- Dette overlever nok Blatter. Dessverre

VIF-lederen frykter at FIFA-bossen vil sno seg unna. Igjen.

FELLER IKKE FIFA: Vålerengas daglige leder Stig-Ove Sandnes er ikke overrasket over razziaen mot og arrestasjonene av en rekke FIFA-topper på et luksushotell i Zürich i morgentimene i dag, men han tror ikke at FIFA-president Sepp Blatter vil bli felt av etterforskningen av organisasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FELLER IKKE FIFA: Vålerengas daglige leder Stig-Ove Sandnes er ikke overrasket over razziaen mot og arrestasjonene av en rekke FIFA-topper på et luksushotell i Zürich i morgentimene i dag, men han tror ikke at FIFA-president Sepp Blatter vil bli felt av etterforskningen av organisasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vålerengas daglige leder Stig-Ove Sandnes skulle gjerne sagt at han trodde arrestasjonene av FIFA-topper på et luksushotell i Zürich var begynnelsen på slutten for den sittende storbossen Sepp Blatter - som ikke er blant de som ble arrestert i morgentimene i dag.

Men det tror han ikke det er.

- Står ikke for egne verdier Han frykter at etterforskningen og arrestasjonene ikke vil føre til en nødvendig demokratisering av Det internasjonale fotballforbundet.

- FIFA står ikke for de verdiene de selv liker å forfekte. Dessverre er ikke fotballens topporganisasjon en demokratisk organisasjon. Og Blatter er en taktiker og ringrev som har klart seg gjennom alt som er kommet opp tidligere. Han klarer det nok denne gangen også, sier Stig-Ove Sandnes til Dagbladet.

Må ha kjent til det Han føler at organisasjonen som burde stått for samhold og demokratisering i stedet har skapt en stadig større avstand mellom seg og omverdenen.

- Vi kan ikke akseptere at det skal være sånn i fotballens topporganisasjon, og derfor burde det som skjer nå være anledningen til å få ryddet opp en gang for alle i FIFA. For selv om Blatter ikke er blant de arresterte, så er det umulig at topplederen i FIFA ikke skal ha kjent til korrupsjonen som nå rulles opp i hans organisasjon, sier Sandnes.

- Bør kreve åpenhet FIFA har vært under etterforskning også tidligere. FIFA-topper har blitt straffet og kastet ut. Men fortsatt er det nesten umulig å få innsikt i megaavtalene som skrives med den mektige organisasjonen.

Sandnes er overrasket over at ikke mange av selskapene FIFA har markedsavtaler med - flere av de største selskapene i verden - ikke selv har satt større krav til åpenhet og synlighet rundt avtalene.

- Må markere avstand Han synes det som nå kommer fram er «helt vilt», og han håper Norges Fotballforbund (NFF) nå markerer tydelig avstand mot den sittende presidenten.

Norge ga sin stemme til Blatter ved forrige presidentvalg. Siden har fotballpresident Yngve Hallén vært åpent kritisk til Blatter ved flere anledninger, men hvem han gir nasjonens støtte til under fredagens presidentvalg - Blatter eller utfordreren, prins Ali bin al-Hussein fra Jordan, er ikke kjent.

Posisjonering Sandnes mener vanskeligheten med å komme ukulturen til livs skyldes at mange ikke har våget å kritisere FIFA i frykt for konsekvensene fra FIFA sin side i etterkant.

- Veldig mange ønsker seg en posisjon i FIFA, og er redd for å svekke sine egne sjanser. Og alle er avhengige av pengestøtten fra FIFA. Men nå må Norge ta et oppgjør med et slikt regime, for vi kan ikke ha det sånn, sier en harmdirrende Stig-Ove Sandnes.

Han ser for seg at helgas FIFA-kongress i Zürich vil foregå på vanlig vis, med liv og latter, uten at noen stiller kritiske spørsmål rundt arrestasjonene og etterforskningen som foregår.

- Det ville vært typisk, og bare understreket at vi ikke har noe fotballdemokrati.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer