Dette nedrykket skulle du tatt som en nordmann, Henrik!

Feil av Norges mest spennende utøver å droppe lag-EM.

 FEIL VALG:  Det norske friidrettslandslaget hadde trengt Henrik Ingebrigtsen i lag-EM. Og det hadde vært bra for ham å være der. FOTO: Torbjørn Berg / Dagbladet.
FEIL VALG: Det norske friidrettslandslaget hadde trengt Henrik Ingebrigtsen i lag-EM. Og det hadde vært bra for ham å være der. FOTO: Torbjørn Berg / Dagbladet.Vis mer

AT Norge rykket ned fra den europeiske eliteklassen i friidrett, er til å leve med. Vi hører ikke nødvendigvis hjemme der. Bare det for en gang skyld å få konkurrere som landslag mot denne sportens stormakter som England, Russland og Tyskland, var sikkert en opplevelse i seg selv for det lille norske elitemiljøet.

Men altså ikke for Henrik Ingebrigtsen; norsk friidretts nyeste frontfigur. Han klaget lenge over innkallingen til denne konkurransen, meldte et halvhjertet skadeforfall sist uke på grunn av en sår hæl samt en øm lysk og avsluttet med en fleip om at hele lag-EM i grunnen bare var noe tull.

For ligger det ikke i selve begrepet "friidrett" at dette er en sport for individualister? Eller som Henrik selv sa det til TV2 før han trakk seg fra laget for å få ro til å trene i høyden med den like lovende lillebroren Filip før sommerens individuelle mesterskap:

- Det er livet mitt. Når andre folk skal bestemme hva jeg skal gjøre;..... det blir rett og slett feil.

MULIG  det,  men samtidig er det ganske sikkert at Norge ikke kommer tilbake til eliten uten et felles opplegg landet rundt som hjelper disse sterke personlighetene med å bli så gode som de kan. Eller i hvert fall helt til de tror de har fikset all framgangen selv.

Her er den tidvis herlig eksentriske løperfamilien Ingebrigtsen unntaket. Der pappa Gjert helst trener Henrik, Filip og de andre sønnene sine fram innenfor familiebedriften, er resten av de største norske friidrettsstjernene blitt stående i en tydelig klubbtradisjon:

•• Grete Waitz ble formet av løpsmiljøet i Vidar, med Ingrid Kristiansen fikk BUL enda en storløper og Vebjørn Rodal fortsatte i Oppdal IL
karrieren ut.

Denne tilknytningen til resten av friidrettsmiljøet var like naturlig for dem som det har vært for Andreas Thorkildsen og Jaysuma Ndure å konkurrere for Norge i helgens  lag-EM. Fellesskapet forplikter, selv om ikke følelsene nødvendigvis er like sterke for alle.

DET  tror jeg egentlig Henrik Ingebrigtsen med litt ettertanke også forstår. Hans forfall fra landslaget var ingen programerklæring. Replikken i TV2-intervjuet sist uke om at "Lag-EM er noe tull" kom nærmest som en fleip. Mer alvorlig bør det heller ikke være. Selv om Ingebrigtsen-familiens flotte framganger på banen dels er skapt utenfor det etablerte norske toppmiljøet, vil de sannsynligvis over tid ha fordel av å være der.

Og ikke minst:

•• De kan gi andre friidrettsutøvere støtte ved å bidra med sin entusiasme, frekkhet og kunnskap.

Det er i lengden vel så mye verdt.

AT  norsk friidrett trenger denne hjelpen, er det liten tvil om. De siste årene har det kommet en del bra, unge utøvere, men sisteplassen i eliteklassen viste hvor sårbart landslaget er. Med Andreas Thorkildsen ute av form (nummer 4 med 80.48) og en skadeplaget Enzinne Okparaebo (nummer 7 på 100 meter med 11.88), var det bare 400 meter hekk-løperen Øyvind Kjerpeset med sin nye norske rekord på 49,98 som fortalte om den gode jobben som gjøres i de lokale friidrettsmiljøene.

Der hører tross alt ikke Jaysuma Ndure hjemme selv om hans lojalt stilte opp og løp inn de to beste norske plasseringene med andreplass på 100 og 200 meter. Jays kom til oss fra Gambia som en nesten ferdig utviklet løper. Det er ikke utøvere som ham som gjerne skulle hatt litt hjelp fra Henrik Ingebrigtsen og lillebror Filip på  1500 og 80 meter, slik at Norge kunne hatt større sjanser til å bli i eliteklassen.

Det trenger derimot nye, unge talenter fra klubber hele landet rundt for å holde norsk friidrett på et uvant høyt nivå.

Og det er ikke noe tull.

PS) Russland vant til slutt lag-EM rett foran Tyskland. I likhet med de andre toppnasjonene stilte de med sine aller beste utøvere. Norge rykket ned sammen med Hviterussland og Bulgaria.