Dette kan gjøre at idrettsstjerner plutselig dør

Hjertespesialistene forklarer.

ULTRALYD: - Ultralyd er en aktuell og godmåte for å påvise en hjertefeil, forklarer seksjonsoverlege ved hjerteseksjonen på Lovisenberg Diakonale Sykehus, Torstein Jensen. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ULTRALYD: - Ultralyd er en aktuell og godmåte for å påvise en hjertefeil, forklarer seksjonsoverlege ved hjerteseksjonen på Lovisenberg Diakonale Sykehus, Torstein Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Fortykkelse av venstre hjertekammer er en av de vanligste årsakene til at idrettsstjerner plutselig dør, ifølge eksperter.

- Hjertemuskelfortykkelse er den vanligste årsak til hjertestans blant toppidrettsutøvere, sier Per Ivar Hoff, seksjonsoverlege på hjerteavdelingen ved Haukeland universitetssykehus.

Denne fortykkelsen skjer i venstre hjertekammer hvilket er den delen av hjertet som pumper blodet ut i hovedpulsåren, forklarer Hoff. Det er vanlig at toppidrettsutøvere, særlig innen utholdenhetsidretter, får en økt veggtykkelse i venstre hjertekammer.

- Veggtykkelse i  venstre hjertekammeret er normalt 1 cm, men ved intensiv trening kan den øke til rundt 1,5 cm, opplyser Hoff.

Dobbel størrelse - Dersom toppidrettsutøveren er genetisk disponert for å utvikle en tykk hjertemuskel, kan veggtykkelsen i venstre hjertekammer bli hele 2 til 2,5 cm i diameter, sier professor Pål Smith, leder for kardiologisk avdeling ved Akershus Universitetssykehus.
 
Blant toppidrettsutøvere som er genetisk disponerte kan denne fortykkelsen i hjertekammeret føre til hjertestans, opplyser Hoff og Smith.

DØDE BRÅTT: Norges store svømmehelt og OL-håp, Alexander Dale Oen, døde brått og uventet under treningsleir i USA tirsdag denne uka. Foto: REUTERS/Christinne Muschi
DØDE BRÅTT: Norges store svømmehelt og OL-håp, Alexander Dale Oen, døde brått og uventet under treningsleir i USA tirsdag denne uka. Foto: REUTERS/Christinne Muschi Vis mer

En slik hjertestans trenger ikke nødvendigvis å skje under en intensiv treningsøkt, men kan også oppstå når idrettsutøveren slapper av.

Lav risiko Hoff understreker at risiko for plutselig hjertedød hos unge idrettsutøvere er sjelden. Dette skjer hos én av 100 000 — 200 000 idrettsutøvere per år.
 
Slike store forandringer vil man lett kunne se under en obduksjon, ifølge Smith.

Andre årsaker til hjertestans blant toppidrettsutøvere kan ifølge Hoff være genetisk betingede feil i hjertets elektriske system eller uvanlig tidlig kransåresykdom i hjertet med infarkt.

Dødelig forkjølelse Professor i kardiologi ved Oslo Universitetssykehus Ullevål, Dan Atar, peker på enda en hjertebetinget dødsårsak blant unge toppidrettsutøvere:

- En virusbetennelse i hjertet kan forekomme etter man har vært forkjølet, og i stedet for å forlate kroppen på vanlig måte, kan viruset feste seg til hjertemuskelen. Dette kan utløse en dødelig hjerterytmeforstyrrelse, sier Atar til Dagbladet.

Hoff understreker at det er hensiktsmessig å ha hjertestartere tilgjengelige på idrettsarenaer da rask behandling av hjertestans situasjonen er avgjørende for resultatet.

Screeningtest For å oppdage feil i hjertet kan man utføre en rekke forskjellige tester. Ingen screeningtest kan med hundre prosent sikkerhet påvise en hjertefeil, men det kan gi en sterk pekepinn. For eksempel er en sykdomshistorie med plutselig hjertedød i familien viktig.

NORMAL HJERTEMUSKEL: Dette er et bilde av en normal hjertemuskel, også kalt hjerteskillevegg. Ses i midten av bildet, over de to klaffene. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NORMAL HJERTEMUSKEL: Dette er et bilde av en normal hjertemuskel, også kalt hjerteskillevegg. Ses i midten av bildet, over de to klaffene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Elektrokardiogram (EKG) brukes også ofte som en screening undersøkelse, og kan blant annet avsløre feil i det elektriske ledningssystemet i hjertet eller vekst i hjertemuskelen, ifølge seksjonsoverlege ved hjerteseksjonen på Lovisenberg diakonale sykehus, Torstein Jensen.

- Hvis man får bekymringsverdige resultater fra dette, kan man gå grundigere til verks. Da kan det være aktuelt med ultralyd elle MR-undersøkelse av hjertet. Dette er mer nøyaktig tester som gir et godt bilde av hjertet og hvordan det arbeider, sier Jensen. 

Arvelige genfeil kan ofte påvises i en blodprøve.

FORSTØRRET: På dette ultralyd-bildet kan du se et hjerte med en forstørret hjertemuskel, hvilket er forårsaket av en genetisk hjertefeil. En slik genetisk feil kan forårsake hjertestans. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSTØRRET: På dette ultralyd-bildet kan du se et hjerte med en forstørret hjertemuskel, hvilket er forårsaket av en genetisk hjertefeil. En slik genetisk feil kan forårsake hjertestans. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer