USIKRE PÅ VAR: Stefan Johansen og Rune Almenning Jarstein sier at fotballen mister litt av sjarmen med VAR, samtidig som teknologien fører til en mer rettferdig fotball. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
USIKRE PÅ VAR: Stefan Johansen og Rune Almenning Jarstein sier at fotballen mister litt av sjarmen med VAR, samtidig som teknologien fører til en mer rettferdig fotball. Foto: Fredrik Varfjell / BildbyrånVis mer

Dette mener landslaget om VAR: - Både ja og nei

Lørdag ble videoassistert dømming testet bak kulissene i Premier League. De norske proffene har et delt syn på teknologien, mens Bundesliga-spillerne anbefaler nyvinningen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

ULLEVAAL (Dagbladet): På lørdag ble videoassistert dømming (VAR) for første gang testet i flere kamper samtidig i Premier League.

Den engelske toppdivisjonen testet VAR i utvalgte kamper forrige sesong, og ligaen ønsket nå å se hvordan systemet fungerte under de fem kampene som ble spilt klokka 16.00 norsk tid.

Dette er VAR-teknologien VAR (videoassistert dømming) har som hensikt å hjelpe dommeren i vanskelige og viktige situasjoner på fotballbanen.Ifølge FIFAs retningslinjer kan VAR bli brukt i fire tilfeller:Mål og regelbrudd i forkant av et målStraffespark eller regelbrudd i forkant av et straffesparkDirekte rødt kortSituasjoner der feil spiller blir straffet med gult eller rødt kort.Hoveddommeren dømmer kampen som vanlig, men kan få hjelp fra et team av videodommere.Ved potensiell offside kan dommeren akseptere informasjonen han får på øret av VAR-teamet, mens i mer subjektive situasjoner som rødt kort og straffe, kan dommeren se situasjonen i reprise på en monitor på sidelinjen.VAR-teamet kan kun gripe inn om dommeren gjør en helt klar feil eller om dommeren ikke får med seg en situasjon som åpenbart skal straffes. Dette er typisk ved vold eller slåssing som skjer et annet sted enn der ballen befinner seg.Hvis en avgjørelse krever VAR-assistanse, vil dommeren gjøre et rektangulært tegn med armene.

Kilde: NTB.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn