RÅSTERK: Alexander Kristoff var både sterk og smart da han seiret i Flandern rundt. Treneren hyller stesønnen etter maktdemonstrasjonen. Foto: FRANCOIS LENOIR (Scanpix/Reuters)
RÅSTERK: Alexander Kristoff var både sterk og smart da han seiret i Flandern rundt. Treneren hyller stesønnen etter maktdemonstrasjonen. Foto: FRANCOIS LENOIR (Scanpix/Reuters)Vis mer

- Dette kan ikke sammenliknes med noe

Treneren hyller Alexander Kristoff.

OUDENAARDE/OSLO (procycling.no): Stefar og trener Stein Ørn har spilt en avgjørende rolle i Alexander Kristoffs karriere.

Dermed var det en meget fornøyd mann som satt hjemme i Stavanger da stesønnen knuste all motstand i Flandern rundt.

- Det var så sykt... Nei, dette var helt vanvittig, helt sykt, sier Ørn til procycling.no kort tid etter målgang.

Snaut 30 kilometer fra mål kom det avgjørende angrepet mot toppen Kruisberg.

Niki Terpstra angrep da farten roet seg litt, men Alexander Kristoff la seg umiddelbart på hjulet til fjorårets Paris-Roubaix-vinner.

Mange hevet nok øyebrynene da duoen gikk, men de fikk raskt en god luke ned til feltet. En luke ingen noen gang klarte å tette.

- Var du sikker på at det var lurt da Alexander gikk?

- Ja, jeg tenkte det var veldig lurt. Han isolerte en av de sterkeste utfordrerne. Samtidig ble det tvil i gruppen bak, sier Ørn.

Les også: Her går Flandern-drømmen i oppfyllelse

Gikk på riktig tidspunkt
Med bakkene Oude Kwaremont og Paterberg i rask rekkefølge ikke mange kilometer senere, var det heller ikke et spesielt stort sjansespill, ifølge treneren.

- Opp de bakkene er det bare mann mot mann uansett, så da er det greit å ikke stresse så voldsomt. Vi så i fjor at Alexander gikk veldig bra i de to bakkene, så det var et gunstig tidspunkt å gjøre det på.

I fjor var Kristoff litt passiv da Fabian Cancellara og Sep Vanmarcke angrep opp Oude Kwaremont den siste gangen.

I år var passiviteten snudd til offensivitet man sjelden ser fra en som normalt blir omtalt som en spurter.

- Man kan ikke planlegge det han gjorde i dag, man trenger å tenke sånn intuitivt på dette nivået. I dag viser han at han har nådd en nytt nivå og er mer fleksibel enn tidligere.

Fikk overskudd
Ørn var mer hemmelighetsfull enn vanlig før årets Flandern rundt.

Til tross for at alle så nordmannens form i Driedaagse De Panne, ville ikke treneren si så mye. Nå letter han litt mer på sløret.

- Man kunne ikke skjule den gode formen hans i De Panne, men vi var litt skuffet etter Sanremo, selv om han egentlig la ned en fantastisk prestasjon der. Han kom ut av Paris-Nice med litt lavere belastning enn vi hadde håpet med tanke på Sanremo, men gevinsten var et større overskudd inn i denne perioden, sier Ørn og fortsetter:

- Han er i toppform nå, men det reflekterer bare det fysiske nivået han er på. Dette er en sum av langvarig investering. Det var mange som var skeptiske da han var så god i Qatar, men formen der gjenspeiler ofte det generelle nivået i klassikerne.

De siste kilometerne ville ikke Terpstra lenger dra sammen med Kristoff, men nederlenderen var i realiteten sjanseløs.

Det forventede angrepet kom heller ikke, og dermed ble Etixx-rytteren knust i spurten.

- Jeg tenkte han kom til å forsøke noe, men vi kunne ikke valgt en bedre å være sammen med. Han er en som kan kjøre i avslutningen, men som ikke er noen trussel i spurten.

Med Terpstra i front, var det heller ingen grunn til at det knallsterke Etixx-laget skulle dra bak. Det hele var ideelt for Kristoff, som tok sin andre monumentseier i karrieren.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!

Vil ikke rangere klassikerseirer
Ifølge Ørn er det umulig å rangere de to seirene, i alle fall for ham.

- Sanremo er det første monumentet han vant og er en superklassiker som er over 100 år gammel. Det er veldig spesielt, men Flandern rundt er kjernen av et brennende hjerte for idretten. Det kan ikke sammenliknes med noe å vinne Flandern rundt. Det er det største å vinne for belgier.

Kristoff har også et spesielt forhold til Belgia og Flandern. 27-åringen har nemlig konkurrert på disse plassene i mange, mange år.

I starten imidlertid ikke Kristoff alltid like positivt til de knalltøffe rittene i Belgia.

- Etter hvert ble han klar på at han skulle kjempe om seieren i disse rittene. Jeg vil ikke rangere Sanremo- og Flandern-seieren, men måten han vinner på i dag viser et repertoar. Det er en klassiker med ekstremt høy status.

Neste søndag venter et nytt storritt for Katjusja-rytteren.

Paris-Roubaix er perlen for rytterne som elsker brosteinen. Én av dem som ønsker å vinne der, er Kristoff.

- Nå skal vi suge på karamellen inn mot Roubaix. Fysisk er Alexander veldig nær toppformen, og nå vil han få en superkompensasjon inn til Roubaix. Det skal ikke stå på det fysiske, men Roubaix er et lotteri. Man kan bli hindret av velt og punkteringer. Roubaix er det neste målet, og det siste rittet i denne perioden av året, som har vært veldig vellykket. Alt fremover nå er en bonus.