Dette kan ikke Semb leve med

I øyeblikket er åtte av Norges beste fotballspillere uaktuelle for et landslag. Det betyr at Nils Johan Semb kan glemme både fotball-VM i 2002 og sin egen framtid som norsk landslagssjef.

Det siste bestemmer Semb selv. Men det er en kjent sak at landslagssjefen har vært plaget av alle de utenomsportslige problemene rundt landslaget det siste halvåret. Det toppet seg med Erik Myklands bokutgivelse i oktober.

  • Nå kommer utestengelsen av fire støttespillere bare noen dager før Semb reiser til Hongkong med en landslagstropp uten særlig relevans til de kommende VM-kvalifiseringskampene.

Arbeidsforholdene til Semb virker i øyeblikket ganske håpløse. Hvis ikke konflikten løser seg, er jeg redd landslagssjefen sender inn sin avskjedssøknad i nær framtid. Og med god grunn.

  • Semb er ambisiøs og ekstremt resultatfokusert - og han presiserer hyppig hvor viktig det er at en liten fotballnasjon som Norge kan stille med sine beste spillere.

Nå kan han automatisk stryke sju av dem før han begynner å telle opp de naturlige forfallene som alltid kommer.

Uaktuelle

De fire siste åra har Dagbladet kåret Norges 50 beste fotballspillere. Sist for drøye åtte måneder siden.

  • Sju av de fjorten beste på denne lista er i øyeblikket uaktuelle for Norge. I tillegg kommer Ronny Johnsen, som i april så vidt kom med på lista etter et år med skader, men som har spilt både klubb- og landskamper etter den tid.

Dermed er vi oppe i åtte landslagskandidater som er uaktuelle for Norge. Av flere årsaker.

  • Den mest aktuelle: Utestengelsen av Tore André Flo, Ole Gunnar Solskjær, Steffen Iversen og Ronny Johnsen fordi de ikke har signert sponsoravtalen med Fotballforbundet. I tillegg har Thomas Myhre meddelt at han ikke vil skrive under, følgelig er han også utestengt.
  • Den private: Ørjan Berg og Jan Derek Sørensen, som mener totalbelastningen i forhold til klubb, landslag og familie blir for stor.
  • Og den naturlige: Erik Mykland kunne naturligvis ikke fortsette som landslagsspiller etter bokutgivelsen i høst, og trakk seg før Semb rakk å vrake ham.

Totalt åtte mann.

Uklokt

I tillegg må Semb ha fått et problem i forhold til sin nærmeste fortrolige ute på banen, kaptein Henning Berg.

Berg har varslet masseboikott dersom utestengelsen av spillerne opprettholdes, og kom blant annet med følgende uttalelse til VG for tre dager siden:

«Jeg skal like å se de spillerne som tar på seg draktene til dem som er utestengt.»

Ikke spesielt klokt fra en fungerende kaptein i et kollektiv der de aller fleste faktisk er enige i avtalen og har skrevet under.

Så hvis landslagskapteinen skal følge sin egen oppfordring, så kan Nils Johan Semb stryke nøkkelspiller nummer ni foran VM-kvalifiseringen mot Polen 24. mars.

oivind.monn-iversen@dagbladet.no

22. april 2000.

<B>UT:</B> Landslagssjef Nils Johan Semb har ofte påpekt hvor viktig det er at Norge har med sine beste spillere. I øyeblikket kan han stryke åtte av dem.