Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette kunne vært verdens beste landslag nå: - Gutta er kyniske

Når de norske dameskiskytterne når toppen, legger de opp. Det har blitt et problem for miljøet.

GA SEG TIDLIG: Liv Grete Skjelbreid er like gammel som Ole Einar Bjørndalen, mens Tora Berger og Linda Gruppen er henholdsvis sju og fem år yngre. Tarjei Bø mener Norge kunne hatt verdens desidert beste landslag om de fortsatt hatt konkurrert.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
GA SEG TIDLIG: Liv Grete Skjelbreid er like gammel som Ole Einar Bjørndalen, mens Tora Berger og Linda Gruppen er henholdsvis sju og fem år yngre. Tarjei Bø mener Norge kunne hatt verdens desidert beste landslag om de fortsatt hatt konkurrert. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer

(Dagbladet): På mandag innledet Dagbladet en serie om de norske vinteridrettskvinnene, hvor vi presenterte tallene som viser at de har havnet i bakleksa sammenlignet med herrene.

I skiskyting - så vel som i alpint, skøyter og hopp - har de norske herrene alltid vært bedre enn kvinnene. Det store spørsmålet er: Hvorfor er det slik?

Tarjei Bø, som har sju VM-gull og vant verdenscupen sammenlagt i 2010/11, har en teori:

- På kvinnesiden har det vært mindre kontinuitet og ikke helt den samme bredden. Likevel har enerne vært like gode som enerne på herresiden. Liv Grete, Linda og Tora har jo vunnet mye, men problemet er at har gitt seg mye tidligere, slik at kvinnelaget flere ganger har blitt tvunget til å starte på nytt, sier Bø til Dagbladet.

- Kunne vært verdens beste Liv Grete Skjelbreid er like gammel som Bjørndalen, mens Grubben og Berger er henholdsvis sju og fem år yngre enn superveteranen som fremdeles kjemper i verdenstoppen.

- Hvis de fortsatt hadde gått, hadde det vært litt av et stafettlag med de tre og Tiril Eckhoff. Da hadde de vært verdens klart beste landslag. Dessverre har de ikke holdt på like lenge som gutta, mener Bø.

Skjelbreid angrer ikke på at hun ga seg tidligere enn mange av herrene.

- Rent fysiologisk kunne jeg hevdet meg i mange år til, men jeg var veldig fokusert i de årene jeg holdt på og fikk utrettet det aller meste, bortsett fra OL-gull, forteller Skjelbreid til Dagbladet.

- Selv om fysikken var bra nok, var ikke motivasjonen det. Det er enklere å holde på lenge i langrenn enn i skiskyting, fordi skiskyting er så ekstremt tidkrevende. Vi trener like mye fysisk og har i tillegg tekniske skyteøkter hver dag. Hvis man har barn i tillegg, strekker rett og slett ikke tiden til, forklarer 41-åringen, som la opp for ni år siden.

Må ofre mye Fanny Horn Birkeland (27) har tatt steg for steg og tok sin første verdenscupseier i Rupholding i januar.

Synnøve Solemdal har to seirer, mens også Eckhoff har én triumf, men det er ingenting sammenlignet med de 147 verdenscupseirene som dagens norske skiskytterlandslaget har til sammen.

Birkeland ser poenget til Bø.

- I norsk dameskiskyting blir man ofte best rundt 30-årsalderen. Da er det synd å gi seg når man er 32 år. Hvis de enerne vi har hatt, hadde fortsatt lenger, hadde vi hatt flere å lære av og mer å spille på, sier Birkeland til Dagbladet.

TEORI: Tarjei Bø synes jentene gir seg litt for tidlig til at det blir den samme kontinuiteten på kvinnesiden som på herresiden.
Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
TEORI: Tarjei Bø synes jentene gir seg litt for tidlig til at det blir den samme kontinuiteten på kvinnesiden som på herresiden. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix Vis mer

Franske Dorin Habert ble verdensmester like etter at hun ble mor. I familien Habert har imidlertid hennes mann sluttet i jobben for at barna skal få den oppfølgingen de behøver.

- Jeg forstår at jentene prioriterer litt annerledes en gutta. Det er naturlig at man da vil stifte familie, mens guttene har mer spillerom og trenger ikke å ofre like mye. De er mer kyniske og kan kjøre på med trening, mener hun.

- Bør trene med gutta Skjelbreid var verdens beste skiskytter, men ga seg - i likhet med Berger og Grubben - langt tidligere enn eksempelvis Bjørndalen, Halvard Hanevold og Frode Andresen.

- Det er et godt spørsmål hvorfor gutta er best. For min del trente jeg sammen med gutta og lærte mye av dem. Jeg dro veldig nytte av det. Vi var alltid på samling sammen med gutta, men nå er de delt, sier Skjelbreid til Dagbladet.

- Jeg tror matching med guttene kan være positivt for mange. På den måten kan de få litt av guttas råskap. Samtidig er det jo individuelle forskjeller her.

Det samme tror Birkeland.

POSITIV Fanny Horn Birkeland håper at skiskytterkvinnene kan lære av herrene.
Foto: Christine Olsson / TT / NTB Scanpix
POSITIV Fanny Horn Birkeland håper at skiskytterkvinnene kan lære av herrene. Foto: Christine Olsson / TT / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har sikkert mye å lære av gutta, men når det gjelder det fysiske, er det vanskeligere å trene sammen. Vi har ikke vært på noen samlinger sammen i år, men vi var det ofte i år. Det varierer en del. Men vi går jo mixed stafetter sammen og har stor nytte av et godt samarbeid.

- Jeg vil fortsette så lenge jeg har fremgang og utvikler meg. Om noen av oss fortsetter like lenge som Ole Einar, er umulig å svare på, for vi vet jo ikke når - og om - han kommer til å gi seg. Men det er i hvert fall ekstremt imponerende, sier Birkeland.

- Vekslende filosofi Bø mener at han har dratt stor nytte av at han har fått matche seg mot en ener som Bjørndalen.

- Vi har en veldig bra prestasjonskultur på herrelandslaget. Vi har hatt kontinuitet over mange år hvor Bjørndalen, Hanevold og Andresen har videreført arven, etterfulgt av Emil og jeg og etter hvert Johannes. Men likevel har ringrevene fortsatt. Ole Einar gir jeg jo seg aldri, sier stryningen.

Torgeir Bjørn, som kjenner både langrenns- og skiskyttermiljøet godt, har følgende teori:

- Hos skiskytterjentene har de vekslet mer mellom ulike treningsfilosofier enn hos skiskytterguttene og langrennsjentene. De har fått mindre tid til å innarbeide filosofien. Det kan hende at det er en årsak, mener Bjørn.

SUKSESS: Disse skiskytterne hadde i en periode suksess hver for seg, men ikke samtidig på samme måte som herrene.
Foto: Erik Johansen / SCANPIX
SUKSESS: Disse skiskytterne hadde i en periode suksess hver for seg, men ikke samtidig på samme måte som herrene. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer

- Jeg tror skiskytterjentene kan lære litt av langrennsjentene på det fysiske, men samtidig er det to ulike idretter. Skiskyting er krevende på en helt annen måte og inneholder skyteelementene, som gjør alt mer komplisert. En skiskytter kan ikke trene likt som en langrennsløper, supplerer Skjelbreid.

Les også: Paradokset: Hvorfor er Norges vinteridrettskvinner så mye dårligere enn herrene?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media