Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ritualer og overtro i fotballen

Dette må de gjøre før hver kamp

Der Ingrid Syrstad Engen (21) har ett fast ritual før kamp, har Guro Reiten (24) ei smørbrødliste.

ALLTID LAKKERT: Ingrid Syrstad Engen må alltid lakkere neglene før kamp. Foto: NTB Scanpix
ALLTID LAKKERT: Ingrid Syrstad Engen må alltid lakkere neglene før kamp. Foto: NTB Scanpix Vis mer
  • Norge - England, kl. 21

LE HAVRE (Dagbladet): Det sies at «tro kan flytte fjell», og i idrettsverdenen finnes det uendelig av ritualer blant utøvere i alle slags sporter.

Selv om nordiske land alltid scorer lavt på undersøkelser av viktigheten av religion verden over, er det lite som tyder på at de norske fotballjentene har mindre overtro og ritualer enn motstanderne.

Samtlige av de Dagbladet har snakket med har sine ting de må gjøre før kamp. Det ene rarere enn det andre.

- Jeg må ha på neglelakk på kamp. Ny på kampdag. Det er egentlig mitt ritual, sier Ingrid Syrstad Engen til Dagbladet og viser fram sine svarte negler.

- Er det mye overtro og ritualer i den norske troppen?

- Det er veldig mye rart. Jeg klarer ikke å huske alt Guro har, sier Syrstad Engen mens en lattermild Reiten står et par meter ved siden av.

HEFTIG LISTE: Guro Reiten har en flust av ting som hun må gjøre før kamp. Tidspunktet er også viktig. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
HEFTIG LISTE: Guro Reiten har en flust av ting som hun må gjøre før kamp. Tidspunktet er også viktig. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Gir en trygghet

For der Syrstad Engen holder seg til nylakkerte negler før kamp, er det vanskelig å henge med når Chelsea-klare Guro Reiten ramser opp sin liste.

- Oii, det er veldig mye. Jeg har veldig faste tidspunkter for når ting må skje. Dusj, kaffe, mat, ligge med beina høyt på det tidspunktet, to strikker i håret, ta på leggskinn og sko på venstre side før høyre, sier Reiten, og fortsetter:

- Jeg bruker som regel to venstresokker. Hvis jeg ikke har det, bytter jeg om slik at jeg har venstre på høyre og høyre på venstre. Før kamp må jeg gå litt rundt i undershortsen i garderoben. Det er mye greier, sier 24-åringen smått oppgitt.

- Hvorfor gjør du disse tingene?

- Jeg vet ikke. Det begynte for lenge siden. Når man gjør en god kamp, ønsker man jo å gjøre det samme igjen. For meg gir det en trygghet. Det høres jo veldig mye ut, men det er ikke så ille. Hadde det vært noe jeg hadde stressa veldig med, hadde jeg kuttet det ut, sier Reiten.

- Det har alltid vært sånn så lenge jeg kan huske. Jeg har alltid hatt samme type sports-BH og truse, legger hun til.

Egen dans før kamp

Dagbladet tipses videre om at landslagsveteran Isabell Herlovsen også har noen ritualer hun må gjennom.

- Jeg vet ikke hva de andre har sagt, men jeg dusjer alltid før kamp og legger alltid venstre leggskinn før høyre. Det er sikkert noen som har nevnt en dans, sier Herlovsen til Dagbladet.

Kolbotn-spissen utdyper at hun gjør en dans hver gang før de går ut på banen. Først nå har den blitt et ritual, men selve dansen stammer fra da hun var russ.

- Jeg tror jentene synes det er ganske gøy at jeg gjør det. Alle har vel lært seg dansen nå, også er det noen som tør å slenge seg på. Jeg tror det løser opp stemninga og gjør at man slipper ned skuldra litt før man går utpå.

Saken fortsetter under videoen.

VIDERE I MESTERSKAPET: Norge er klar for kvartfinalen i VM etter dramatiske 120 minutter mot Australia. Bilder fra NRK Vis mer

Landslagsvenninnene sier seg enige.

- Man er litt anstrengt, spent og nervøs for hvordan kampen skal gå, og da er det veldig greit at Isabell byr på seg selv, letter på stemninga og får smilebånda til å sitta løst, sier Ingrid Hjelmseth til Dagbladet.

- Den digger jeg. Den er skikkelig bra og det blir god stemning i garderoben. Nå har også flere begynt å slenge seg på, sier Lisa-Marie Karlseng Utland til Dagbladet.

- Hoppe over kumlokk

Den nordnorske spissen har noen ritualer, hvis man kan kalle det det, som mange kan kjenne seg igjen i.

- Jeg har en del. Det er litt slitsomt til tider. Jeg kan for eksempel ikke gå på et kumlokk. Det er mange ting og går fra dag til dag. Av og til hvis jeg går opp en trapp, kan jeg ikke gå på det trappetrinnet. Jeg må gå to trinn. Det er litt tvangstanker, men noen ganger gidder jeg ikke å bry meg om det, sier hun.

Hjelmseth har også et par greier som hun må gjøre før kamp.

- Jeg vil ikke kalle det overtro, men jeg har noe ritualer. Når jeg varmer opp, må jeg skifte fra topp til bunn, og jeg varmer aldri opp i det jeg skal spille i, sier Hjelmseth.

- Også har jeg et ritual siden jeg er eldst. Jeg skal alltid passe på at jeg får med meg alle spillerne ut når kampen starter og i pausen. Jeg går bort og klapper på hver og én før vi går ut på banen, legger 39-åringen til.

DANSELØVE: Isabell Herlovsen danser før hver kamp. Her etter 1-0-scoringen mot Australia. Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters / NTB Scanpix
DANSELØVE: Isabell Herlovsen danser før hver kamp. Her etter 1-0-scoringen mot Australia. Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Engelske ritualer

Dagbladet kjenner ikke til om de engelske landslagsjentene, som Norge møter i kvartfinalen torsdag klokka ni, har noen ritualer, men blant det engelske herrelandslaget har det vært mange.

Tidligere Manchester United-spiss Wayne Rooney har blant annet skrevet i selvbiografien My Decade in the Premier League at han alltid spiste frokostblandingen Coco Pops før kamp.

Det nåværende BBC-ankeret Gary Lineker siktet aldri på mål under oppvarmingen i frykt for å bruke opp scoringene, skriver Sky Sports.

Tidligere England-målvakt David James har uttalt at ritualene hans kunne fylt et A4-ark, blant annet at han måtte spytte på veggen ved urinalet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling