<strong>TOMME SETER:</strong> Slik så det ut da Norge trente i Håkons Hall i dag. Det blir trolig tomme seter i kveld også, for i går var det fortsatt mange tusen billetter som ikke var solgt. Foto: STIAN HARALDSEN
TOMME SETER: Slik så det ut da Norge trente i Håkons Hall i dag. Det blir trolig tomme seter i kveld også, for i går var det fortsatt mange tusen billetter som ikke var solgt. Foto: STIAN HARALDSEN Vis mer

Dette kan bli ufattelig pinlig, Norge

Håndballfest, nei det klarer vi ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER (Dagbladet): For 11 år siden satt nesten hele Norges befolkning klistret til tv-skjermen med klissete julebaksthender og oppspiste negler, da Norge kjempet seg gjennom ekstraomgangene og slo Frankrike i VM-finalen. Tidenes håndballkamp på norsk jord.

Ti tusen var så heldige at de hadde et plastsete under rumpeballene. Eller, de sto for det meste, da dramaet nådde stadig nyere høyder.

Når jeg ser ut over Håkons Hall nå, på formiddagen av EM-åpningen mot nettopp Frankrike - ser jeg rundt 10 000 tomme, blå seter.

Ifølge rapportene vil mange av dem være tomme i kveld også.

SALGET AV EM-BILLETTENE har vært svært skuffende. I går var det mange tusen billetter igjen til kveldens åpningskamp. Det er faktisk sjokkerende.

Fordi:

• Håndballjentene er ekstremt populære. I desember er det lite innen norsk idrett som kan måle seg med dem, de er blitt en juletradisjon for sportsglade folk - på linje med pepperkakelukt, julestjerne i vinduet og de vanskelige julegavene du kjøper i siste liten. Håndballandslaget er desemberjentene våre.

• Og grunnen til dette: Siden gjennombruddet i 1986 har de stort sett vært å regne med. De har nesten alltid kjempet om medaljer. Fra 2006 har de tatt medalje i alle mesterskap og det er få ting nordmenn liker mer enn at norske landslag lykkes.

• Selv om Norge noen år har vært klart best, er det fortsatt marginer i håndballen. Når det drar seg til er kampene uansett jevne og spenningen stor. Håndball er en herlig publikumsidrett.

HVORFOR er det da så få som har lyst til å sitte inne i Håkons Hall her på Lillehammer for å se på - og heie fram - håndballjentene mot det fjerde EM-gullet på rad?

Jeg vet ikke, men her er noen teorier:

<strong>SISTE HÅND PÅ VERKET:</strong> Linn-Kristin Riegelhuth ga noen gode råd til EM-debutant Stine Bredal Oftedal under dagens trening. Foto: STIAN HARALDSEN
SISTE HÅND PÅ VERKET: Linn-Kristin Riegelhuth ga noen gode råd til EM-debutant Stine Bredal Oftedal under dagens trening. Foto: STIAN HARALDSEN Vis mer

• Lillehammer arrangerte et fantastisk OL i 1994, men det er lenge siden. Og kanskje er dette en vinteridrettsby? Håndballinteressen er i hvert fall ikke påtrengende. Mesterskapet kunne med fordel vært lagt til en storby. Problemet er at fasilitetene i Trondheim og Bergen (for eksempel) er begrensede. Oslo har Spektrum, og NHF burde kanskje selv stått for regien der hvis ikke kretsen selv ønsker å ta jobben. Ekeberghallen var fullsatt da jentene spilte testkamp mot svake Nederland på lørdag kveld - midt i tv-underholdningens prime time.

• Jeg vet ikke hva som er gjort i nærmiljøet her på Lillehammer, men for bare halvannen uke siden så vi hvordan Bodø og Tromsø klarte å mobilisere til håndballfest under Møbelringen Cup. De er ikke bortskjemt med topphåndball, og takket for invitasjonen. Det bør også Lillehammer gjøre.

• Billettprisene er stive som istappene som henger ned utenfor hotellvinduet mitt. Den billigste billetten til kampene i gruppespillet koster 295 kroner. Det er bak mål, altså plasseringen er bak mål. På langsida koster det fra 395 til 595 kroner. Folk mener åpenbart det er for dyrt, siden billettsalget har gått i motbakke på bakglatte ski.

FORHÅPENTLIGVIS vil folk - som håndballforbundet håper - komme til hallen i kveld og kjøpe billett i døra. Og flere tusen må gjøre det for å redde inn æren. De må også komme onsdag og fredag. Og i mellomspillet. Med så få solgte billetter som til nå, ser jeg ikke for meg at det blir fullt her i de første kampene til Norge.

Og danskene - med et mye dårligere lag - kommer til å spille for smekkfulle hus der nede. Det vil være flaut.

For vi har slengt med leppa før.

I 2005 REFSET vi Russland som VM-arrangør (og IHF som tildeler), for der spilte Norge i en gigantisk hall hvor det nesten ikke var folk på tribunene. Du hørte kubjellene fra folk som var på toalettet.

For ett år siden ble VM spilt i Kina. Jentene spilte for mange tusen tomme seter og grupper av innleide kinesere som aldri hadde sett en håndballkamp før. Kanskje gøy for de skoleelevene, men sporten fortjener bedre.

Og nå, et mesterskap i Norge - et av den moderne håndballens hjemland. Derfor klarer vi selvfølgelig å fylle tribunene og lage håndballfest. Eller, kanskje ikke?

Det vil være veldig synd om vi må vente til semifinalene i danske Herning, før vi får totalpakka med fyrverkeri på banen og fest på tribunen.

Trist. Og faktisk også ufattelig pinlig.

<strong>TIDENES:</strong> For 11 år siden spilte Susann Goksør Bjerkrheim og Kjersti Grini tidenes mest dramatiske kamp på norsk jord, da Norge vant VM-finalen mot Frankrike etter ekstraomganger. Foto; ESPEN RASMUSSEN
TIDENES: For 11 år siden spilte Susann Goksør Bjerkrheim og Kjersti Grini tidenes mest dramatiske kamp på norsk jord, da Norge vant VM-finalen mot Frankrike etter ekstraomganger. Foto; ESPEN RASMUSSEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer