LITE KLEDELIG: En kynisk Petter Northug som prater ned andre, ødelegger mest for seg selv. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LITE KLEDELIG: En kynisk Petter Northug som prater ned andre, ødelegger mest for seg selv. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Petter Northug mot Norges Skiforbund:

Dette kyniske utspillet kler deg ikke, Petter!

For billig å spille på den dårlige stemningen rundt en presset landslagssjef.

I MANGEL av vanlig form har Petter Northug den siste tida lagt seg til en uvant kald kynisme. Den funker i overskrifter og på nettavstemninger, men kler ham ellers svært dårlig. For som Marit Bjørgen minnet om for et par år siden, er Petter som type egentlig en «stille og beskjeden gutt».

Gjennom de mange årene som langrennsportens folkekonge har den beskjedenheten ikke alltid vært lett å se for oss utenforstående. Men den har vært til å ane.

I og rundt sporet har Petter vært storkjeftet, frekk og vittig. Samtidig har denne breiale guttehumoren hatt strøk av et slags forsonende lag. Det er vel derfor han underveis er blitt så populær i Sverige, og år for år har skaffet seg en posisjon i sporten der han kan si hva han vil og mest bli møtt med smil og forsonende latter.

For de fleste er Petter Northug trivelig uansett.

DERFOR er det ganske uforstålig hvorfor han selv de siste ukene har begynt å utnytte denne posisjonen ved å spille opp til applaus for sin egen storhet og latteliggjøre de andres påståtte uduglighet:

  • Trives virkelig en stille, beskjeden gutt kynisk å prate etter vindretningen hos det norske sportspublikummet? .

Akkurat det er et spørsmål Petter Northug mest av alt skal stille seg selv.

FOR i intervjuet med Dagbladet i går der han utfordret landslagssjef Vidar Løfshus, gikk det helt galt. Ikke fordi Petter sutret over at han ble urettferdig behandlet i laguttaket til Tour de Canada på grunn av et dårlig personlig forhold til Løfshus, men fordi han misbrukte det å være folkets egen skikonge til å tråkke på en som ligger nede:

- Vidar Løfshus har tråkket opp sin egen grav denne sesongen, sa Petter til Dagbladet, og hintet til landslagssjefens utsatte posisjon hos det norske sportspublikummet etter et turbulent år med klønete uttalelser til ulike medier:

- Jeg trenger derfor ikke si så mye mer egentlig, forklarte Petter, men den store underholderen hadde for en gang skyld sagt alt for mye.

I hevnen på Løfshus skortet det på vanlig medmenneskelighet, og da var det ikke noe moro lenger.

MEN var det en sleivete stygg uttalelse eller et bevisst utspill?

Vidar Løfshus jobb som landslagssjef har Northug ingen som helst innflytelse over. Landslagssjefen har kontrakt til over VM 2019, men orker kanskje ikke lenger enn til og med den kommende OL-sesongen på grunn av all belastningen på familien.

Skiledelsen ønsker seg åpenbart en mer diplomatisk sportssjef, og ser at Løfshus sliter med å takle dels urettferdig kritikk uten å slå for røft tilbake. Samtidig er han administrativ flink og har i årevis levert fabelaktige sportslige resultater. Når helheten skal evalueres i løpet av våren, får derfor Vidar Løfshus sannsynligvis selv avgjøre om han ta trøkket med å jobbe videre.

Den avgjørelsen er helt upåvirket av Northugs utspill, og det vet Petter.

Det eneste han kan sette i spill ved å provosere, er sin egen landslagsplass.

PETTER NORTHUG har en spesialsydd avtale med Norges Skiforbund som gjelder en sesong til. Han fikk den for et par år siden fordi det ble umulig for Skiforbundet å holde ham utenfor VM -og OL.

Etter planen skal han melde seg til tjeneste igjen på landslaget til sesongstart seint på høsten. Om det ikke er det han forsøker å unngå ved bevisst å provosere fram et brudd:

  • For helst vil Petter Northug konkurrere i OL neste vinter som privatløper tatt ut på det norske landslaget på grunn av gode nok resultater.

Slik blir det ikke. Det kommer ingen streng offentlig reprimande eller utvisning fordi han har skjelt ut ledelsen. Vidar Løfshus har allerede svart på utspillet ved lakonisk å takke Petter for at han mener at Løfshus etter vrakingen som landslagssjef er dugende i en annen jobb, og slik i det minste tillegger sjefen sin enkelte gode egenskaper.

Det var et klokt svar. Ute blant folket er Løfshus sjanseløs mot Sirkus Northug når det gjelder popularitet. Da er det like greit å leke med, og ta alvoret ansikt til ansikt.

FOR det går ikke an å bygge noe solid landslag med løpere som snakker hensynsløst gjennom mediene om ledere eller trenere i landslagsmiljøet. Over tid vil et system der løperne hevder retten til å ta ut seg selv og vrake lagkameratene, ødelegge det treningsfellesskapet som de siste sesongene har gjort herrelandslaget til verdens desidert beste.

Da blir det bare destruktivt når Petter Northug bruker Facebook-sida si til interne stikk med spørrekonkurranse om «Hvor mange individuelle OL -eller VM-gull i seniorsammenheng har herretroppen som Vidar Løfshus tok ut til Tour de Canada»

Og det er egentlig ikke Løfshus han rammer mest.

For lite er tristere enn det kynisk å prate ned andre for å oppnå noe selv.