KRISEMØTE: Spansk presse hevder Barcelona-president Sandro Rosell vurderer å trekke seg etter anklager om juks i forbindelse med overgangen til Neymar. Flere medier hevder Barcelona betalte mye mer enn klubben har oppgitt. Foto: AFP PHOTO/ JOSEP LAGO
KRISEMØTE: Spansk presse hevder Barcelona-president Sandro Rosell vurderer å trekke seg etter anklager om juks i forbindelse med overgangen til Neymar. Flere medier hevder Barcelona betalte mye mer enn klubben har oppgitt. Foto: AFP PHOTO/ JOSEP LAGOVis mer

- Dette kan være den største skandalen i spansk fotball noensinne

Barcelona-president i krisemøte etter Neymar-anklage.

(Dagbladet): Barcelona-president Sandro Rosell (49) har innkalt til et hastemøte med klubbstyret, melder spanske Sport.

Flere spanske medier spekulerer i at møtet dreier seg om anklagene rundt Neymars overgang fra i sommer. Og blant annet Catalunya Radio hevder Rosell vurderer sin posisjon.

- Det er mange spekulasjoner nå. En av teorieren er at Rosell vurderer å trekke seg. Det er et «worst case scenario», men i så fall kan dette være den største skandalen i spansk fotball noensinne, sier CMore- og La Liga-ekspert Petter Veland til Dagbladet.

Påstår Neymar-svindel Det var spanske El Mundo som nylig gikk ut og hevdet Barcelona betalte langt mer enn 57 millioner euro (475 millioner kroner) for brasilianeren i fjor sommer.

Den angivelige prisen skal ha vært 95 mill. euro. Noe som tilsvarer 793 millioner kroner og nesten er en dobling av det som er opplyst fra Barcelona.

Nå ryster saken de spanske gigantene. Og i verste fall kan det ende med en komplett skandale der presidenten trekker seg.

Nylig ble det kjent at en domstol i Madrid skal behandle et søksmål mot president Rosell angående kjøpet fra Santos.

- Vi har intet å skjule, sa Rosell tidligere denne uka.

Nå går domstolen gjennom kontrakter og dokumenter i forbindelse med Neymars overgang.

Opsjoner C More-ekspert Veland mener det store spørsmålet er hvor det er blitt av de angivelige 40 «forsvunnede» millionene.

- I dagens fotball finnes det mange måter å tolke overgangssummer. Det er sign-on-fee, agenthonorarer og tredjeparter i mange overganger. Jeg aner ikke hva som er tilfellet hvis anklagene mot Barcelona stemmer, men det er mange teorier, sier Veland.

Eksperten fortsetter:

- Det hevdes blant annet at Barcelona betalte rundt 10 millioner euro for å sikre seg opsjon på tre talenter i Santos. Og at dette var en del av Neymar-summen. I tillegg har det vært rykter om at faren til Neymar har fått penger. Anklagene er grove og går ut på at Barcelona har sluppet å betale skatt til spanske skattmyndigheter, sier Veland.

Rosell ble visepresident i Barcelona i juni 2005. I 2008 annonserte han at han ville stille til valg som president.

Fra 1. juli 2010 har Rosell vært klubbpresidenten i en av verdens største fotballklubber.

- Dette er en veldig alvorlig sak. Presidenten har hatt så mange muligheter til å forklare seg nå, og hvis anklagene virkelig stemmer, er det en stor skandale. Rosell har hatt mange muligheter til å legge kortene på bordet, sier Veland.

En av teoriene i spansk presse er følgende regnestykke:

• 40 millioner euro til Neymars familie.
• 17 millioner euro til Neymars tidligere klubb Santos.
• 9 millioner euro for to vennskapskamper mellom Barcelona og Santos.
• 8,5 millioner euro i provisjon til Neymar senior.
• 7,9 millioner euro for rettighetene til ytterligere tre unge Santos-spillere.
• 2,6 millioner euro i diverse agenthonorarer samt en direkte signeringsbonus til Neymar på 10 millioner euro.

PS: Torsdag ettermiddag bekrefter Barcelona at de innkaller til et ekstraordinært styremøte i kveld klokka 18. Trolig er Rosells posisjon temaet.

MÅ HAN GÅ? Barcelonas president Sandro Rosell er under press. Foto:  REUTERS/Albert Gea
MÅ HAN GÅ? Barcelonas president Sandro Rosell er under press. Foto: REUTERS/Albert Gea Vis mer