Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette makkverket vekker oppsikt. United videre i FA-cupen

Videodømming stjal oppmerksomheten da Manchester United slo Huddersfield ut av FA-cupen.

HVA ER DETT FOR NOE? Her kan du se hvordan strekene ble tegnet opp da United fikk annullert scoring(et snaut minutt ut i videoen). Lars Tjærnås slaktet episoden i Viasat-studio. Video: Viasat
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huddersfield - Manchester United 0-2 (0-1)

(FourFourTwo): Det drar seg til i FA-cupen hvor det sto om en kvartfinalebillett for Huddersfield og Manchester United i kveld.

Hjemmelaget har ikke vært i kvartfinalen siden 1972, mens de røde gikk helt til topps i turneringen så seint som i 2015/16-sesongen.

Manchester United har mulighet til å gjenta den bedriften etter seieren, men det er noe helt annet som vil bli diskutert etter denne kampen:

Videodømmingen på stillingen 0-1, da United fikk et mål annullert (se video øverst i saken).

- Jeg vet ikke ikke helt hva som skjedde. Jeg trodde jeg scoret og jeg feiret og var på vei til Ashley Young som ga meg pasningen, og det ser litt dumt ut med feiringen etter at VAR har sett på det, sier Mata til beIN sports.

Drømmestart

Allerede etter tre minutter lå ballen i nettet bak Huddersfield-keeper Jonas Lössl.

Romelu Lukaku spilte vegg med Juan Mata, før han ble spilt gjennom a spanjolen. Kraftspissen stoppet etterhvert opp i 16-meteren, dro seg innover og forbi sin oppasser, før han skjøt ballen nede i hjørnet med høyrebeinet.

0-1: Romelu Lukaku setter inn 1-0. Video: Viasat

Noen minutter etterpå burde nok hjemmelaget fått straffespark da ballen gikk i hånda til midtstopper Chris Smalling i United-boksen. Dommer Kevin Friend så ikke ut til å få med seg situasjonen, og bortelaget slapp med skrekken.

Mourinho gjorde seks bytter fra laget som tapte mot Newcastle i ligaen. Sist Smalling og Victor Lindelöf spilte midtstoppere mot nettopp Huddersfield, ble det 1-2-tap for Mourinhos menn på samme bane i oktober.

Duoen hadde også mer enn nok å gjøre i kveld, for etter scoringen var det Huddersfield som var mest på hugget. Hjemmelaget kom til noen brukbare muligheter fra sin høyreside, uten å teste Sergio Romero noe særlig.

Videodømming tatt i bruk

Like før pause trodde hovmester Mata han hadde doblet ledelsen etter en pasning fra Ashley Young på høyresiden. Hele backlinja til Huddersfield ropte på offside, mens spanjolen enkelt kunne runde keeper og sette ballen i mål. Linjedommeren holdt også flagget nede.

I FA-cupen er det som kjent videodømming (VAR) denne sesongen, og dommeren ba om at situasjonen skulle ses nærmere på. Etter å ha sett situasjonen på TV, ga VAR-dommer Neil Swarbrick beskjed om at Mata var i offside.

Dermed ble det ingen scoring.

I sosiale medier gikk det en kule varmt etter avgjørelsen, for det så mistenkelig ut som Mata var onside i situasjonen. For å gjøre det enda merkeligere, så det ut som streken på grafikken som ble brukt av produser til å vise at Mata var offside-plassert, hadde blitt tegnet av en seksåring.

- De er tegnet opp midtskips i Skagerak en fuktig kveld i baren tror jeg, eller i barnehagen, mente Lars Tjærnås om de skjeve strekene, da han diskuterte hendelsen i Viasat-studio.

Det var iallfall tydelig at strekene på ingen som helst måte var til hjelp for TV-seerne, og kritikerne ble ikke akkurat mindre høylytte.

«VAR er og blir håpløst. Tar bort øyeblikket, og mye av gleden ved fotballen», skriver Brede Hangeland på Twitter, mens Viasat-kommentator Morten Langli mener videodømming er bra akkurat i de situasjonene hvor det er marginal offside.

Slik reagerte andre eksperter på Twitter:

Først 20 minutter før slutt viste en ny og bedre strek at kneet til Mata muligens var offside-plassert, men heller ikke disse bildene var hundre prosent. Det ble uansett nok en gang rettet kritikk mot VAR. Her kan du lese mer om hvordan videodømming foregår og hvordan systemet lenge har blitt kritisert:

Mata bare sto og smilte da han og resten av spillerne fikk beskjed om annulleringen. Nemanja Matic fikk også en scoring annullert for offside noen minutter etterpå, en situasjon som på sin side var soleklar.

Dobbel fra Lukaku

Det tok ikke mange minuttene etter hvilen før United doblet ledelsen etter en mønsterkontring.

Det var Alexis Sanchez som til slutt spilte Lukaku alene med keeper Lössl. Spissen var nok en gang iskald foran mål, og sendte ballen i nettmaskene.

HØYDEPUNKTER: Se scoringene til Manchester United. Video: Viasat

Etter scoringen gikk lufta ut av Huddersfield-ballongen, og det virket ikke som spillerne selv hadde tro på at de kunne snu kampen.

Dermed gikk United trygt videre, samtidig som de endte Huddersfield drøm om avansement. Samtidig vil debatten om videodømming garantert leve videre ut sesongen.

P.S. Paul Pogba, som på forhånd var lovt spilletid av Mourinho, gikk glipp av oppgjøret på grunn av sykdom. Samtidig var midtstopper Eric Bailly tilbake på banen mot slutten etter å ha slitt med en langtidsskade.

Rochdale - Tottenham spilles søndag og Wigan - Manchester City spilles mandag. Trekning av kvartfinalene finner sted i kveld, rundt 21.00 norsk tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!