Tennis:

Dette kommer Ruud til å gjøre hver eneste kamp, resten av livet: - Vil ikke kalle det tvangstanker

Tennissporten kryr av ritualer.

SEKS SPRETT: Casper Ruud har ett ritual han gjør i hver kamp. Han må sprette ballen tre ganger med racketen, og tre ganger med venstrehånda før hver serv. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SEKS SPRETT: Casper Ruud har ett ritual han gjør i hver kamp. Han må sprette ballen tre ganger med racketen, og tre ganger med venstrehånda før hver serv. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Du har kanskje sett at tennisstjerna Rafael Nadal drar shortsen ut fra rumpa og drar håret bak ørene før hver eneste serv. Du visste kanskje også at Novak Djokovic aldri bruker samme dusj to ganger på rad.

Tennissporten er nemlig full av ritualer.

Det samme gjelder for det norske tennisfenomenet Casper Ruud (17).

- Alle har ting du liker å gjøre. Det kan være at de slår seg på skoen med racketen. Jeg har et eget ritual selv. Det handler ikke om overtro. Jeg liker å ha rutiner på ting, sier Ruud til Dagbladet.

- Hva er ditt ritual?

HÅRET BAK: Rafael Nadal gjør samme bevegelser før hver serv. Han drar seg i shortsen bak, og drar håret bak ørene. Foto: Elsa/Getty Images/AFP 
HÅRET BAK: Rafael Nadal gjør samme bevegelser før hver serv. Han drar seg i shortsen bak, og drar håret bak ørene. Foto: Elsa/Getty Images/AFP  Vis mer

- Først spretter jeg ballen tre ganger med racketen. Så spretter jeg ballen tre ganger med venstre hånd. Så kaster jeg den opp i serven.... Det er min egen greie, sier Ruud med et lite glis.

- Handler det om tvangstanker?

- Njei. Jeg vil ikke kalle det tvangstanker. Det er noe som kommer av seg selv. Det handler om noe jeg har gjort titusen, eller hundretusen ganger. Da blir det naturlig. Alle spillere har sine egne trekk, sier Ruud.

- Tre sprett med racketen, og tre med venstrehånd. Det kommer du til å gjøre det resten av livet?

- Antakeligvis, ja, hehe, sier Ruud.

LUKTER PÅ BALL: Dominika Cibulkova lukter på ballen før hun server. Foto: AFP PHOTO / KENA BETANCUR
LUKTER PÅ BALL: Dominika Cibulkova lukter på ballen før hun server. Foto: AFP PHOTO / KENA BETANCUR Vis mer

- Når startet du med dette?

- Det er vanskelig å si akkurat når. Men jeg gjorde det neppe da jeg var 10 år. Det er noe som utvikler seg etter hvert. Tennis handler om repetisjon i treningen. Du server utallige ganger gjennom et år. Da utvikler det seg sånne ting, sier Ruud.

- Handler det om at du er redd for konsekvensene dersom du ikke spretter ballen slik du gjør?

- Nei, det er bare blitt en naturlig greie for meg. Det er ikke noe jeg tenker over i spillet. Kanskje jeg om noen år spretter ballen fire ganger? Jeg vet ikke svaret. Trolig vil jeg ha de samme rutinene karrieren ut, sier 17-åringen.

FLETTE TIL VENSTRE: Victoria Azarenka server alltid med håret ned til venstre. Foto:  Matthew Stockman/Getty Images/AFP 
FLETTE TIL VENSTRE: Victoria Azarenka server alltid med håret ned til venstre. Foto:  Matthew Stockman/Getty Images/AFP  Vis mer

Utbredt

Her er et knippe andre tennisstjerner som har ulike ritualer:

Rafael Nadal: Mannen som akkurat nå er ranket som nummer fem i verden er kanskje den tennisspilleren med flest kjente rutiner.

Før hver kamp - rundt 45 minutter før kampstart - tar han en iskald dusj. Det forteller Nadal selv i en kronikk i Telegraph fra 2011.

Den siste timen før kamp kan han være på do for å tisse fem-seks ganger.

- Jeg må ofte tisse rett før kampen. Jeg er nervøs. Kanskje fem-seks ganger, skriver Nadal.

30-åringen drar seg bak i shortsen og drar håret bak øret før hver serv. Nadal må også plassere to drikkeflasker på nøyaktig samme måte. USA Today har tidligere laget en oversikt over de mange ulike ritualene til spanjolen.

ALDRI SAMME DUSJ: Novak Djokovic bruker aldri samme dusj to ganger på rad. Foto: Louis Lanzano
ALDRI SAMME DUSJ: Novak Djokovic bruker aldri samme dusj to ganger på rad. Foto: Louis Lanzano Vis mer

Novak Djokovic: Verdenseneren bruker aldri samme dusj ved arenaen to ganger etter hverandre, ifølge The Guardian.

John Isner: Kaster ballen mellom beina før hver serv.

Dominika Cibulková: Lukter på ballen før hver serv.

Victoria Azarenka: Håret - i flette - må alltid henge ned på venstre side før serv.

Maria Sjarapova: Skal angivelig være opptatt av å unngå å tråkke på linjene uten på banen da spillet ikke pågår.

Styrketrening

Mandag starter ATP-turneringa Chengdu Open i Kina der Casper Ruud er med. Dette er hans største test så langt i karrieren og Ruud kan møte noen av verdens aller beste spillere.

Men veien mot verdenstoppen er fortsatt lang for gutten som er ranket som nummer 260 i verden.

- Hvordan er en vanlig treningsuke, Casper?

- Nå midt i sesongen så er det ikke full treningsuker, men de seks til åtte ukene før sesongen trener vi intenst. Da er det fire-fem timer med trening hver dag i uka. Enten det er hjemme i Norge, eller i Spania der jeg bor mye. Nå i sesongen er det mye reising og mye tid som går med til å reise til forskjellige turneringer. Jeg trener fortsatt så mye som mulig, sier Ruud.

- Hvordan trener du?

- Det er mye styrketrening og tennis. Det går i forebyggende trening for skader. Uttøying og sånt.

Til Kina

Ruud vant Challenger-turneringen i Sevilla for halvannen uke siden. Nå skal han opp ett nivå og prøve seg på ATP-touren i Kina.

Det innebærer også en overgang fra grusen i Spania til hardcourt i Asia.

- Jeg tenker at jeg må bli god på alle underlag. Jeg trives best på utendørs grus og hardcourt. Gress er det jeg liker minst. De veldig raske underlagene passer ikke stilen min. Nå er det utendørs hardcourt i Kina som ikke er så mye raskere enn grusen, sier Ruud.

Han fortsetter:

- Jeg har vært på banen i Kina før. Jeg vet at det er mye friksjon i underlaget og at det ikke går altfor fort. Det er en fordel at jeg kjenner forholdene, sier 17-åringen.

- Hvordan blir oppholdet?

- Det blir noen lette treninger, men jeg prøver å ikke trene så mye inn mot turneringsstart. Når turneringen starter handler det om å bli varm, tøye ut og bli vant til omgivelsene. Etter kamp handler det om å restituere seg til meste match, sier Ruud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer