LOKALT FOLKEMØTE: Innbyggerne i Chumgumutuse strømmer til Response sin samling i landsbyen. Denne hjelpeorganisasjonen har på bare noen få år fått et godt rykte uten å gi noen som helst materiell hjelp.FOTO: Bjørn Omar Evju.
LOKALT FOLKEMØTE: Innbyggerne i Chumgumutuse strømmer til Response sin samling i landsbyen. Denne hjelpeorganisasjonen har på bare noen få år fått et godt rykte uten å gi noen som helst materiell hjelp.FOTO: Bjørn Omar Evju.Vis mer

Dette kan dere gjøre selv

Ingen fremmede steller fotballbanene på landsbygda i Zambia.

MANYEMUYEMU (Dagbladet): Egentlig er det ingen feil med banen i Manyemuyemu. Den har to mål og ballen spretter omtrent som du har tenkt deg. Selv om sidelinjene bokstavelig talt har rent ut i sand, er sporten min like altså morsom her som på hvilken som annen helst plass.

Bare det at det er en bane på et slik sted langt ute på den glisne landsbygda, forteller om fotballens globale grep. Da får det våge seg at Sepp Blatter, selve sportens verdenserobrer, neppe husker å nevne akkurat denne banen i aftenbønnen sin. Eller at hjelpepengene han har hatt latt risle i strie strømmer over Zambia og alle andre tilsynelatende fattige land, ikke har nådd helt ut hit.

Det er uansett ikke lenger hjelpen utenfra som skal fikse fotballbaner eller løfte Zambia opp fra bunnplasseringene på alle de internasjonale statistikkene som måler nasjonens hverdag.

LÆRTE FOLK  Å TIGGE: For mye å støtten til Zambia har ifølge Håkon Spikstad bare lært folk å tigge. Foto: Bjørn Omar Evju.
LÆRTE FOLK Å TIGGE: For mye å støtten til Zambia har ifølge Håkon Spikstad bare lært folk å tigge. Foto: Bjørn Omar Evju. Vis mer

Om folkene bak Response får det som de vil da.

DET har de hittil fått i forbløffende grad. Du husker kanskje ikke den TV-aksjonen i 2007 som gikk til internasjonalt idrettsarbeid, men de småpengene som ble gitt til dette hjelpearbeidet har uansett forrentet seg.

Denne lille organisasjonen som ble startet av frustrerte norske bistandsarbeidere for seks, sju år siden, har på kort tid skutt knopper over hele den sørlige delen av Zambia. Med en felles finansiering på 1,7 millioner i året, har det vokst fram rundt 250 skoler i lokalsamfunnene, blitt bygget 60 skolehus, startet 150 grupper for voksenopplæring og dratt i gang flere tusen tiltak der hver landsby tar bedre vare på seg selv.

MANGLET BALL: Gutta fra Response hadde ikke engang en ball med seg ut på jobb. Her må folk selv reparere det utstyret de har fra før. FOTO: Bjørn Omar Evju.
MANGLET BALL: Gutta fra Response hadde ikke engang en ball med seg ut på jobb. Her må folk selv reparere det utstyret de har fra før. FOTO: Bjørn Omar Evju. Vis mer

Response er hjelpeorganisasjonen som egentlig ikke hjelper. Her på skolen i Manyemuyemu er lederen Håkon Spikseth bare innom for å se hvordan det går med de mange sportsklubbene i området som Response en gang inspirerte landsbyene til å starte. Meningen er å gjøre dette til et regionalt sportsenter. Det er derfor de ulike sportslederne er samlet til kurs med skolens gymlærer Ricky Mulanabo som ivrig sjef.

RICKY selv er et bra eksempel på det nye som skjer. Ute på banen er hans slepne teknikk helt overlegen. 27-åringen har allerede vært toppspiller. Til og med nå hender det at 2.divisjonslaget Monze Swillars sender penger til ham for å dekke transporten til nærmeste by slik at han får spille for dem.

Men Ricky tar ikke bare vare på seg selv lenger. Etter at han ble lærer her er det ungene som teller. De er blitt godt trent. Ricky forteller om flere seire i skolemesterskap, men mest om drømmen om å bli en virkelig faglig sterk trener:

BRA NOK MÅL: De skeive stengene i Manyemuyemu gjør jobben sin. Foto: Bjørn Omar Evju.
BRA NOK MÅL: De skeive stengene i Manyemuyemu gjør jobben sin. Foto: Bjørn Omar Evju. Vis mer

_En dag skal jeg få til det, sier han.

DET er den viljen Response spiller på. Hvordan forandre mye med lite.

Noen timer før hadde Håkon kjørt oss vill med firehjulstrekkeren inn i åsområdet noen mil nord for Livingstone. Den hullete grusveien hadde først blitt til et krater med steiner som dunket faretruende mot bunnplata før den tilsynelatende forsvant i det meterhøye sivet opp mot Chumgumutuse Village.

