Dette Northug-bildet vekker oppsikt i Sverige

- Hvorfor er han her?

SKAPER LYKKEN ALENE: Dette bildet av Petter Northug, tatt av den finske avisa Ilta-Sanomat, har vakt oppsikt utenfor Norges grenser. Ikke bare ser svenskene ironien i logoen på brystet hans, de lurer også på hvorfor han oppsøker det samme stedet der det norske landslagets årlige høydesamling er. Bildet ble tatt i Val Senales for to uker siden. Foto: Antti Hämäläinen / Ilta-Sanomat
SKAPER LYKKEN ALENE: Dette bildet av Petter Northug, tatt av den finske avisa Ilta-Sanomat, har vakt oppsikt utenfor Norges grenser. Ikke bare ser svenskene ironien i logoen på brystet hans, de lurer også på hvorfor han oppsøker det samme stedet der det norske landslagets årlige høydesamling er. Bildet ble tatt i Val Senales for to uker siden. Foto: Antti Hämäläinen / Ilta-SanomatVis mer

VAL SENALES (Dagbladet): Petter Northug (28) bor og trener alene, men er på samme sted som landslaget han fortsatt ikke vet om han skal gå for til vinteren.

Det vekker oppsikt.

- Jeg hadde dratt til en annen bre, men Petter er jo spesiell, sier den svenske skiløperen Calle Halfvarsson.

I dag er det nøyaktig to uker siden Petter Northug ankom Maso Corto, helt øverst i den pittoreske italienske alpedalen Val Senales.

Bare dager etter dommen i promillekjøringssaken i tingretten i Trondheim satte Petter seg på flyet sammen med trener Stig Rune Kveen for å trene i høyden. I påvente av å avklare hvordan og når han skal sone de 50 dagene han fikk av tingrettsdommer Ingrid Stigum, konsentrerer Northug seg fortsatt ett hundre prosent om å være på topp sportslig før sesongen begynner om knappe fire uker.

Omkranset av spektakulære alpetopper, med stupbratte fjellsider som fortsatt bærer preg av forrige ukes snøstorm, er hotellene i bunnen av den lange taubanen opp til isbreen et valfartssted for hardtsatsende idrettsutøvere i ukene før sesongstart.

Ironisk nok er Northug nå på samme sted som det norske landslaget har sin oppladning til sesongstarten. Det har vakt oppsikt utenfor Norges grenser.

Alene mot alle
16. oktober tok den finske avisa Ilta-Sanomat et bilde av Northug der han gikk alene rundt på senteret i Kurzras nedenfor breen han går på ski på. Med inskripsjonen «Make your own luck» («Skap ditt eget hell») stort over t-skjortebrystet meldte finnene om at Petter varmet opp løypene alene for landslaget han er i konflikt med.

Som kjent har ikke Northug undertegnet landslagsavtalen med Norges Skiforbund ennå. Fristen går ut førstkommende lørdag, og uten at den avtalen er på plass får ikke Northug gå verken verdenscup eller ski-VM i Falun til vinteren.

På den normalt så solfylte breen, som ligger på over tre tusen meter over havet, er ikke Petter alene på langrennsskiene. Både de tyske, svenske, sveitsiske og norske landslagene er på plass. I timesvis går de rundt og rundt i den åtte kilometer lange sløyfa på breen.

Val  Senales 20141027 :  Hotell og turistanlegget ved foten av isbreen  som ligger på 3200 meters høyde. Her ligger nå norske ,svensker og tyske langrennsutøvere  i treningsleir i høyden. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
Val Senales 20141027 : Hotell og turistanlegget ved foten av isbreen som ligger på 3200 meters høyde. Her ligger nå norske ,svensker og tyske langrennsutøvere i treningsleir i høyden. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Og blant svenskene vekker det oppsikt at Petter også er der akkurat nå.

- Om jeg hadde vært i Petters situasjon hadde jeg nok ikke ønsket å være på samme sted som resten av det norske landslaget. Jeg hadde dratt til en annen bre, men Petter er jo spesiell, sa Calle Halfvarsson til Expressen i går.

Taus Northug
Da den svenske avisa forsøkte å spørre Northug om hvorfor han hadde valgt å være der samtidig med det norske landslaget fikk de ikke noe svar. Northug har nemlig bestemt seg for ikke å gi noen intervjuer før sesongstarten på Beitostølen i slutten av november, skriver avisa.

Men det er ikke bare Northug som ikke får svar. Heller ikke Halfvarsson, som fortsatt bærer på en drøm om å slå Northug på en ankeretappespurt på stafett, har fått kontakt med nordmannen.

- Nei, vi har ikke vekslet et eneste ord. Det virker som om han bare går rundt for seg selv her, sier Halfvarsson.

Northugs høydeopphold i Val Senales har vært planlagt helt siden Team Northug la den sportslige planen for sesongen i mai. Det ble med andre ord planlagt uavhengig av både kontraktsbråket, rettssaken og mulig soning for promillekjøringa.

Om kontraktsforhandlingene mellom Northug og skiforbundet fører fram i løpet av uka kan Northug forberede seg sammen med lagkameratene oppå breen. Det er små detaljer som gjenstår, men enn så lenge er ingenting signert.

- Dette må vi komme tilbake til når vi har noe å meddele. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Northugs manager, Are Sørum Langås, til Dagbladet.