Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-VM i Frankrike

Dette må Norge unngå for å ta seg til finale i kveld

NRKs håndballekspert Håvard Tvedten har spilt mot Kroatia en rekke ganger tidligere. Han er tydelig på hva de norske gutta må unngå i kveldens semfinale.

HISTORISKE: Håndballgutta ble historiske da de slo ut Ungarn i kvartfinalen. Norge har nemlig aldri vært i en VM-semifinale før. I kveld kan de skrive ny historie. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HISTORISKE: Håndballgutta ble historiske da de slo ut Ungarn i kvartfinalen. Norge har nemlig aldri vært i en VM-semifinale før. I kveld kan de skrive ny historie. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tirsdag skrev håndballgutta historie da de tok seg til en VM-semifinale for første gang noensinne. I kveld kan de bli historiske på ny hvis de tar seg til finale.

Kroatia står på motsatt banehalvdel klokka 20.45 i kveld.

- Kroatia er et lag med masse rutine. De har spilt sånne type kamper som i dag mange ganger før, flere ganger enn Norge. Det er verdt å påpeke at de er et mye bedre lag enn både Ungarn og Makedonia, sier NRK-ekspert Håvard Tvedten til Dagbladet.

- Løpe masse

Tvedten har spilt mot Kroatia en rekke ganger tidligere, og kjenner godt til dagens kroatiske lag. Han peker spesielt på én ting Norge må unngå hvis de skal beseire kroatene i kveld:

- Stå og spille etablert forsvarsspill mot det kroatiske forsvaret i samfulle 60 minutter. Det må unngås. De har to svære karer i midten bak, i tillegg til gode sidebacker. Kroatia er et lag med et veldig sterkt og bra forsvar. Løsningen for de norske gutta blir å løpe masse. Vi må kontre på dem. Hvis vi scorer to-tre mål på kontringer i hver omgang, får vi utrolig mye gratis, mener Tvedten.

Kroatia spilte sin første offisielle landskamp i 1991. Siden den gang har de etablert seg som en sterk håndballnasjon, blant annet med to OL-gull og ett VM-gull. I fjorårets EM ble de nummer tre etter 34-21-seier mot Norge i bronsefinalen.

KOMPISER: Sander Sagosen sammen med Håvard Tvedten under et pressetreff på onsdag. De var lagkamerater i Aalborg, og er gode kompiser.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KOMPISER: Sander Sagosen sammen med Håvard Tvedten under et pressetreff på onsdag. De var lagkamerater i Aalborg, og er gode kompiser.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Da lagene møtte hverandre i gruppespillet vant Norge imidlertid 34-31.

- I den kampen var det mye krangling internt hos Krotia. En svakhet i det kroatiske laget er moralen. Hvis de kommer litt utenfor komfortsonen og kjefter på hverandre, kan det få svært negative konsekvenser for dem, mener Tvedten.

Wild card ble redningen

Noen måneder etter EM møttes lagene igjen, denne gangen i OL-kvalifiseringen. Her vant Kroatia 27-21. Da Norge skulle kvalifisere seg for VM noen måneder senere, ble Slovenia for sterke. De mislyktes der også. Et wild card ble redningen, og nå kan de norske gutta gå hele veien.

- Det er jo litt merkelig. Det internasjonale håndballforbundet har jo bestemt dette, du søker ikke om et wild card. Dette kan sammenliknes med fotball-EM i 1992, der Danmark vant uten at de egentlig var kvalifisert, sier Tvedten.

Avkast i Kroatia-Norge er klokka 20.45. Kampen vises på TV 2.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling