Dette mener folket

Her er noen av reaksjonene Dagbladet tok imot via Internett, telefaks og telefon i går:

- Arne Scheie har peiling på fotball, og sitter ikke og prater vås, men tenker på kampen. Det er bare «best» når han kommer med sine kommentarer og sin fotball-IQ. Klar nummer 1!

Arnfred Knutsen (17), Bodø

- Hvem er Arne Scheie, Nils Arne Eggen, Kjell Kristian Rike og Knut Th. Gleditsch? Nei, få inn Per Jorsett og Knut Bjørnsen!

Knut Jarle (26), Lillehammer

- Nils Arne Eggen er ærlig, det kommer fra levra. Han forklarer på en humoristisk og interessant måte, slik at du blir interessert og lytter. Dessuten kan han også skræm de fleste...

Bente Gisvold Fornes (37), Trondheim

- Scheie får hele fotballkampen til å virke mer show, ellers hadde ikke jeg giddet å se 90 minutter med voksne mannfolk som springer etter ei gummikule. Og når de endelig får tak i den så sparker de den videre, og begynner å springe etter den igjen...

Hege Clausen (16), Rennebu

- Tjernås virker rolig når han behøver det, og oppspilt når det er behov for det. Han er ikke tørrvittig som mange andre.

Jan Aune (30), Sandefjord

- Arne Scheie er best, og Nils Johan Semb er en klar nummer to. Kjell Kristian Rike bør holde seg til det han kan: skyting, trav og ski. De beste sportskommentatorene er de som har drevet med idretten i sin ungdom. Rike utnytter nå sin stilling som en av lederne i NRKs sportsavdeling.

Jan Egil Johnsen (45), Arendal

- Fjørtoft kjenner igjen forskjellige situasjoner, og vet akkurat hvordan spillere føler og hvordan de bør reagere. Semb er også flink. Scheie kan alt om fotball, men har ikke egenskapene til Fjørtoft.

Geir Skodje (41), Skodje

- Nils Arne Eggen snakker reint, babler ikke, stotrer ikke, sier ikke eeeeeee

etter hvert annet ord, analyserer, er morsom (uten å gjøre seg til), er over tenåringsstadiet i uttrykksmåte, kan fotball.

Bjørn (51), Ski

- Fotball-VM er for oss fanatikere, og en av våre «egne» bør selvsagt kommentere. De som ikke stemmer på Arne, er sannsynligvis mindre fotballinteresserte, og bør finne noe annet å se på.

Ole Rosvoll (35), Lørenskog

- Scheie er en klassiker. Kan sammenliknes med en god akevitt eller fransk champagne - ikke nødvendigvis så mye bedre, men klassisk.

Pål Nisja (26), Oslo

- Nils Arne Eggen er engasjert i det som skjer på banen og ikke det som skjedde

for 50 år siden da de gamle stjernene spilte fotball.

John Alve (26), Oslo

- Tjernås er analytisk, samtidig som han kan popularisere stoffet. Du får respekt for ham som fotballfagmann. Særdeles godt språk til sportskommentator å være. Morsomme små innspill. Han behersker mediet.

Bjørn Eriksen (37), Brumunddal

- Nils Arne Eggen har greie på det han snakker om, og han er flink til å analysere kampene i etterhånd. Godt å slippe mye av det distraherende tullpratet til Scheie, Rike og Thoresen. Om Scheie holdt seg til skihopping og Rike til skyting og langrenn, ville vi vært spart for mange irritasjoner.

Aanund Olsnes (49), Vinje

- Hallvar Thoresen er faglig dyktig. Han bør kommentere finalen sammen med Knut Torbjørn Eggen.

Bente (38), Oslo

- Olav Traaen er saklig, kombinert med humor.

Siv Hansen (30), Salangen

- Traaen er i besittelse av en genuin innlevelse, samt gode fotballkunnskaper. Også smått legendarisk for sine variasjoner over «Gutta fra»-frasen.

Av eksempler kan nevnes: Gutta fra Stuttgart, gutta fra Kroatia, Paraguay-gutta osv. De fra Kroatia er visstnok også «våre venner fra Croatia». Stå på, mr. Traaen.

H.S. Jensen (20), Asker

- Traaen har en egen evne til å uttale utenlandske navn på en fabelaktig måte (hvem husker ikke kampene til Kroatia og Spania?).

Jon Henning Bergane (26), Skien

- Nils Arne Eggen kan fotball. Han later ikke som om han gjør det, slik som Lars Tjernås. Pjatt og statistikk får man la ligge igjen i NRK-kantina og i VIF-brakka.

Per Erik Volden (24), Oslo

- Eggen jr. snakker ikke «bullshit» hele tida, slik som veterankommentatorene. Synes også Traaen og Fredheim gjør en god jobb.

Daniel Lindseth (33), Fjellhamar

- Nils Johan Semb konsentrerer seg stort sett om fotball og ikke alt annet. Videre er han i stand til å la spillet gå sin gang uten å «bare-måtte-si-noe-fra-navn».

Håvard Løvik (32), Stavanger

- Traaen er kul og ungdommelig.

Trond Eirik Jentoftsen (25), Trondheim

- Arne er sjef, husker alt og er fotballkommentatoren personlig.

Carsten H.P. Johansen (27), Oslo

- Scheie er mr. Fotball. Ingen kan så mye som han. Per Haddal bør holde seg til film, som han kan sånn noenlunde...

Dennis Browser (18), Oslo
- Arne Scheie er en saklig og seriøs kommentator. Sitter inne med enorme og interessante kunnskaper laget/spillerne.

Heidi Myrslett Henriksen (33), Tromsø

Om Scheie: - Mannen er genial! Utrolig kunnskapsrik.

Kine Brodal (23), Oslo

- Scheie - BEST UTEN BALL!!

Kristin Ebne (31), Oslo

- Knut Torbjørn Eggen har fotballforståelse, og så serverer han sånn passelig med tørrprat.

Jon-Arild Gjerde (25), Hareid

- Jan Åge Fjørtoft takler dumme spørsmål fra studio bra.

Geir Fladseth (27), Oslo

- Arne Scheie har mest greie på fotball. Det er mest koselig å høre på stemmen hans. Mange har greie på fotball, men det er ikke alle man liker å høre på. Jeg synes Drillo og Arne Scheie burde kommentere finalen. Det er lite sannsynlig at Norge spiller uansett.

Tommy Nilsen (31), Oslo

- Herr Fredheim er sånn passe nøktern, og ikke overdrevet engasjert. Han har gode fagkunnskaper, og har dessuten et godt ordforråd, i motsetning til enkelte andre.

Dag A. Sangnes (17), Bøverbru

- Kenneth Fredheim er helt klart framtidas mann i TV-sporten, men han er også dagens mann. Den eneste med litt snert, den eneste med humor og den eneste av NRKs kommentatorer som er til stede der det skjer - i kampen!

Eigil Andersen (30), Oslo

- Scheie er dønn kjedelig, Rike kan for lite fotball. Kenneth Fredheim er saklig og maser ikke så mye som de andre. En fotballkommentator skal bare kommentere det seeren ikke får med seg, ikke så mye unødvendig jabb som vi likevel får med. Det blir mer spennende om jeg som seer får anledning til å se selv og trekke mine egne konkusjoner.

Magne Botnedal (45), Bergen

- Fredheim overdriver ikke. Han er heller ikke en person som gir uttrykk for å kunne alt i fotball. Han holder også et tempo som passer TV. Det er veldig behagelig å høre på ham.

Roald Andreas Sandvik (44), Karasjok

- Saklig og kortfattet klarer Fredheim å formidle budskapet om hva som skjer på kampen. Dette er ikke en syklubb for historikere og kronikk-kommentatorer. Hva som skjedde i 1958 er ikke alltid like interessant for seeren dersom en situasjon ikke kommenteres.

Stig-Arne Kristoffersen (37), Stavanger

- Ingen tvil! Her er Scheie uten motstand. Vel har han også sine mangler, og har vanskelig for å være hundre prosent profesjonell når Norge spiller, men klarer på en glimrende måte å kombinere kunnskap med følelser.

Vidar Hagen (22), Harstad

- Svenskene har langt bedre kommentatorer enn oss. Nikke Bergman på Eurosport har god dybde, og man får lov til å la kampen tale for seg selv. Han er ikke helt ulik Lars Tjernås, man slipper vissvasset. Finalen bør kommenteres av Lars Tjernås, men da kan ikke Scheie være med. Han vil aldri la Tjernås komme til sin rett. Jon Herwig Carlsen bør kommentere sammen med Tjernås.

Rolf Andresen (58), Skedsmokorset

- Kenneth Fredheim kombinerer entusiasme, kunnskap og humor (hører du, Arne Scheie?) på en fortreffelig måte.

Terje Sveinsson (32), Fyresdal

- Hareide er saklig - men har likevel humor, og kommer med interessante usaklige opplysninger om spillerne, laget osv.

Helene (19), Hønefoss

- Rike er minst dårlig. Scheie er verst. Han ødelegger de fleste fotballkamper (og hopprenn).

Asle Milde (41), Halden

- Nils Arne Eggen sier det som må sies, dropper alt som er unødvendig, gjør

sporten lett tilgjengelig. Saklig, presis og informativ slik vi trenger det i en kamp. Dropper historietimene som mange andre har.

Øystein Sanne (26), Drammen

- Rike er entusiastisk samtidig som han er intelligent. Og så har han en behagelig stemme, i motsetning til Espen Graff.

Åsa Abusland (20), Evje

- Kjell Kristian er akkurat passe dyktig, passe avslappet i forhold til det sirkus VM er. Min favoritt har også glimt i øyet så det holder! Jeg har for lengst falt pladask for hans humor og dyktighet, uansett sportsgren han kommenterer. Tenk deg skiskyting uten ham - utenkelig!

Liv Ingunn Haugen (49), Sandefjord

- Jeg er ikke i tvil, det må bare bli Arne Scheie. Det er mannen som har svaret på alt. Dette tror jeg de andre kommentatorene også mener (i alle fall de i NRK). Han er også en av de få som greier å holde seg til temaet hele tida, så med han bak mikrofonen slipper vi å høre om kommentatorenes nye barnebarn eller «dagens Lotto-millionær».

Tommy Hansen (21), Kirkenes

- Scheie er den med mest innsikt i alt som måtte kunnes for å kommentere en fotballkamp! Pluss at han har en fantastisk evne til å leve seg inn i kampene.

Klaus Jakobsen (24), Kiberg

- Arne Scheie innehar en kommentatorerfaring og fotballkunnskaper som til sammen gir den perfekte fotballkommentator. Ikke for mange vitser, og så holder han seg til fotballen.

Tom Martin Kj. Hartviksen (19), Trysil

- Fordi nesten alle andre ikke har de kunnskapene om fotball og kommentering som kongen Arne Scheie: Leve Scheie!

Pål Andreassen (22), Gjøvik

Andre som har fått stemmer:

Thor Eggen i TV2 og NRKs Jacob Lund: «Han med den gjennomtrengende stemmen som refererte fra Oslo Spektrum. Han er mer enn passe bondsk.»