Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Dette klarer du, Grete!

I flere år løp Ingrid Kristiansen og Grete Waitz sammen for kreftsaken. Nå er Waitz rammet av sykdommen - en kamp maratonvenninna tror hun vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede for en måned siden fikk Kristiansen vite at Grete Waitz var syk.

-  Det var en veldig trist beskjed å få. Jeg ble lei meg, forteller Ingrid Kristiansen (49).

Det er Se og Hør som i sin helgeutgave bringer nyheten om at Grete Waitz lider av kreft.

-  Jeg har diagnosen kreft og får behandling for sykdommen i Oslo, forklarer hun til bladet.

-  Som alle sikkert skjønner, er dette en vanskelig situasjon både for meg og mine nærmeste, og egentlig en sak jeg aller helst ville ha holdt for meg selv. På den annen side er jeg en rimelig kjent person, og det er sikkert flere som har observert meg på vei ut og inn av sykehuset, forteller løpsdronninga, uten å ville komme nærmere inn på detaljer rundt sykdommen.

Ektemannen Jack opplyser til Dagbladet at de ikke ønsker å si mer om saken.

Løp for kreftsaken

Grete Waitz og Ingrid Kristiansen lå begge helt i verdenstoppen blant kvinnelige milslukere for drøye 20 år siden. I Oslo maraton løp de i flere år sammen til inntekt for kreftsaken.

Foto: Lars Eivind Bones
Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

-  Vi var enige om at det var en god sak å jobbe for, sier Ingrid Kristiansen til Dagbladet.

-  For kreft angår jo alle. Selv opplevde jeg at min mor ble rammet av kreft i 1986, det året jeg satte flere verdensrekorder. Og jeg har også hatt venner og andre familiemedlemmer som har fått diagnosen. Alle blir berørt en eller annen gang, sier Kristiansen, som er sikker på at Grete klarer å vinne denne kampen:

-  Grete, du har i alle år jobbet hardt og tøft for å bli best. Viser du den samme entusiasmen nå, som du har gjort tidligere, så klarer du dette. Det er jeg sikker på, sier Kristiansen til sin tidligere løpskollega.

Grete Waitz har vunnet New York Marathon ni ganger. I 1992 løp hun sammen med løpets grunnlegger Fred Lebow, som da hadde ondartet svulst på hjernen. To år seinere døde han.

-  Det er et av mine mest minnerike maraton, har Waitz uttalt.

Møtte Grete i mai

Friidrettspresident Svein Arne Hansen har selv opplevd å få kreft. Han fikk nyheten om Gretes helsetilstand i går, før han satte seg på flyet i retning Firenze.

-  Det var sjokkerende. Jeg møtte Grete så seint som under Tine-stafetten i slutten av mai, og da så hun ålreit ut, sier Hansen.

Under arrangementet på Karl Johan i Oslo var også dronning Sonja til stede, som tydelig fant tonen med Grete Waitz.

Høsten 1999 fikk friidrettspresident Hansen selv beskjed om at han hadde kreft.

Et lotteri

-  For min del var dette en krefttype som var relatert til min familie, og den ble konstatert veldig tidlig. Men slikt kan ramme hvem som helst. Det er et lotteri, sier friidrettspresidenten.

Han kommer til å ta kontakt med ekteparet Waitz for å dele sine egne erfaringer.

-  Ja, jeg ringer Jack så fort jeg er ferdig med dette intervjuet, sier Hansen.

-  Nå vet vi ikke noe om hvor alvorlig dette er, men forhåpentlig går det veldig bra. Grete er en veldig sterk person, sier Hansen, og gir henne følgende lykkønskning:

-  Dette klarer du!

MESTERMØTE: Grete og Ingrid Kristiansen møttes i mange tøffe dueller. Her fra Oslo i 1983.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!