Dette kan gjøre at idrettsstjerner plutselig dør

Hjertespesialistene forklarer.

ULTRALYD: - Ultralyd er en aktuell og godmåte for å påvise en hjertefeil, forklarer seksjonsoverlege ved hjerteseksjonen på Lovisenberg Diakonale Sykehus, Torstein Jensen. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ULTRALYD: - Ultralyd er en aktuell og godmåte for å påvise en hjertefeil, forklarer seksjonsoverlege ved hjerteseksjonen på Lovisenberg Diakonale Sykehus, Torstein Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fortykkelse av venstre hjertekammer er en av de vanligste årsakene til at idrettsstjerner plutselig dør, ifølge eksperter.

- Hjertemuskelfortykkelse er den vanligste årsak til hjertestans blant toppidrettsutøvere, sier Per Ivar Hoff, seksjonsoverlege på hjerteavdelingen ved Haukeland universitetssykehus.

Denne fortykkelsen skjer i venstre hjertekammer hvilket er den delen av hjertet som pumper blodet ut i hovedpulsåren, forklarer Hoff. Det er vanlig at toppidrettsutøvere, særlig innen utholdenhetsidretter, får en økt veggtykkelse i venstre hjertekammer.

- Veggtykkelse i  venstre hjertekammeret er normalt 1 cm, men ved intensiv trening kan den øke til rundt 1,5 cm, opplyser Hoff.

Dobbel størrelse - Dersom toppidrettsutøveren er genetisk disponert for å utvikle en tykk hjertemuskel, kan veggtykkelsen i venstre hjertekammer bli hele 2 til 2,5 cm i diameter, sier professor Pål Smith, leder for kardiologisk avdeling ved Akershus Universitetssykehus. Blant toppidrettsutøvere som er genetisk disponerte kan denne fortykkelsen i hjertekammeret føre til hjertestans, opplyser Hoff og Smith.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer