Dette kan være årets tabbesalg

Men Start angrer ikke.

(Dagbladet.no): - Jeg og Hallvar Thoresen kjenner hverandre godt, så vi trengte ikke lang tid til å skyggebokse, sa en munter Svein Mathisen da Stefan Bärlin ble solgt til Odd Grenland i juli.

Svensken hadde bare scoret ett seriemål, fungerte ikke i Starts 4-3-3-system, og ble overflødig da Ole Martin Årst kom til klubben.

Men kanskje skjøt sørlandsklubben seg selv i foten da de slapp Bärlin til en nedrykksrival. Når én serierunde gjenstår risikerer Start å rykke rett ned i 1. divisjon - noe Stefan Bärlin i så fall har vært sterkt medvirkende til.

Siden overgangen har han scoret seks mål, og tre på de siste to kampene, ett av dem mot Start.

Men sports- og mediedirektør Svein Mathisen angrer ikke på salget.

- Nei, det var en vurdering som ble tatt der og da, og da var ikke Bärlin i førsteelleveren. I etterpåklokskapens tegn er det lett å si sånne ting, men det er sånn som skjer i fotballen, sier Mathisen til Dagbladet.no.

Mange eksempler

Brann nektet å selge Erik Huseklepp til Stabæk i høst, fordi det ville styrket en gullrival. Mathisen synes sammenligningen blir søkt, og at man kan finne lignende eksempler overalt.

DET ER AV SINE EGNE MAN SKAL HA DET: Tre Bärlin-scoringer på de siste to Odd-kampene har ført Skien-laget opp i ryggen på Start. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
DET ER AV SINE EGNE MAN SKAL HA DET: Tre Bärlin-scoringer på de siste to Odd-kampene har ført Skien-laget opp i ryggen på Start. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

- Han som scoret for Godset i går, Glenn Andersen, kom også fra Start for et par år siden. Og hadde Brann tatt gullet uten Helstad og Solli? Der solgte kanskje Rosenborg gullet, argumenterer Mathisen.

Han understreker at avgjørelsen om å selge Bärlin ble tatt i fellesskap.

- Det er ikke sånn at det var min beslutning å selge Bärlin, alt skal styrebehandles. Men Stig Inge følte han ikke hadde bruk for ham, sier Mathisen.

I går scoret Bärlin begge Odds mål da Skien-laget tok årets viktigste trepoenger mot Sandefjord. Det ga håp om fornyet kontrakt, men Start kan avgjøre alt selv med seier mot Lyn til lørdag.

Ingen targetspiss

Bärlin selv tror hans gamle lagkamerater i Start sikrer kvalikplassen.

- Start har alle sjanser til å klare det, de trenger nok bare ett poeng. Men tar de ikke det, slår vi Fredrikstad, sier han.

- Hvorfor gjør du det så mye bedre nå enn i Start?

Dette kan være årets tabbesalg

- I Start spilte jeg alene på topp eller på kanten. Jeg er ingen targetspiss, jeg må ha en makker, sier han.

Nå spiller Ole Martin Årst og Bernt Hulsker sammen på topp for Start i en 4-4-2-formasjon - slik Bärlin foretrekker.

- Det var i hvert fall ikke sånn at vi ville legge om systemet på grunn av Bärlin, men jeg har sansen for ham som spiller, sier Mathisen.

Han er fornøyd med spillerne som er kommet til klubben de siste månedene.

- Årst, Hulsker og Inge André Olsen har vært over all forventning. Vi er veldig fornøyde med dem, sier han.

<B>ANGRER IKKE:</B> Svein Mathisen mener det blir etterpåklokt å si at Start ikke burde solgt Bärlin til Odd.
<B>SCORET ETT FOR START:</B> Her har Stefan Bärlin nettopp scoret for Start i serieåpningen mot Aalesund. Flere ble det ikke før han ble solgt til Odd.