SUSPENDERT: Therese Johaug mister mange goder i de to neste månedene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SUSPENDERT: Therese Johaug mister mange goder i de to neste månedene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Johaug-suspensjonens konsekvenser:

Dette mister Johaug: Sosiale samlinger, støtte, renn og penger

I tilsvarende periode som Therese Johaug nå er suspendert i, håvet hun inn 771 000 norske kroner i premieinnteker i fjor. Norges Skiforbund vil diskutere en mulig kompensasjon.

(Dagbladet): I dag ble det klart at Therese Johaug suspenderes i to måneder som følge av den positive dopingprøven forrige uke. Johaug suspenderes fram til 18. desember i påvente av en domsavsigelse.

Utestengelsen innbefatter altså ikke en endelig dom, men en foreløpig utestengelse inntil saken ferdigbehandles. At Antidoping Norges har gitt Johaug en suspensjon i påvente av dommen, impliserer en antakelse om at 28-åringens utestengelse kommer til å vare i minst to måneder.

I henhold til paragraf § 11-9 i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komités lov, heter det nemlig at man suspensjonstiden ikke skal overstige endelig dom:

«Når det er grunn til å anta at en person vil bli dømt til straff, kan den domsmyndighet som behandler saken beslutte at den det gjelder suspenderes. Suspensjon kan besluttes for inntil to måneder av gangen. Den samlede suspensjonstid må ikke overstige den tid vedkommende antas å ville miste sine rettigheter ved endelig dom.»

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Torbjørn Skogstad, leder i langrennskomiteen, forteller til Dagbladet at hele det norske langrennsmijøet er preget:

- Det er en trist konsekvens av en sak som har preget hele miljøet. Det har vært to tunge uker, og det er viktig å støtte spesielt Therese og Fredrik Bendiksen i det som er deres livs mareritt, sier Skogstad.

Fire tapte goder for Johaug

Den to måneder lange suspensjonstiden som nå foreligger, betyr at Johaug mister mange goder:

1. Johaug kan ikke konkurrere før Tour de Ski. Dermed mister hun den nasjonale åpningen på Beitostølen, åtte individuelle verdenscuprenn og verdenscupstafetten i La La Clusaz, altså den eneste stafetten før VM i Lahti.

2. Motbakkespesialisten har heller ikke lov til å delta på organiserte treninger og treningssamlinger med resten av lagvenninnene i denne perioden. Det er allerede klart at Johaug ikke blir med til høydesamlingen på Val Senales denne uka. Om motbakkespesialisten kan konkurrere med Marit Bjørgen og co. på fritiden, svarer Skogstad følgende:

- Det er vanskelig å kontrollere hva utøverne gjør på fritiden. Jeg vil anta at Therese har lov til å trene sammen med de andre jentene på fritiden, sier han.

Det bekrefter Niels R. Kiær, prosessfullmektig for Påtalenemnden, til Dagbladet.

- Å trene med venner på fritiden er lov. Det er organisert trening Johaug ikke får ta del i, men å ta en løpetur sammen med Marit Bjørgen i nordmarka er ikke mot regelverket, opplyser Kiær.

TAPTE INNTEKTER: Therese Johaug vant som hun ville i distanserenn før jul i fjor. I tilsvarende renn er hun nå suspendert. Her sammen med svenskene Ida Ingemarsdotter og Charlotte Kalla på på pallen i Kuusamo i november i fjor. Foto: FP PHOTO / Lehtikuva / HEIKKI SAUKKOMAA FINLAND OUT
TAPTE INNTEKTER: Therese Johaug vant som hun ville i distanserenn før jul i fjor. I tilsvarende renn er hun nå suspendert. Her sammen med svenskene Ida Ingemarsdotter og Charlotte Kalla på på pallen i Kuusamo i november i fjor. Foto: FP PHOTO / Lehtikuva / HEIKKI SAUKKOMAA FINLAND OUT Vis mer

3. Johaug går glipp av potensielt saftige premieinntekter grunnet suspensjonen. I tilsvarende renn før Tour de Ski i fjor, som Johaug nå er suspendert fra, vant skiesset 771 000 norske kroner i premieinntekter, etter Dagbladets beregninger.

4. Langrennsprofilen kan ikke motta noe som helst støtte fra Norges Skiforbund og heller ikke benytte seg av hennes tidligere trener Egil Kristiansen. Han er nå trener for herrelandslaget i skiskyting, i tillegg til å være Johaugs personlige rådgiver.

I tillegg kan altså utestengelsen bli utvidet, noe som vil forverre de tapte godene ytterligere. Johaug lar seg imidlertid ikke knekke av suspensjonen og er klar på at hun vil kjempe for full frifinnelse.

- Nå konsentrerer jeg meg om det som er viktigst, å jobbe for full frifinnelse. Jeg ser frem til en grundig og full behandling av saken så raskt som mulig, sier Johaug i en pressemelding.

Skal diskutere pengespørsmålet

Verken Espen Graff eller Gro Eide fra Norges Skiforbund kan foreløpig besvare Dagbladets spørsmål om Johaug vil motta lønn fra Norges Skiforbund.

- Vi jobber med saken nå, sier Eide til Dagbladet.

Torbjørn Skogstad, leder i langrennskomiteen, sier følgende:

DOPINGSJOKKET: Dagbladets Esten O. Sæther og Tormod Brenna kommenterer Therese Johaugs positive dopingtest. Video: Per Ervland / Dagbladet. Reporter: Lars Bryne Vis mer

- Jeg vil anta at utøverkontrakten gir et svar på om Therese vil få lønn fra Skiforbundet i denne perioden eller ikke, forteller Skogstad.

- Vil dere kompensere Johaugs eventuelle tapte innteker på samme måte som dere gjorde med Martin Johnsrud Sundby?

- I påvente av en endelig dom blir det et hypotetisk spørsmål, men dette er et av spørsmålene som blir naturlig å diskutere etter hvert, svarer han.

Åpner opp for utenlandske konkurrenter

Rennene som Johaug må stå over i denne to måneder lange suspensjonsperioden, inkluderer den nasjonale åpningen på Beitostølen 18-20. november, verdenscupåpningen i Ruka 26-27. november, minitouren i Lillehammer 2-4. desember, samt verdenscuphelgene i Davos 10-11. desember og La Clusaz 17-18. desember.

Forrige sesong vant langrennsesset samtlige distanserenn i denne perioden og håvet dermed inn premiepenger i denne perioden på totalt 93 500 sveitsiske franc etter Dagbladets beregninger. Det tilsvarer 771 000 norske kroner. Majoriteten av dem, knappe 290 000 kroner, vant Johaug gjennom mintouren i Kuusamo.

Den som bare husker norsk storeslem i forrige sesong, husker ikke helt korrekt. 2. plassene bak Johaug i rennene før Tour de Ski i fjor, ble alternert mellom Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Krista Pärmäkoski.

Det betyr at 60 prosent av 2. plassene bak Johaug i rennene før Tour de Ski forrige sesong, ble kapret av svenske og finske utøvere. Nå øyner utlendingene håp, men Johaug er klar for å kjempe videre i håp om full frifinnelse.