Dette krangler Petter og Skiforbundet om

- Det er veldig problematisk. Det er uaktuelt.

 FÅR IKKE MARKEDSFØRE:  Petter Northugs «The Thug»-merke er på  en COOP-kolleksjon som blir lansert i november. Kolleksjonen er ferdig produsert, men Coop vil ikke opplyse hvor mange klesplagg de har produsert. Foto: NTB Scanpix
FÅR IKKE MARKEDSFØRE: Petter Northugs «The Thug»-merke er på en COOP-kolleksjon som blir lansert i november. Kolleksjonen er ferdig produsert, men Coop vil ikke opplyse hvor mange klesplagg de har produsert. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Så langt har «Team Northug» og Skiforbundet  signalisert at de ønsker å bli enige om en landslagsavtale. Det springende punktet har vært hva slags rettigheter Petter kan sitte igjen med selv.

Helt konkret er det akkurat nå snakk om hvorvidt Petter kan selge sin egen og snart lanserte kleskolleksjon gjennom hele sesongen.

Ikke lov Det er fortsatt dialog mellom de to partene, men de skal ikke ha noen flere møter, bekrefter generalsekretær i skiforbundet, Stein Opsal, til Dagbladet.

- Fristen er fortsatt ut 1. november. Vi står på det, sier han. Det vil si at partene må bli enige før lørdag blir til søndag.

-Det er N-en på drakta som er problemet?

- Det er kleskolleksjon som er problemet. Det er veldig problematisk.  Det er uaktuelt.  Vi må tenke konsekvenser framover. Vi må behandle utøverne likt. Vi kan ikke gi Petter fordeler, likebehandling er viktig. Vimå verne om vår integritet. Skal vi ha et skiforbund på sikt, kan vi ikke la en utøver undergrave vår virksomhet.

Reklame-problemet Det har vært skrevet mye om sponsorer, skibriller, Johaugs hansker og Northugs kolleksjon med Northug-merket på de siste dagene.

Det er lett å misforstå.

Sannheten er at i konflikten mellom Northug og Skiforbundet er det bare det registrerte varemerket representert ved N-merket som er problemet.

Skiforbundet har ikke eksklusive sponsorer på såkalt racingutstyr (briller, hansker, sko, bindinger, ski og staver).

Dermed kan utøverne ha egne  sponsorer på racingutstyr, og markedsføre dem gjennom hele året.

Spesielle regler Det er noe helt annet med utøvernes private klesleverandører - som er i direkte konkurranse med landslagets sponsor, som for øyeblikket er Bjørn Dæhlie Technical Wear.

For eksempel kan Marit Bjørgen bruke Craft-undertøy når hun trener på sommeren, og når hun ikke representerer landslaget under sesong.

I konkurranser må hun bruke skiforbundets offisielle klesprodusent - som har rettigheter på undertøy, overtrekkstøy, drakt og lue.

Det er også egne regler under NM, nasjonale renn og åpningen på Beitostølen.

Derfor så du for eksempel på Beitostølen i 2013 at Øystein Pettersen og Therese Johaug gikk i Skigo-dress, og Martin Johnsrud Sundby og Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk i dress fra Bjørn Dæhlie.

 NY KOLLEKSJON:  Coop har sammen med Swix produsert treningstøy. Flere av dem bærer Northugs navn. Faksimile: Coop
NY KOLLEKSJON: Coop har sammen med Swix produsert treningstøy. Flere av dem bærer Northugs navn. Faksimile: Coop Vis mer

På nasjonale renn og skiåpningen kan utøverne gå med en privat klesleverandør og en privat sponsor i tillegg til landslagets. 

Det er en historisk rettighet som skulle  hevde klubbens rettigheter.

Ulovlig Men N-merket på Coop-klærne blir et problem. Ved å bruke det registrerte varemerket, markedsfører Petter Northug klærne gjennom de 30 Coop-butikkene de blir lagt ut til salg.

Hadde kolleksjonen ikke hatt et Northug-emblem, kunne Swix produsert klærne og Coop solgt dem uten at det hadde brutt Skiforbundets regler.

Men med merket er Swix en direkte konkurrent til skiforbundet offisielle klesprodusent . Derfor blir det et problem Skiforbundet ikke kan godta.

Lanserer før Beitostølen Coops Northug-kolleksjon legges ut for salg i uke 46, altså mellom 10. og 16. november.

Det er nettopp uka før de norske skistjernen sesongdebuterer på Beitostølen 22. november.

- Etter planen skal kolleksjonen selge bare i Coop Obs!-hypermarkeder (30 butikker) og på vår webshop, skriver Kristin Paus, Coops kommunikasjonsdirektør, i en e-post til Dagbladet.

Swix-direktør Ulf Bjerknes ønsker ikke å kommenterer de nye Northug-klærne.

- Jeg kan bare si at jeg håper det løser seg for Petter Northug, sier Bjerknes til Dagbladet.

 HER ER PROBLEMET:  Det er det hvite Northug-merket nede på genseren som er stridens kjerne. Bidlet er fra Coops nye kolleksjon, som blir lansert i november. FOTO: Coop
HER ER PROBLEMET: Det er det hvite Northug-merket nede på genseren som er stridens kjerne. Bidlet er fra Coops nye kolleksjon, som blir lansert i november. FOTO: Coop Vis mer