Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette kan bli verdens beste hjemmesitterlag

Fifas mareritt: Se gutta som risikerer å gå glipp av VM.

VERDENS BESTE FOTBALLSPILLERE: Uten Cristiano Ronaldo og Lionel Messi vil VM mangle sine kanskje to største attraksjoner. Men de to er langt fra de eneste superstjernene som lever farlig med tanke på VM-deltakelse neste sommer. Foto:  EPA/ETTORE FERRARI
VERDENS BESTE FOTBALLSPILLERE: Uten Cristiano Ronaldo og Lionel Messi vil VM mangle sine kanskje to største attraksjoner. Men de to er langt fra de eneste superstjernene som lever farlig med tanke på VM-deltakelse neste sommer. Foto: EPA/ETTORE FERRARI Vis mer

||| (Dagbladet.no): Fifas plutselige vedtak om å seede de fire sterkeste gruppetoerne i Europa har skapt opprørsstemning i enkelte av de mindre nasjonene i Europa.

- Nå endrer de det fordi noen av de store nasjonene sliter. Det er ikke til tro, om du spør meg. Det er ganske så motbydelig, raste Irland-keeper Shay Given.

Avgjørelsen betyr nemlig at ingen av de sannsynlige toerlag-gigantene - som Portugal, Frankrike og Russland - kan møte hverandre i en playoff.

Sjekk stillingen i alle gruppene på fifa.com

- Ikke et problem for Fifa

I FARESONEN: Argentina klamrer seg fast til femteplassen i sin gruppe. Her depper  Gabriel Heinze, Javier Zanetti, Jesus Datolo, Javier Mascherano, Juan Sebastian Veron og Nicolas Otamendi i stortapet mot Brasil nylig. Foto: AP Photo/Alberto Raggio
I FARESONEN: Argentina klamrer seg fast til femteplassen i sin gruppe. Her depper Gabriel Heinze, Javier Zanetti, Jesus Datolo, Javier Mascherano, Juan Sebastian Veron og Nicolas Otamendi i stortapet mot Brasil nylig. Foto: AP Photo/Alberto Raggio Vis mer

I tillegg er det blitt spekulert i at Fifa frykter det økonomiske tapet dersom Tyskland, som utgjør et av de viktigste TV-markedene, skulle havne på andreplass i gruppa og møte en formidabel motstander.

Fifa-president Sepp Blatter hevder imidlertid at de lever fint med at noen av verdens beste spillere kan være et helt annet sted når VM sparkes i gang i Sør-Afrika neste sommer.

- Et VM uten Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo vil ikke være et problem for Fifa. Om de ikke er der, vil det være andre stjerner. Det er alltid nye stjerner i VM, sier han ifølge goal.com.

I alvorlig trøbbel

I FARESONEN: Emmanuel Adebayor og Togo.  REUTERS/Noel Kokou Tadegnon
I FARESONEN: Emmanuel Adebayor og Togo. REUTERS/Noel Kokou Tadegnon Vis mer

Ronaldo og Messi, av mange ansett for å være klodens to beste fotballspillere, sliter nemlig voldsomt på hver sin kant. Ronaldos Portugal er bare på tredjeplass i gruppa to runder før slutt, og må vinne sine kamper mot Ungarn og Malta, samtidig som de er avhengig av at enten Danmark eller Sverige roter det til for seg.

Ronaldo selv har ikke akkurat vist vei for portugiserne i kvaliken, og står uten en eneste nettkjenning. Det er uvant kost for mannen som har scoret ni mål på sju kamper i La Liga så langt, og 67 mål de siste to sesongene for Manchester United.

Tungt har det også gått for Lionel Messi. Under Diego Maradonas ledelse har Argentina skuffet enormt, og befinner seg på en høyst usikker femteplass med to kamper igjen å spille, mot Peru hjemme og Uruguay borte.

I så fall venter playoff, der motstander for øyeblikket ville vært Costa Rica.

Bak Messi og Ronaldo finnes det en mengde andre stjernenavn som står i faresonen for å se VM foran TV-apparatet.

Hjemmesitter-lag spekket med stjerner

The Guardian
har satt opp en ellever med meritterte navn som har grunn til å skjelve litt ekstra. Laget ser slik ut:

I FARESONEN: Petr Cech og Tsjekkia.
I FARESONEN: Petr Cech og Tsjekkia. Vis mer

Petr Cech (Tsjekkia) - José Bosingwa (Portugal), Thomas Vermaelen (Belgia), Iván Cordoba (Colombia), Marek Jankulovski (Tsjekkia) - Cristiano Ronaldo (Portugal), Javier Mascherano (Argentina), John Obi Mikel (Nigeria), Lionel Messi (Argentina) - Dimitar Berbatov (Bulgaria), Emmanuel Adebayor (Togo).

Eksempler på andre store navn som kan bli hjemmesittere er Luca Modric, Franck Ribery, Carlos Tevez, Zlatan Ibrahimovic, Javier Zanetti og Thierry Henry - og lista kan selvsagt forlenges betraktelig.

Sett fra et økonomisk perspektiv vil fraværet av Cristiano Ronaldo svi mest på pungen. Ikke minst for Real Madrid - som frykter et enormt bortfall i inntekter om deres største stjerne må bli hjemme.

- Det vil være en tragedie om en spiller som ham ikke er til stede, sier Real Madrid-direktør Jorge Valdano.

I FARESONEN: Dimitar Berbatov og Bulgaria. Foto: REUTERS/Oleg Popov
I FARESONEN: Dimitar Berbatov og Bulgaria. Foto: REUTERS/Oleg Popov Vis mer

Har lukrativ Nike-avtale

The Guardian gjengir opplysninger fra spansk og portugisisk presse, om at Real Madrid frykter å tape rundt 100 millioner euro i draktsalg, sponsorinntekter og turnéinntekter om Ronaldo ikke er å se i VM.

Konspirasjonsteoretikerne - kanskje spesielt i nasjoner som Irland - får neppe mindre vann på mølla av gigantavtalen Fifa og Ronaldo har med Nike.

For Nike er det selvsagt svært viktig å ha en av sine aller største profiler i begivenhetenes sentrum. Og nå har Fifa i hvert fall ordnet Portugal en lettere vei dit dersom de greier å kapre annenplassen i gruppa på bekostning av Sverige eller Danmark.

KAN SE LANGT ETTER VM: Arsenal-komet Thomas Vermaelen og Belgia. Fernando Torres og Spania er for lengst klar for VM. Foto: AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA
KAN SE LANGT ETTER VM: Arsenal-komet Thomas Vermaelen og Belgia. Fernando Torres og Spania er for lengst klar for VM. Foto: AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling