Solskjærs problemer:

Dette kan redde ham

Det spekuleres på om Ole Gunnar Solskjær snart vil få sparken. Dette taler for og imot.

HARDT PRESSET: Ole Gunnar Solskjær er inne i en tung periode som Manchester United-manager. Foto: NTB
HARDT PRESSET: Ole Gunnar Solskjær er inne i en tung periode som Manchester United-manager. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det brenner virkelig under føttene til Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær (48) etter 0-5 mot Liverpool søndag.

Ifølge engelske bookmakere er nå oddsen på at nordmannen får sparken først i Premier League mellom 1.16 og 1.25 - desidert lavest av samtlige managere. Norwich-manager Daniel Farke er nummer to på lista med rundt 5-6 i odds.

Solskjær tok seg tid til fansen etter kampen på Old Trafford i går, og skrev autografer til dem som hadde blitt igjen noen timer etter kampslutt.

AUTOGRAFER: Det var en tydelig skuffet Ole Gunnar Solskjær som signerte autografer etter ydmykelsen mot Liverpool. Vis mer

De frammøtte supporterne viste ikke tegn til misnøye med nordmannen, men slik var det ikke på stadion tidligere på kvelden, hvor flere uttrykte sin misnøye under (blant annet pipekonsert da lagene gikk til pause) og etter kampen.

Så hva taler for at Solskjær får sparken, og hva taler for at han får fortsette? Her er noen punkter:

Grunner til at Solskjær kan bli værende

Støtte fra eierne:
Det er bare tre uker siden assistentmanager Mike Phelan skrev under på en ny kontrakt. Flere eksperter mente det ble sett på som støtte til Ole Gunnar Solskjærs prosjekt, for Solskjærs kontrakt går også ut i 2024. Glazer-familien har utad vist at de ønsker å gi Solskjær tid - hva de tenker nå er det bare de som vet.

- Jeg har ikke hørt noe annet og jeg tenker fortsatt på morgendagens jobb, uttalte Solskjær etter Liverpool-tapet.

OGDEN: Mark Ogner, «Senior Writer» i ESPN, mener det er ting som kan tyde på at det går mot et managerbytte i Manchester United. Vis mer

Mangel på ledige erstattere:
Det er mange som har spekulert i hvem som eventuelt tar over jobben dersom Solskjær skulle bli arbeidsledig i nær framtid. De to store navnene som skiller seg ut er Antonio Conte - som var ferdig i Inter i mai - og Zinédine Zidane - som forlot Real Madrid samme måned.

Eksspiller Gary Neville tror ikke de røde går for en kortsiktig løsning à la José Mourinho - som hadde en turbulent tid på Old Trafford. Han advarer derfor blant annet mot å ansette Conte.

- De går ikke for en «hitman» igjen som kommer inn for å gjøre en jobb i to år, sier Neville.

Solskjærs langtidsprosjekt og kontinuitet:
Det blir pekt på at det Manchester United ikke trenger nå, er å starte på nytt med en ny revolusjon som vil ta klubben flere år å gjennomføre. Det kan i teorien skje om det kommer inn en managertype med sterk personlighet som vil ha ting på sin egen måte. Solskjærs prosjekt har vart i tre år, og eierne og ledelsen har gitt uttrykk for at de er fornøyde med jobben han har gjort - iallfall fram til denne sesongen.

- Jeg tror på meg selv. Jeg mener jeg er nære å komme dit jeg ønsker med klubben, det vi har gjort, den utviklingen jeg har sett. Det er klart at resultatene i det siste ikke har vært gode nok, det må jeg si, og det fører trolig til tvil hos alle, men jeg må være sterk og jeg tror på det vi har gjort. Dette er bunnen, sa Solskjær etter Liverpool-tapet.

En sårt tiltrengt snuoperasjon:
Dersom Manchester United begynner å vinne kamper igjen, midt inne i det som er et svært tøft kampprogram, kan Solskjær slå tilbake mot kritikerne.

Nå venter tre tøffe kamper mot Tottenham, Atalanta og Manchester City - og gitt at han får disse kampene - er iallfall sistnevnte den perfekte kampen å slå tilbake på. Det er bred enighet om at Solskjær ikke tåler mange nederlag før det virkelig begynner å bli alvor med tanke på jobben - en seiersrekke kan snu den vonde nedturen til fornyet optimisme.

Solskjærs status i Manchester United:
Ole Gunnar Solskjær har en legendestatus i Manchester United, og kommer for alltid til å ha det uansett hvordan dette går. Det er få tidligere Manchester United-spillere som åpenlyst har kritisert Solskjær eller uttalt at han må erstattes. At folk i og tett på klubben støtter 48-åringen, skal ikke undervurderes.

