Dette må Semb gjøre

Nils Johan Semb må skjerpe kravene til spillestilen, dyrke fram nye autoriteter og snarest mulig konsentrere seg om en stamme av spillere han kan satse på til og med et EM-sluttspill om tre år. Det blir landslagsjefens viktigste utfordringer i de årene han nå har kontrakfestet seg til.

DU FINNER KNAPT en fotballtrener i Norge som ikke bruker begrepene «soneorientert» og «gjennombruddshissig» når de skal beskrive sitt lags spillestil. Omtrent like utvannet som kulturbegrepet. For innenfor soneorienteringen og gjennombruddshissigheten ligger det en bred skala med nyanser og en rekke virke-midler.

  • Semb må skjerpe kravene til det typisk norske i spillestilen: En brutal kynisme når Norge har ballen i farlige soner, større disiplin i overgangsspillet og den gnisten i duellspillet som gjorde at Norge en gang fikk status som tøffest i klassen.

FAKTISK TROR JEG også de fleste av dagens landslagsspillere har erkjent det faktum at den tidvis ukritiske flørtinga med unødvendig ballbesittelse og overambisiøse pasningskombinasjoner verken er utviklende eller særlig effektivt for et norsk landslag.

Påpakningene i forhold til spillestil betyr ikke at langpasningen fra egen forsvarsfirer skal stresses som i Drillo-tida. Tvert imot. En av Sembs viktigste oppgaver blir å skape effektive oppspillsvarianter i tillegg til langpasningen. Ikke minst i forhold til hjemmekamper, der Norge i større grad må føre spillet.

DYRK AUTORITETENE. Semb har valgt Solskjær som kaptein. Forhåpentligvis på permanent basis. Solskjær er en av få autoriteter på dagens landslag - og den eneste av dem som ikke er for gammel til å være med i planene for 2004-EM og 2006-VM. Thomas Myhre og Eirik Bakke er også lederemner som kan prege Norge de neste årene. Disse må dyrkes.

HVIS SOLSKJÆR både mener og demon-strerer at han er best som et slags bindeledd mellom angrep og forsvar, så skal han også få spille der. Gårsdagens landslagstrening viste at Semb er villig til å prøve ut dette fra start mot Bulgaria i kveld. Drillo skapte autoriteter som Rekdal og Flo nettopp ved å dyrke deres sportslige kvaliteter fullt ut.

  • Autoritetene er like viktige for Norge som de i øyeblikket er fraværende. Bruk et halvt minutt på å mimre litt over disse guttas betydning: Kjetil Rekdal, Jostein Flo, Rune Bratseth og Erik Thorstvedt.

RIKTIGE SPILLERVALG. Erik Hoftun og Dan Eggen er Norges beste midtstopperduo i øyeblikket. Og prinsipielt skal naturligvis landslaget bestå av de til enhver tid beste spillerne. Men: I 2004-EM vil de to være 35 og 34 år. Andre sentrale landslagsspillere som Henning Berg og Øyvind Leonhardsen fyller også henholdsvis 35 og 34 år den samme sommeren.

  • Dette er Sembs dilemma: Nåtid mot framtid. Det bærer også Bulgaria-troppen preg av. Dagbladet har etterlyst litt mer dristighet fra Semb i spillervalget, og mener blant andre de fire nevnte burde vært ofret slik situasjonen nå er blitt.