Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette kan Therese tape

Hvem snakket om kjedelige jenterenn?

BEST I BAKKENE:  Therese Johaug og Heidi Weng er vanligvis de to klart beste klatrerne blant skijentene. Men er Ingvild Flugstad Østberg blitt så god at hun likevel klarer å holde unna? FOTO: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
BEST I BAKKENE: Therese Johaug og Heidi Weng er vanligvis de to klart beste klatrerne blant skijentene. Men er Ingvild Flugstad Østberg blitt så god at hun likevel klarer å holde unna? FOTO: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

halvannen uke er tetstriden i internasjonal jentelang snudd opp ned. Ikke ved at Ingvild Fløgstad Østberg har en sjanse til å slå Therese Johaug sammenlagt i Tour de Ski, men måten det eventuelt skjer på:

•• Der Ingvild var gitt muligheten til å sprinte inn nok sekunder, stikker hun i stedet fra Therese i bakkene.

Og hva vil da skje når alt skal avgjøres opp den desidert tøffeste bakken i morgen?

DET svaret er ikke lenger gitt selv blant de som følger disse to jentene i den daglige treningen. For det er de som er blitt mest overrasket. Der de alle har sett og gledet seg over den flotte framgangen til Ingvild i ren utholdenhet gjennom de siste årene, bærer de også med seg bildene av de mange øktene der dette egentlig ikke var noen konkurranse:

•• Til det har Therese vært alt for overlegen i bakkeklatringen.

I flere år har denne type trening vært et underlig skue på desidert verdens beste jentelag. Der var alltid Therese Johaug og Marit Bjørgen alene langt der framme. Så kom ingen, så fulgte Kristin Størmer Steira, så kom ingen og så langt, langt der bak kom gruppa med alle de andre jentene som først og fremst passet seg for ikke å bli for ivrige til å følge tempoet til de suverene.

I OPPKJØRINGEN til denne sesongen var Kristin borte, Marit gravid, men Therese like suveren. Der det ikke var noen tvil om at Ingvild møysommelig hadde trent opp et grunnlag til å konkurrere jevnt med Heidi Weng på distanserennene, var det ingen som brukte hverken spørsmålstegn eller sekunder når det gjaldt å vurdere Therese Johaug sin posisjon som bakkedronningen. Hun var minutter bedre enn resten.

Nå gjelder det bare 38 sekunder, og spørsmålstegnet er på plass.

ÅRSAKEN er ikke Thereses form. Joda; hun har framstått litt vel ivrig under press de siste dagene press, og takene sitter ikke så presist hverken i fristil eller i klassisk som tidligere i vinter.

Den store forskjellen de to i mellom er likevel Ingvilds formidable utvikling. En ting er å bli utpekt som den neste storløperen; noe ganske mer vrient å gå i front av feltet rett opp de steile åsene i Val di Fiemme som om du ikke har gjort noe annet de siste ti årene.

Alt ser så selvfølgelig ut når Ingvild går på ski om dagen. Da blir også hun litt etter litt vant til at ledertrøya er der den skal være; altså at hun faktisk kan holde unna for Therese i et terreng der ingen med kunnskap om langrenn har trodd at sånt er mulig.

MEN vil det skje? Jeg tror ikke det. Ingvilds framgang er eventyrlig, men den har skjedd i denne sportens vante rammer; altså i bakker som i seg selv kan være bratte nok, men som likevel stopper der langrennsbakker skal stoppe. Det gjør såvisst ikke slalåmbakken som avslutter dette rennet.

Den tilsvarer nettopp de bakkene der Therese sammen med Marit har pleid å drive en annen idrett enn lagkameratene, og det de siste årene oftere og oftere med Therese aller først.

I beste fall husker ikke Ingvild så mange av disse turene i det hun begynner klatringen med et forsprang som kanskje har økt til 45, 50 sekunder gjennom de fem første lette kilometerne. Uansett er det ikke følelser og gamle minner som bestemmer resultatet når du skal passere port etter port i en fullstendig gal retning. Da avgjør ren klatrestyrke, og da vinner Therese.

Men kanskje for siste gang i Tour de Ski.

HELT ÅPENT :  Ingvild Flugstad Østberg i ledertrøya etter enda en overraskende dag. Er 38 sekunders ledelse til Therese nok opp Monsterbakken? FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
HELT ÅPENT : Ingvild Flugstad Østberg i ledertrøya etter enda en overraskende dag. Er 38 sekunders ledelse til Therese nok opp Monsterbakken? FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media