Sir Alex Ferguson ble søndag avbildet på tribunen og framsto svært skuffet over tingenes tilstand. Han har tidligere uttalt seg negativt om Solskjærs laguttak - riktignok uten viten. Sterke personligheter som skotten må trolig være på Solskjærs side dersom han skal få fortsette, og foreløpig virker flere innad i klubben fortsatt å være det.

Grunner til at Solskjær kan få sparken

Resultatene og mangel på framgang:
Manchester United har fem tap på de siste ni kampene i alle turneringer, i en sesong hvor de røde skulle ta enda et steg mot ligagull etter sommerens stjernesigneringer.

I to av Champions League-kampene, mot Villarreal og Atalanta, snudde mannskapet til seier mot slutten av oppgjørene, mens i West Ham-seieren var United en straffebom av Mark Noble på overtid unna å spille uavgjort. De røde har ikke imponert i kampene de har vunnet heller. Dersom resultatene uteblir over tid, er det vanskelig å ikke se etter endring.

På spørsmål om hvordan Solskjær som manager kan komme tilbake etter den tunge perioden, svarte han:

- Vel, den eneste måten jeg vet hvordan jeg skal gå framover i livet er å våkne opp i morgen, se framover, evaluere hva som skjer og gjøre mitt beste og være bestemt på å komme gjennom tøffe tider.

United-spillernes holdninger:
0-5 mot Liverpool er i seg selv et nedslående resultat, men det United-spillerne viste på banen er enda mer alarmerende. Spillerne kikket oppgitt på hverandre og så ut som en slagen gjeng blottet for selvtillit. Du satt med følelsen av at Liverpool ikke engang prøvde å gjøre seiersmarginen større på stillingen 0-5 mot ti mann, mens United-spillerne knapt orket å gå i press.

Cristiano Ronaldo har vist sin misnøye ved flere anledninger de siste kampene, og Paul Pogba hadde bare vært på banen i 14 minutter da han hoppet inn med knottene først på Naby Keita og ble utvist. Solskjær trenger spillere som er villige til å gå i krigen for ham og klubben i motgang, og det virker ikke som dagens mannskap er det. Det er krise dersom han mister garderoben.

- Vi må først og fremst se oss selv i speilet. Gjør vi alt riktig og forbereder vi oss godt til kamper? spør Luke Shaw etter stortapet.

Mangel på en tydelig identitet:
Det som ofte brukes mot Solskjær er at han er en god manager, men at det skorter på selve trenerbiten. Dagens Manchester United mangler en klar identitet og det virker ikke å være en rød tråd i spillet til de røde, i motsetning til hos rivalene Liverpool, Chelsea og Manchester City.

Slik ting framstår i dag, virker Manchester United å være avhengig av individuelle ferdigheter for å vinne fotballkamper. Solskjær får også ofte kritikk for sine taktiske valg. Mot Liverpool går kritikken på at han var for offensiv i tankegangen og la presset for høyt, i stedet for å ligge lavere i banen og satse på kontringer - slik laget har hatt suksess med mot storlag tidligere.

Kan miste fansen:
Det er vanskelig å si hvor mange supportere som støtter nordmannen, og hvor mange som ønsker ham bort. «Ole's at the wheel» er en sang som har runget utover Old Trafford og i puber rundt i Manchester over lang tid, men pipa virker å ha fått en annen lyd nå. Det var bare Liverpool-fansen som sang negative sanger om nordmannen på Old Trafford søndag, men det var ikke tydelige spor av støtte fra hjemmefansen etter hvert som målene rant inn heller.

«Det var ingen «Solskjær ut»-sang. Det var ingen giftig atmosfære. I stedet lå det en stille, motvillig aksept av Solskjærs skjebne i luften», skriver Manchester Evening News.

Flere fans som TV 2 blant annet snakket med utenfor stadion, mener at Solskjær har gjort en god jobb siden han kom inn, men at det nå er på tide at han drar. I sosiale medier virker tonen å være den samme blant flere. Dersom Solskjær mister en samlet fanskare, kan veien til arbeidsledighet kort.

Dagens United-lag er Solskjærs lag:
Manchester United hentet stjerner som Cristiano Ronaldo, Raphaël Varane og Jadon Sancho i sommer. Solskjær har vært manager i klubben i snart tre sesonger, og har satt skikkelig preg på dagens Manchester United-stall. Der nordmannen tidligere kunne påpeke at han var i startfasen etter å ha tatt over «ryddejobben» etter forgjengerne, har han ikke lenger noen unnskyldninger når det gjelder mannskapet han rår over i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer