Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

EM-kvalifisering Norge-Malta:

Dette målet har Lars Lagerbäck ventet på i to og et halvt år

Norge gjorde det de måtte gjøre mot Malta, de gjorde jobben. Mot Sverige i Stockholm kreves mye mer.

TALLET ER 15: Sander Berge scoret sitt første landslagsmål og ga Norge 1-0 i sin 15. landskamp med nummer 15 på drakta. Stefan Johansen (8) og Erling Braut Haaland liker selvfølgelig. Og da Joshua King ga Norge 2-0 scoret han sitt15. mål for Norge. Og det var det. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TALLET ER 15: Sander Berge scoret sitt første landslagsmål og ga Norge 1-0 i sin 15. landskamp med nummer 15 på drakta. Stefan Johansen (8) og Erling Braut Haaland liker selvfølgelig. Og da Joshua King ga Norge 2-0 scoret han sitt15. mål for Norge. Og det var det. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
  • Norge-Malta 2–0 (2–0)

TO OG ET HALVT år, 23 kamper, 13 seirer, fem uavgjort, fem tap og 33 minutter inn i Lars Lagerbäcks tid som Norge-boss satt det E N D E L I G! Det lange innkastet fra Håvard Nordtveit.

Det Lagerbäck har snakket om og terpet hver eneste gang landslaget har vært samlet.

Verktøyet som aldri har virket.

Men denne kvelden virket det, på toppen av alt to ganger.

Det var på tide.

UT OVER DET gjorde vi det alltid har gjort mot Malta, og som vi måtte gjøre denne kvelden også. Vi slo dem. Uforskammet komfortabelt for å være fotballfaglig upresis. De var aldri fare på ferde. Noe dypere enn det er det egentlig ikke grunn til å gå. Så det er ikke euforiske tilstander på Ullevaal stadion selv om 2–0 i en kvalifiseringskamp på en kald kveld i flomlys er den perfekte scenen for sånt.

Poengene som ble vunnet denne torsdagskvelden var et minimumskrav.

I slike stunder er alle fotballag under press – og for Norges del handlet presset om alt som har plaget Lars Lagerbäck og gutta i denne kvalifiseringen, ikke minst på Færøyene der vi slapp billig unna – mest lettet.

Tabell
Spania550013-315
Sverige531112-710
Norge522110-78
Romania521212-77
Malta51042-123
Færøyene50053-160

JEG VET IKKE nøyaktig når Lars Lagerbäck flyttet blikket mot det som skal skje i Stockholm søndag kveld, men jeg tipper det var da Joshua King gjorde 2–0 minuttet før pause. Da var faren, den som egentlig aldri var der, over. For selv om 2–0 over Sverige ble til 2–3 før Norge redder stumpene og ett poeng fem minutter på overtid (3-3), og 2–0 mot Romania ble til 2–2 og to nye poeng rett i potta, så blir ikke 2–0 over Malta til noe annet enn 2-0, eventuelt mer.

Som det ble i denne kampen.

Det er nemlig ikke mulig å gi bort poeng mot Malta.

Vi skal ikke gjøre det, vi hadde aldri gjort det, og vi gjorde det ikke denne kvelden heller.

DET SKAL VÆRE klasseforskjell på Norge og Malta, og det var det også. Det er betryggende for Lars Lagerbäck. Akkurat som det er betryggende å se at vi nektet dem målsjanser, holdt spillet på deres banehalvdel og kontrollerte kampen i senk. Vi kunne selvfølgelig skapt flere målsjanser, vi burde nok gjort det også, men ingenting er lett mot lag som ligger der i 6-4-0 formasjon, alternativt 5-5-0.

Derfor ble det som det ble.

Et komfortabelt og litt daft pliktløp.

DET REGISTRERES OGSÅ at prosentregningen rund Norges sluttspillsjanser, den Drillo innførte med suksess og stor optimistisk entusiasme på 90-tallet, er tilbake. Sånt er alltid morsomt når håpet er større en realitetene. Og så skaper det gjerne overskrifter. Men her og nå, etter 2–0 over Malta på Ullevaal stadion den femte septemberkvelden i kvalifiseringsåret 2019, er tabloid halloi inntil videre det beste du kan få ut av Norges prosentvise sjanser til å nå Euro 2020.

Det er rett og slett for mange variabler til at et normalt hoderegnende menneske skal kunne gjøre noe annet enn å tenke på et tall.

SØNDAG KVELD, ETTER Sverige-Norge i Stockholm, kan bildet være klarere. Vinner Norge på Friends Arena har vi plutselig to liv i EM-kvalifiseringen. Med tap er det slutt for i år. Blir det uavgjort vil sikkert mange klamre seg til teorien. Så det beste kortet Norge har er fortsatt det vi skaffet oss i 2018, da vi spilte og vant våre kamper på det nivået laget behersker.

Playoff i Nations League i mars neste år.

Med hjemmekamp i semifinalen, basert på Lars Lagerbäcks fortsatt ubeseirede rekke på Ullevaal stadion, er sjansen stor for at Norge blir et av lagene i den avgjørende kampen om EM-billetten fra nivå tre.

Med loddtrekning rundt kampsted for finalen bør egentlig all prosentregning fram til det overlates til Fru Fortuna.

Sverige-Norge spilles søndag kveld kl. 20.45.

Skal vi slå dem må alle mann opp et par hakk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!