KNEKT: Da kamplederen blåste i fløyta etter 90 minutter og vel så det i Salvador, var det mange som måtte gni seg litt i øyene over sifrene som lyste mot dem fra resultattavla. 5-1. Til Nederland. Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO/NTB SCANPIX
KNEKT: Da kamplederen blåste i fløyta etter 90 minutter og vel så det i Salvador, var det mange som måtte gni seg litt i øyene over sifrene som lyste mot dem fra resultattavla. 5-1. Til Nederland. Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO/NTB SCANPIXVis mer

- Dette kommer til å bli sammenlignet med de største øyeblikkene i VM-historien

Veland tror Spania ryker.

(Dagbladet): Da kamplederen blåste i fløyta etter 90 minutter og vel så det i Salvador, var det mange som måtte gni seg litt i øyene over sifrene som lyste mot dem fra resultattavla.

5-1. Til Nederland.

Cmores ekspert på spansk fotball Petter Veland er ikke noe unntak. Han beskriver overfor Dagbladet følelsen som «fullstendig hakeslepp».

- Dette er en historisk kamp som kommer til å bli sammenlignet med de aller største VM-øyeblikkene i mange mange år framover, sier han.

- Si «halleluja» Men før pause var det lite som tilsa at dette skulle bli den totale overkjørselen det tross alt ble til slutt. Spania gikk opp i ledelsen ved Xabi Alonso tidlig i den første omgangen. Men så raknet det fullstendig.

- Spania har jo egentlig kontroll, og utligninga kommer ut av intet. Spania forærer dem muligheten, og de tar godt vare på dem. Men det skal sies: slakt gjerne Casillas, Piqué eller Ramos, men gå ned på kne og si «halleluja» for det van Persie gjør der, sier Veland.

Og derfra gikk det bare en vei. Ledet av Arjen Robben kontret de orange (for anledningen i blått) inn ytterligere fire scoringer, og med 1-5 er det ikke bare stoltheten til de regjerende mesterne som har fått seg en alvorlig knekk. Det har også håpet om avansement.

Spania kan ryke Veland er såpass pessimistisk på vegne av Vicente del Bosque & co at han tror VM i praksis er over.

- Går ting som logikken tilsier er Spania ute. Det er enkelt og greit. Australia blir en kasteball og alle lagene skal ta tre poeng mot dem. Da er det innbyrdes og målforskjell som gjelder, sier han.

Nederland og Chile møtes i den siste gruppespillkampen, og med seier over Australia er Nederland allerede klare for avansement da. Da tror Veland at Louis van Gaal er akkurat så kynisk at han sparer spillere, og kanskje til og med heller ser Chile videre framfor Spania.

- Hadde Nederland og Chile møtt hverandre i kamp nummer to hadde jeg ikke vært sikker, men de møtes i siste kamp. Jeg vil tro Nederland ikke tar det som et nederlag med null poeng der.

Svak Casillas Det var lite som stemte i de bakre rekkene i dag, og Iker Casillas må selv ta to av målene på sin kappe. Veland vil likevel ikke kritisere del Bosque for å gi veteranen tillit.

- Han (Casillas) har spilt over 20 kamper i år og Real Madrid har vunnet begge turneringene han har spilt i. Med unntak av tabben i finalen mot Atletico har han vært stabil og god, sier han.

- Men det kommer til å bli spekulert.

For det har ikke manglet på spektakulære «fall» i fotballen de siste to årene. Først tapte Barcelona med sju mål over to kamper mot Bayern, så tapte samme lag med fem mål over to kamper for Real Madrid i år. Og nå Spania - av mange regnet som det beste landslaget verden har sett på år og dag.

- Det oppsummerer det ganske greit. Når korthuset faller så faller det voldsomt, avslutter Veland.