SLITER: Tidenes raskeste mann, Usain Bolt, sliter både med en skade og å finne formen. Det store spørsmålet er om han blir klar til VM i Beijing i august. Bolts problem dreier seg om to leddplater som kommer fra korsbeinet og går ut til bekkenet, framhevet i denne datagrafikken. Foto og grafikk: NTB Scanpix
SLITER: Tidenes raskeste mann, Usain Bolt, sliter både med en skade og å finne formen. Det store spørsmålet er om han blir klar til VM i Beijing i august. Bolts problem dreier seg om to leddplater som kommer fra korsbeinet og går ut til bekkenet, framhevet i denne datagrafikken. Foto og grafikk: NTB ScanpixVis mer

Dette leddet kan stoppe Bolts drøm om ny storeslem i VM

Sliter mot klokka.

(Dagbladet): Verdens raskeste mann har slitt voldsomt så langt i 2015. Det siste løpet hans kom 13. juni da han løp på den svake 200-metertida 20,29 i New York. Siden det har han droppet det jamaicanske mesterskapet, samt Diamond League-stevnene i Paris 4. juli og i Lausanne 9. juli.

- Jeg er ikke i stand til å konkurrere 100 prosent. Jeg ser fram til å komme tilbake i full trening så snart som mulig, sa Bolt i en uttalelse ved månedsskiftet.

Torsdag satt en hel friidrettsverden med vond smak i munnen da eksdoperen Justin Gatlin (9,75) vant 100-meteren i Sveits foran tre andre med dopingdommer på rullebladet.

Tankene går til VM i Beijing i slutten av august, der Gatlin, Asafa Powell og Tyson Gay fort kan gjøre opp om medaljene både på 100 og 200 meter.

- FULL MULIG Å BLI KVITT SKADEN: Det sier lege ved Olympiatoppen, Marc Jacob Strauss.
- FULL MULIG Å BLI KVITT SKADEN: Det sier lege ved Olympiatoppen, Marc Jacob Strauss. Vis mer

Dersom ikke Usain Bolt plutselig finner storformen.

Låsning i bekkenet Problemet hans den siste tida har vært et feilstillt iliosacral-ledd, eller på litt mer forståelig norsk en låsning i bekkenet, som har gitt ham smerter i det venstre beinet.

Bolt reiste til München nylig for å få behandling av den tyske legen Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, som også har hjulpet ham tidligere.

Marc Jacob Strauss, lege ved Olympiatoppen og overlege ved Ortopedisk avdeling på Ullevaal sykehus, forklarer Bolts skade slik:

- Dette er en skade som oftest responderer på manuell terapi - mobilisering eller manipulering. Det er ikke noe man kan diagnostisere ved hjelp av MR, men man får diagnosen etter en klinisk vurdering, sier han til Dagbladet.

TROR IKKE PÅ VM: John Ertzgaard sliter med å se for seg Usain Bolt i årets VM. Foto: Lars Eivind Bones
TROR IKKE PÅ VM: John Ertzgaard sliter med å se for seg Usain Bolt i årets VM. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

 - Problemet som oppstår er gjerne at det er en følelse av at noe som fester seg eller hekter seg fast. Man blir kvitt det gjennom manuell behandling. Dette er ikke et problem som bare rammer idrettsutøvere. Dette er et problem som også ses hos helt vanlige folk, legger Strauss til.

Løper i London I går ettermiddag røpet Bolt - noe overraskende - på Twitter at han skal konkurrere i London i slutten av juli. Det mest tyder dermed på at Wohlfahrts behandling har fungert.

- Det er svært forskjellig hvor lang tid det tar å bli kvitt det. I noen tilfeller hopper det på plass med en gang ved behandling, men andre kan slite med det i lengre tid fordi det «hopper» tilbake, sier Strauss.

Legen sier at det normalt sett er fullt mulig å bli kvitt en bekkenlåsning i god tid til VM - dersom problemet altså ikke dukker opp på nytt.

Tror ikke på VM Tidligere toppsprinter John Ertzgaard tror Bolts VM-deltakelse avhenger av om han er i toppform når VM starter 22. august.

- Bolt har en markedsverdi han gjerne vil ivareta, og siden han skjønner at han sannsynligvis ikke klarer å slå Gatlin og de andre gutta nå, tror jeg personlig at han ikke kommer til å løpe i VM. En mulighet kan være å løpe 200 meter, men ikke 100, men jeg tror heller han dropper hele VM. Han stiller ikke hvis han ikke kan vinne, sier han til Dagbladet.

Ertzgaard tror ikke bekkenskaden er Bolts verste motstander for tida.

- Han har slitt med ryggproblemer tidligere, men da har de klart å få orden på det. Jeg tror uansett ikke skaden er det verste for ham nå. Jeg tror han sliter med å finne formen. Han har trent så mye så lenge nå at han kanskje trenger et hvileår før han satser maks mot OL neste år, sier han og legger til:

- Det Gatlin leverte torsdag var en rå maktdemonstrasjon. Bolt hadde slitt skikkelig. Det kunne nesten blitt flaut om han stilte opp.

EKS-DOPEREN HERJER: Justin Gatlin (i midten) har herjet i sprintøvelsene så langt denne sesongen. I går løp han på råsterke 9,75 i Lausanne. Foto: EPA / VALENTIN FLAURAUD / NTB Scanpix
EKS-DOPEREN HERJER: Justin Gatlin (i midten) har herjet i sprintøvelsene så langt denne sesongen. I går løp han på råsterke 9,75 i Lausanne. Foto: EPA / VALENTIN FLAURAUD / NTB Scanpix Vis mer