Tokyo-OL uten publikum:

Dette opprører OL-utøverne

Japan har erklært unntakstilstand i Japan og OL skal gå uten tilskuere. Håndballandslagets Camilla Herrem er en av flere som syns det er synd at de mister et viktig «våpen».

OL-KLAR: Camilla Herrem gleder seg til å dra til et OL hun har venta på i fem år. Likevel syns hun det er synd at mesterskapet går av stabelen uten publikum. Foto: Stphane Pillaud / NTB
OL-KLAR: Camilla Herrem gleder seg til å dra til et OL hun har venta på i fem år. Likevel syns hun det er synd at mesterskapet går av stabelen uten publikum. Foto: Stphane Pillaud / NTB Vis mer
Publisert
ol-logo

OL Tokyo

2020

- Det blir ikke den samme stemningen og tilskuere gir oss den ekstra energien, så det er jo synd.

Det sier Camilla Herrem til Dagbladet. Håndballjentene, som tok EM-gull i fjor, er så godt som OL-klare.

Også under EM levde de under strenge restriksjoner. Herrem mener derfor at håndballjentene vet hva de kommer til, da de allerede har vært gjennom et «coronamesterskap».

- Nå har de fleste av oss spilt uten publikum en stund, så sånn sett er vi vant til det, og jeg tror ikke det vil påvirke oss, sier Herrem.

Hun påpeker likevel at det gjør noe med selve OL-stemningen.

- Beskjeden kom ikke som noe sjokk, men man får ta det som det er. Jeg er bare glad det ble OL, sier Herrem, som har gleda seg til mesterskapet i fem år.

Torsdag erklærte nemlig japanske myndigheter unntakstilstand i Tokyo fra 12. juli til 22. august på grunn av økende smittetall i den japanske befolkningen.

Det betyr at de olympiske sommerlekene i storbyen vil gå uten tilskuere på tribunene. Blant annet på grunn av frykt for spredning av Delta-varianten av coronaviruset.

Endelig kunne Camilla Herrem synge «Tore Tang» etter håndballjentenes mesterskapsgull. Video: Monika T. Helganger / NHF Vis mer

Forholder seg rolig

Toppidrettssjef Tore Øvrebø forklarer at Olympiatoppen forholder seg helt rolig til situasjonen. Og at de til enhver tid forholder seg til den situasjonen som gjelder.

At tribunene blir tomme, er likevel synd, påpeker Øvrebø.

- Det er synd at det ikke kan være tilskuere fordi det er med å sette rammen for idrettskonkurransene. Også syns jeg det er synd for at bakgrunnen for at det ikke kan være tilskuere, er at det er økning i smittetallene i Japan.

TILPASSER SEG SITUASJONEN: Toppidrettssjef Tore Øvrebø på Olympiatoppen. Foto: Vidar Ruud / NTB
TILPASSER SEG SITUASJONEN: Toppidrettssjef Tore Øvrebø på Olympiatoppen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Hvor avhengig er utøverne av den boosten som et publikum gjerne gir?

- De fleste har fått øvd på situasjonen med lite tilskuere. Det forholder de seg nok greit til. Også er det veldig forskjell fra idrett til idrett hvor mye dette påvirker.

Toppidrettssjefen påpeker også at det er individuelle forskjeller mellom utøverne. Noen presterer bedre med publikum, andre ikke.

- Jeg har ikke oversikt over hvem som reagerer hvordan på denne situasjonen. Det er noen som bruker en del av publikum for å gjøre seg klar til å prestere, men jeg tror nok at de klarer å prestere med lite publikum også.

For Paralympics, som går fra 24. august til 5. september, er ingen avgjørelse tatt. Den vil komme «så fort som mulig» etter at sommerlekene er over, sier OL-sjef Seiko Hashimoto, ifølge Reuters.

- Blir en grå opplevelse

Olaf Tufte, som ror sitt siste og sjuende OL, beskriver det som «kjipt» at mesterskapet skal gå for tomme tribuner.

- Det er selvfølgelig kjipt. På en annen måte, ikke helt unormalt i roing, sier Olaf Tufte før han fortsetter:

- Men sammenliknet med Sydney og London-OL, hvor det var fullspekket fra start til mål, så blir det en litt grå opplevelse.

- Bruset fra publikum den siste 500-meteren er jo en energiboost. Så det må vi forberede oss på. Jeg får lage litt brus innad i båten, sier Tufte humoristisk.

Tufte påpeker at det ikke kommer til å påvirke ro-guttas lyst til å ro fort, uansett. Sammen med Erik Solbakken, Martin Helseth og Oscar Stabe Helvig er målet finale i dobbeltfirer i Tokyo 27. juli.

- Vi forbereder oss på å ro fort, sier han.

Alle utøverne er i forkant av mesterskapet forberedt på strenge smittevernregler. Blant annet hvor de kan bevege seg og hvem de kan være sammen med. De fleste vil derfor leve isolert i sin egen boble, om det er publikum til stede eller ei.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer