • Martin Andresen har utviklet seg kraftig de to siste sesongene. Nå framstår han som en moden og selvsikker spillertype som er best når han har mye ballkontakt. Dette vet Semb.
 • Og Frode Johnsen har stått fram som en av Tippeligaens beste midtbanespillere. Sterk, klok og målfarlig. En midtbanetype landslaget trenger.

  Dagbladet mener dette blir laget mot Skottland:

  Frode Olsen - Christer Basma, Henning Berg, Ronny Johnsen, André Bergdølmo - Ole Gunnar Solskjær, Martin Andresen, Brede Hangeland, Frode Johnsen, John Arne Riise - John Carew.

KLAR: Stabæks Martin Andresen (t.v) spiller garantert mot Skottland i kveld. Nå framstår han som en moden og selvsikker spillertype som kan bidra til at Norge skal klare å underholde hjemme på Ullevaal.