KARATE KID: Klaar Jan Huntelaar lot følelsene få fritt utløp etter å ha satt inn vinnermålet mot Mexico. Dermed viderefører han en langvarig, om ikke alltid like stolt, nederlandsk tradisjon. Foto: NTB Scanpix
KARATE KID: Klaar Jan Huntelaar lot følelsene få fritt utløp etter å ha satt inn vinnermålet mot Mexico. Dermed viderefører han en langvarig, om ikke alltid like stolt, nederlandsk tradisjon. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dette karatesvevet kan Huntelaar ha lært av Uniteds nye manager

Nederlandsk kung-fu-tradisjon.

Få med deg alt fra Brasil i VM direkte

(Dagbladet): Måten Nederland tok seg til kvartfinale på i går kveld kunne knapt vært mer dramatisk. På få minutter var kampen snudd fra nederlag til seier, og mannen som snudde det hele var Klaas Jan Huntelaar.

Schalke-spissen kom inn for Robin van Persie med 14 minutter igjen på klokka, og vartet opp med målgivende pasning på målet til Wesley Sneijder før han selv satte inn den omdiskuterte straffa på overtid.

30-åringen var heller ikke snauere enn at han klinte til med en målfeiring av det fargerike slaget, men mye kan tyde på at det var mer enn en ren impulshandling.

Frustrasjon Nederland har nemlig sett svev av dette slaget tidligere, og mannen som var først ut er ingen ringere enn Louis van Gaal, mannen som nå skal lede hollenderne til heder og ære i Brasil.

Under Champions League-finalen i 1995 mellom Ajax og Milan viste manageren et voldsomt engasjement på sidelinja, og spesielt en episode fikk det til å renne over for van Gaal.

Jari Litmanen, den finske stjerna, mistet nesten hodet (bokstavelig talt) etter en takling fra Marcel Desailly. Dommeren vinket spillet videre, og i sin frustrasjon vartet nederlenderen opp med et imponerende karate-svev for å imitere Desailly. Bildet øverst i artikkelen er fra en seanse hvor van Gaal ble bedt om å repetere hendelsen.

Heldigvis for både Litmanen og van Gaal (og kanskje også Desailly) vant Ajax kampen etter et sent vinnermål fra Patrick Kluivert. Den samme Kluivert som i dag er van Gaals assistent på landslaget.

Stempling Og karate-taktene stopper ikke der. Nigel de Jong viste for fire år siden at han har hentet inspirasjon fra gamle filmer, om ikke med et like positivt fortegn.

Det var under VM-finalen i 2010 av han og spanske Xabi Alonso gikk for den samme ballen. Noe spanjolen kanskje angret på i ettertid.

De Jongs støvel traff nemlig Alonso midt i brystkassa, og sementerte for alltid den nåværende Milan-spillerens rykte som en hardhaus av de sjeldne. Howard Webb ga nederlenderen gult kort for «overfallet», men innrømmet i ettertid at de Jong kanskje skulle vært utvist.

Så blir det opp til den enkelte å bedømme om det bare var de nederlandske karate-genene som igjen gjorde seg utslag i Fortaleza i går, eller om Huntelaars svev var en hyllest til sine landsmenn. 

• Få med deg alt fra Brasil i VM direkte