FORTVILER: En spansk fan er i sjokk etter smellen mot Sveits. En dårlig Spania-start er dårlig nytt for folk som liker den lekreste fotballen, skriver Esten O. Sæther. Foto: Arturo Rodriguez / AP.
FORTVILER: En spansk fan er i sjokk etter smellen mot Sveits. En dårlig Spania-start er dårlig nytt for folk som liker den lekreste fotballen, skriver Esten O. Sæther. Foto: Arturo Rodriguez / AP.Vis mer

Dette kan ende riktig trist

Det er litt tidlig i VM å få depressive tanker. Likevel.

|||DET som ikke skulle være mulig, var det likevel. Spania hadde aldri tapt for Sveits i fotball, Spania har aldri hatt et bedre lag og ingen har hittil blitt løpende så mye etter i denne turneringen som nettopp disse sveitserne.

Likevel endte det 0 - 1 for en av de to store VM-favorittene, og i verste fall gir det et stjernetreff mot den andre allerede i 1/8 dels finalen.

Spania mot Brasil i juni; det høres alt for tidlig ut.

LENGE så i hvert fall alt ut som det skulle i spanjolenes åpningskamp.

Venstrebacken Joan Capdevila var på forhånd utpekt som det klart svakeste leddet i dette favorittlaget. Fulgte du ham gjennom førsteomgangen fikk du kanskje med deg en litt for lang framspilling i bakrommet mot David Villa, to klareringer som muligens kunne vært unngått ved heller å bruke et kort pasningsalternativ på vei ut av eget felt og et enslig innlegg fra kanten som endte foran den sveitsiske forsvarsblokken.

Ikke bak som spanjolene ønsket, altså.

Men kom igjen; gikk ikke resten av denne førsteomgangen akkurat som Spania ville?

er det slett ikke sikkert resten av turneringen ender slik. Derimot er det helt åpenbart at dette spanske laget bedriver en fotball som ingen av motstanderne er i nærheten av å kunne kopiere. Det gjør det ekstra irriterende å se at selv slike ferdigheter med ball i en og annen tilfeldig kamp lar seg bryte ned med riktig taktikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som det altså skjedde mellom fire og seks på ettermiddagen 16.juni 2 010 da gode gamle Ottmar Hitzfeld plassert en sveitsisk gjøkung i selveste VM-redet.

FOR dette var et taktisk mesterverk. La gå at spanjolene vant skuddstatistikken med syv, åtte ganger så mange forsøk som sveitserne; i antall gode sjanser var det alt for lite som skilte.

MÅLET: Gelson Fernandes kranglet inn Sveits vinnermål mot Spania. Foto: Karim Jaafar / AFP.
MÅLET: Gelson Fernandes kranglet inn Sveits vinnermål mot Spania. Foto: Karim Jaafar / AFP. Vis mer

Spanjolene eide ballen, lot den gli elegant og uanstrengt på kryss og tvers med en felles kontroll de som landslag er helt alene om i  internasjonal fotball, men alt dette til liten nytte. Pique burde ha scoret etter to-beins finten sin midt i førsteomgang, David Villa kunne ha lobbet over den sveitsiske keeperen rett før pause og tverrliggeren rister ennå etter Xabi Alonsos rene vristskudd fra det som skulle være en rettferdig innspurt på 0 - 1.

Men dette er ikke følelsesmessig fordeling av en høyst flytende sportslig rettferdighet. Det er fotball.

SÅNT behersker Hitzfeld, med kallenavnet "Generalen"  bedre enn de fleste. Det var interessant å se hvordan en av sportens flinkeste og mest rutinerte trenere krympet i stykker det spanske laget ved å dra ned midtbanen og flytte opp den snorrette forsvarsfireren sin slik at det nesten ikke ble plass igjen selv for det flotteste av spanjolenes kortpasningsspill.

På den måten kom nesten aldri de gjennomløpende spanske midtbanestjernene rettvendt og i full fart inn i favorittposisjonene sine. Der Xavi og Iniesta fant meter nok i EM for to år siden, var det knapt centimeter igjen denne gangen.

Til slutt ble Iniesta skadet og tatt av banen. Da var kampen egentlig ferdigspilt. Et spansk lag som pumper høye baller fra høyrekanten, er ikke noe vakkert syn.

er det ikke så mange trenere som har like sikkert tak på forsvarsdrillen som Hitzfeld. I så måte kommer spanjolene sikkert til å klare seg bedre neste gang motstanderen drar hele laget inn mot eget straffefelt. Det er nettopp slik fotball mange av dem til daglig er vant til å spille ut.

Da er det kanskje mer betenkelig at det sviktet stygt i eget forsvar. For der var det slett ikke venstreback Capdevila som var det svakeste leddet, men dessverre inspiratoren Puyol.

Det var han som hodeløst støtet foran stoppermakker Pique i forkant av 0 - 1 målet, og han gjentok dumheten få minutter seinere.

Null poeng og Puyol i ubalanse er en ekkel VM-start både for Spania og oss som liker den lekreste fotballen.  

TAKTIKER: Ottmar Hitzfeldt. Foto: Daniel Ochoa de Olza / AP.
TAKTIKER: Ottmar Hitzfeldt. Foto: Daniel Ochoa de Olza / AP. Vis mer