VINNERKANDIDAT: Mange nordmenn håper og tror på Edvald Boasson Hagen-seier på mandagens Tour de France-etappe. Her fra den åttende etappen mellom Rennes og Mûr-de-Bretagne.  Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp / NTB scanpix
VINNERKANDIDAT: Mange nordmenn håper og tror på Edvald Boasson Hagen-seier på mandagens Tour de France-etappe. Her fra den åttende etappen mellom Rennes og Mûr-de-Bretagne. Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp / NTB scanpixVis mer

Dette må til for at Boasson Hagen skal vinne

Treneren forklarer detaljene som må stemme.

(procycling.no): Mandag venter etappen der mange nordmenn håper Edvald Boasson Hagen skal finne tilbake til seiersformelen i Tour de France.

Løypa på den 16. etappen, og tidspunktet den kommer, på virker håndsydd for ryttere av rudsbygdingens kaliber. Før start ser dagen ut som en alle tiders mulighet for å gå i brudd, i tillegg til å holde hovedfeltet unna helt til mål.

Trener Fredrik Mohn er forsiktig optimist på Boasson Hagens vegne. Men han påpeker samtidig at veldig mye må klaffe.

- Jeg vet han har lyst til å gå i brudd. Det som er avgjørende er først og fremst hva laget bestemmer seg for å gjøre. Uansett hva Edvald har lyst til, så er det vanskelig å si hvordan etappen utvikler seg. Hvordan MTN-Qhubeka legger opp taktikken blir avgjort i bussen rett i forkant av etappen, påpeker Mohn i samtale med procycling.no.     

Etappen kan for eksempel også passe godt til Boasson Hagens romkamerat, Stephen Cummings. Briten stakk av med seieren på den tøffe etappen til Mende for bare to dager siden.

Må velge riktig
- Mange vurderinger må gjøres underveis. Det handler om å lese hva som skjer i feltet. Om Edvald skal være med på noe, må han vurdere hvem som sitter er på hjul, og hvem som prøver å kjøre dem inn, poengterer Mohn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Treneren understreker at det er langt ifra alle ryttere i feltet som får lov til å gå i brudd. Dette er noe Boasson Hagen hele tiden må være oppmerksom på underveis.

- Hvis det viser seg at lag som ikke er med i teten gjør alt for å hente deg inn, er det ikke noen vits å fortsette. Det så vi forrige gang han var i brudd. Da hadde Cannondale-Garmin bestemt seg for at Edvald og de andre ikke skulle få komme unna.

- Kjemien i bruddet må være riktig. Vi så det med Katjusja i går også. Rytterne i bruddet gjorde det de kunne, men det gikk ikke inn til mål. Katjusja hadde ambisjoner om å samle feltet til en spurt. Noen ganger går det, andre ganger ikke, tilføyer Mohn.  

Historisk sus
Mandagens 201 kilometer lange løype går fra Bourg-de-Péage til Gap. Målbyen er den samme som da Thor Hushovd vant etappe 16 av touren foran Boasson Hagen og Ryder Hesjedal 19. juli for fire år siden.

Norsk idrettshistorie ble skrevet den gangen. I denne Tour de France-utgaven er Boasson Hagen tilbake på offensiven etter et par tunge dager i fjellene. Søndag spurtet han inn til sin tredje femteplass i denne utgaven av touren.

En del eksperttips trekker fram at også sammenlagrytterne trolig vil angripe hverandre på den harde stigningen til Col de Manse. Den starter bare et par mil før målpasseringen. Et brudd trenger trolig god avstand til Chris Froome og rivalene hans før dette fjellet.

Deretter ventet en utforkjøring på en drøy mil ned til Gap, noe som normalt sett skal passe Boasson Hagen meget godt.

Selv om tourens andre hviledag er i morgen, er det lite trolig at mange i feltet har dette i bakhodet, mener Fredrik Mohn. Han tror stort sett alle i feltet ville syklet offensivt uansett.

- Jeg tror ikke det er noen som tenker på dette i touren. Det kjøres hardt hele veien. Lagene tør ikke slippe seg ned, slik det var vanlig å gjøre tidligere. Det trenes hardt også på hviledagene for å ikke risikere at man kommer ut av konkurransemodus. Sånn er det i 2015. Det gis bånn gass uansett.     

Ny varm dag
Mohn bedyrer at han og Boasson Hagen har ikke konsentrert seg spesifikt om mandagens etappe i Tour de France-planleggingen. Likevel er han trygg på at MTN-profilen er innstilt på å gi alt for en topplassering. 

- Det er jo en hard etappe. Han har lyst til å prøve seg, og det kommer vi nok til å få se også, tror Boasson Hagens trener. 

Værmeldigene for områdene rundt starten og målbyen på etappen viser solskinn og temperaturer fra 27 til 32 varmegrader i løpet av dagen. Mohn påpeker at også varmen kan spille inn og gjøre dagen enda mer uforutsigbar.

For et par dager ble det rapportert at Boasson Hagen var nær ved å bli dehydrert i den intense varmen. Men treneren tror rudsbygdingen er tilbake der han bør være nå.

- Han virket jo ganske bra da han var med i spurten i går. Han har nok vært i nærheten av dehydrering. Samtidig synes jeg det er rart hvis laget ikke har vært nøye med å gi ham nok drikke, sier Fredrik Mohn.

Han poengterer at rytterne som veier mest produserer mer varme, og trenger mer energi på sommerhete dager på sykkelen.   

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.