Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug-utestengelsens konsekvenser

Dette mister Johaug: Millionsummer, drømmer og venninneturer

Therese Johaug mister mer enn bare gleden av å gå på ski. De 384 neste dagene kan bli knallharde for 28-åringen fra Dalsbygda.

TUNG TID: Therese Johaug går en tøff tid i møte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TUNG TID: Therese Johaug går en tøff tid i møte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Selv i verdenscupåpningen i Kuusasmo i Finland var det flere som ønsket Therese Johaug velkommen tilbake i langrennssirkuset, men ventiden kan bli lang for Johaugs tilhengere. I dag kom det fram at Påtalenemnda i Antidoping Norge vil utestenge Therese Johaug i 14 måneder.

All den tid soningen allerede er i gang, vil hun være konkurranseklar 18. desember 2017, gitt at domsutvalget i Norges idrettsforbund konkluderer med det samme og at eventuelle anker ikke influerer utfallet.

De neste 384 dagene fram til 18. desember 2017 vil i så fall bli særdeles utfordrende for 28-åringen, som var verdens beste langrennsløper forrige sesong. Hun går glipp av svært mange goder.

Dette mister Johaug:

1. 28-åringen mister hele denne sesongen, inkludert VM i Lahti i løypene som passer henne godt. Rennene før Tour de Ski i 2017/18-sesongen ryker også. Dermed ser det mørkt ut i verdenscupen sammenlagt også neste sesong. OL i 2018 vil da bli det store målet for Johaug. Det foregår imidlertid på golfbaner i Pyeongchang med mye motvind i løyper som passer best til utøvere som ligger bak i feltet og er spurtsterke. Med andre ord er ikke løypa ideell for Johaug.

- Hvis hun mister mange renn i starten av sesongen, vil det gå utover forberedelsene til OL. Det er ingen ideell inngang til OL-sesongen, sier manager Jørn Ernst til Dagbladet.

2. Johaug går glipp av potensielt saftige premieinntekter. I fjor tjente hun 3,63 millioner kroner i løpet av sesongen bare i premieinntekter. I tillegg tjente hun 771 000 norske kroner i perioden fra sesongstart til 18. desember. Totalt gir det et estimat på 4,4 millioner kroner. Tap av indirekte inntekter av den sportslige suksessen, som sponsorer, kan forverre inntektstapet ytterligere.

3. Motbakkespesialisten kan fremdeles ikke delta på organiserte treninger og treningssamlinger med resten av lagvenninnene mens hun er utestengt. Niels R. Kiær, prosessfullmektig for Påtalenemnden, har tidigere bekreftet til Dagbladet at hun kan trene med lagvenninnene på fritiden. Både Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg har fortalt at de har trent med Johaug etter at hun ble suspendert.

- Jeg har trent en del med Therese, ja. Hun ser sterk ut. Jeg tror hun hadde slått oss alle om hun fikk lov til å konkurrere, sa Østberg til Dagbladet på Beitostølen.

Nå som langrennsjentene reiser verden rundt på verdenscuprenn, må Johaug finne andre sparringspartnere å trene med.

- Det er en omstilling for henne og et tomrom å ikke få trene med de andre landslagsjentene. Men hun forsøker å gjøre treningsjobben så godt hun kan i denne fasen, sier Ernst.

4. Langrennsprofilen kan ikke motta noe som helst støtte fra Norges Skiforbund og heller ikke benytte seg av hennes tidligere trener Egil Kristiansen. Han er nå trener for herrelandslaget i skiskyting, i tillegg til å være Johaugs personlige rådgiver.

- Støtter Therese 100 prosent

Gladnyheten for Johaug er at avtalen med sponsoren Fischer fortsatt vil gjelde. Dermed kan 28-åringen konkurrere med Fischer-ski når dommen er ferdigsonet, altså trolig 18. desember 2017.

- Vi støtter Therese 100 prosent. Hun har ski tilgjengelig i Fischer når hun begynner å konkurrere igjen, akkurat som Martin Johnsrud Sundby har nå, sa markedsansvarlig Alf-Roger Holme, på vegne av Fischer, til Dagbladet for en måned siden.

Med andre ord: Så raskt Johaug er tilbake i konkurranse, kan hun benytte seg av Fischers utstyr - uavhengig av omfanget på dommen.

- Hvis man soner en dopingdom, sier det seg selv at kontrakten oppheves i den perioden og at man ikke kan konkurrere med Fischer-utstyr. Men når dommen er ferdigsonet - hvis hun får en dom - er Therese hjertelig velkommen tilbake, opplyste Holme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling