- Dette kommer til å bli stort!

Folkefest i Bodø under Arctic Race.

SKUFFA: Thor Hushovd var tydelig skuffa over fjerdeplassen idet han rullet over målstreken i Bodø i dag.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SKUFFA: Thor Hushovd var tydelig skuffa over fjerdeplassen idet han rullet over målstreken i Bodø i dag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

BODØ (Dagbladet/Nordlys): Thor Hushovd (BMC) var storfavoritt foran dagens etappe i historiens første Arctic Race of Norway-etappe som gikk av stabelen i Bodø i dag, og var også i god posisjon når etappen skulle avgjøres ved Rådhuset i Bodø. Men i spurten måtte Hushovd se seg slått av Kenny van Hummel (Vacansoleil-DCM), som med sin forrykende avslutning spurtslo lagkompis Barry Marcus og Rüdiger Selig (Katjusja).

I målområdet var Hushovd skuffet, men fattet. Han irriterte seg særlig over at han sviktet i spurten. Han hadde heller ingen lagkamerater som var igjen og kjørte opptrekk for ham.
 
- Jeg er fortsatt med i teten. Det at jeg ikke vant i dag, trenger ikke å ha så mye å si, sa en småkald Hushovd i målområdet etter å ha spurtet inn til en 4. plass.

Han vurderte aldri å gå i brudd.

- Det var høyt tempo i feltet, men det var aldri aktuelt for meg å gå i brudd, sa verdensmesteren fra 2010.

Nå står den vakre naturen i Lofoten for tur.

- Det har vært en folkefest her i Bodø. Det er veldig gledelig. Nå gleder jeg meg til etappene i Lofoten, så får vi se hva vi får til der, avsluttet den 35-årige BMC-stjernen.

Offensiv Nordhaug

Åpningsetappen ble langt fra noen rolig transportetappe, og det var særlig Belkin — med norske Lars Petter Nordhaug som kaptein, som tok initiativ til å kjøre opp tempoet. Nordhaug satt nærmest hele dagen i brudd, og ei mil før mål satt han i brudd sammen med lagkamerat Sep Vanmarcke, som ble nummer to i årets Paris — Roubaix.  Men åtte kilometer før mål ble duoen kjørt inn av hovedfeltet.

- Det gikk fort fra start. For min egen del gikk det greit siden jeg fikk klatretrøyen. Jeg hadde aldri trodd det skulle holde så lenge som det gjorde, men den belgiske kanonen kjørte hardt. Vanmarcke kjørte skinnsykt fort, fortalte Belkin-rytteren i pressesonen.
 
ASO fornøyd

Arctic Race of Norway blir arrangert i samarbeid med ASO — organisasjonen som arrangerer Tour de France. Dagens etappe samlet hele Bodø by, og det ble estimert at det var rundt 15.000 mennesker som hadde møtt opp i målområdet i sentrum. Underveis på etappen florerte det med folk langs løypa, som bidro til å skape et flott folkeliv. ASO var av seg av begeistring etter åpningsetappen.

- Ideen var å lage et ritt som var helt unikt, og et landskap og et konsept som aldri har blitt vist på TV før, eller gjort før, og det var akkurat det vi klarte. Rytterne vil sette stor pris på rittet, det er jeg helt sikker på, og det kommer til å vokse i årene som kommer, sier markedsdirektøren i ASO, Baptiste Kern til Dagbladet.

Kern tror flere internasjonale toppsyklister kommer de neste årene.

- De som deltar i år kommer til å fortelle om rittet, og ordet blir å spre seg raskt. Dette kommer til å bli stort, gliser han.