STOLT SJEF: På kort tid har Ricky Mulanabo bygget opp en sterk lokal idrettsklubb. Foto: Bjørn Omar Evju.
STOLT SJEF: På kort tid har Ricky Mulanabo bygget opp en sterk lokal idrettsklubb. Foto: Bjørn Omar Evju. Vis mer

Håkon var litt flau. Han hadde jo vært her en gang før. Men når du i løpet av et par år har besøkt fem, seks hundre forskjellige landsbyer går det vel an å glippe på en enkelt avkjøring.

DENNE lille byen har også en fotballbane. En drøy stund etter at folket har samlet seg for å høre Håkons budskap, finner han ut at de minste ungene snart bør få slippe å sitte stille mer. Men så var det å finne en fotball å leke med. For på denne turen lå det ikke engang en ekstra ball med i bilen.

Håkon og Response er ferdig med å gi ting:

_Jeg begynte å jobbe her i Zambia i 1985. Da trodde vi at vi kunne hjelpe en landsby som denne bare ved å gi dere noe, forteller han
 innbyggerne i Chumgumutuse:

_Vi bygget veier og hus, og ga penger til mye annet. Folk ble glade, og jeg ble veldig populær. Men da jeg dro tilbake til den samme landsbyen mange år seinere for å sjekke hva alle gavene egentlig hadde gitt dem, var folket der like fattige som før. Veiene var de samme, husene stod, men hverdagen var rent materielt ikke blitt noe bedre.

_Velkommen tilbake Mister Håkon. Hva har du med til oss nå, sa innbyggerne.

_I stedet for å skape utvikling, hadde jeg altså lært folket der å tigge. Jeg hadde gjort en elendig jobb, sier Håkon.

_Neida, roper en av de unge jentene i flokken:

_Gi oss bare det samme som du ga dem den gangen, føyer hun leende til, og så er tonen for dette første Response-møtet i Chumgumutuse satt. Her er det ikke nådige hjelpere og ynkelige mottakere. Det er bare en hverdagsprat mellom likeverdige folk om hvordan deler av livet i Zambia kan bli bedre.

ENKLE MÅL: Ambisjonene til Response er til å forstå.
ENKLE MÅL: Ambisjonene til Response er til å forstå. Vis mer

FOR det er mye som er bra. Naturen er vakker og ganske raus her oppe i åsene:

_Før jeg kom hit hadde jeg innbilt meg at Zambia var et grått sted, men her er det jo som et paradis, sier Håkon, og innbyggerne klapper:

_Zambia er grønt og vakkert, men dere har flere fattige enn mange andre land. Sånn behøver det ikke å være. Dere er velsignet med mat og kan lage skoler overalt. Hvorfor ikke sette i gang med undervisning under et tre  i stedet for å vente på en egen skolebygning? Det er hjemme i Norge vi trenger skolebygninger. Ellers hadde vi frosset i hjel. Dere har jo det vakreste skolerommet jeg har sett akkurat her på plassen, utfordrer Håkon.

KLAR FRAMGANG: Bistand på nytt vis har gjort at stadig flere lndsbyer tar i bruk opplegget fra Håkon Spikseths Response-organisasjon.
KLAR FRAMGANG: Bistand på nytt vis har gjort at stadig flere lndsbyer tar i bruk opplegget fra Håkon Spikseths Response-organisasjon. Vis mer

RESPONSE startet med akkurat den utfordringen. Håkons gamle arbeidskamerat Arnfinn Solli hadde bosatt seg i Livingstone og  begynt å dele ut sin første selvhjelpsmanual om rettighetene til det å få gå på skole:

_Men mange av oss kan jo ikke lese, sa en jente Arnfinn kom i prat med. Den påminnelsen er blitt til en kamp for å få lokalskoler til hvert eneste sted i området. På bare noen år er det blitt til undervisning for 25 000 unger der folk stort sett lærer sine egne å lese og skrive:

_Fattigfolk begynte å banke på døra til myndighetene med krav om å den undervisningen de hadde krav på. Det likte de ikke, sier Arnfinn.

HÅRFINT: Den lokale frisørsjappa i Manyemuyemo.
HÅRFINT: Den lokale frisørsjappa i Manyemuyemo. Vis mer

UTE i Chumgumutuse ble det etter hvert en råd også med den fotballen som Response-gjestene hadde glemt å ta med. En gammel ball var likevel til å pumpe opp og ungene forsvant ned til banen mens Håkon fortsetter å utfordre de voksne:

_Er det slik at dere trenger Adidas-sko for å spille fotball?

_Nei, roper de tilbake.

VAKKERT SYN:  Ballen spretter like rettferdig her som i resten av verden. FOTO: Bjørn Omar Evju.
VAKKERT SYN: Ballen spretter like rettferdig her som i resten av verden. FOTO: Bjørn Omar Evju. Vis mer

_På samme måte kan dere lage ballen selv eller kanskje hjelpe hverandre til å selge grønnsaker så dere neste gang får råd til å kjøpe en ny ball inne i byen.

_For heretter er det opp til dere.

•• LES OGSÅ:

Denne jenta vil ikke bareierne i Livingstone se