Dette overrasker Østberg med svenskene: - Oi!

En svensk kvinne har aldri vunnet verdenscupen sammenlagt. Men Ole Morten Iversen varsler at det fort kan skje i nær framtid.

VANT SPRINTCUPEN: Stina Nilsson ble historisk da hun som første svenske kvinne vant et sammenlagttrofe i verdenscupen. Foto: Jacques Boissinot/The Canadian Press via AP
VANT SPRINTCUPEN: Stina Nilsson ble historisk da hun som første svenske kvinne vant et sammenlagttrofe i verdenscupen. Foto: Jacques Boissinot/The Canadian Press via APVis mer

QUEBEC/OSLO (Dagbladet): Stina Nilsson (25) ble historisk denne helga. Hun er den første svenske skiløperen som har vunnet et trofé i verdenscupen sammenlagt.

Fredag sikret hun seg «kula» i sprintcupen. Kampen om trofeet i totalcupen levde helt til søndag. Det sikret Ingvild Flugstad Østberg (28).

Til tross for jubelen, advarer trener Ole Morten Iversen mot svenskene. For de har nemlig flere ganger vist at de er i farlig god form denne sesongen, og med unge løpere som Ebba Andersson (21) og Frida Karlsson (19) på full vei mot toppen, kan den norske totaldominansen fort ta slutt.

- Det er fortsatt ting å jobbe med. Vi liker jo ikke at det er mye svensk på toppen. Vi må se hva vi skal gjøre for å unngå en eventuell totaldominans fra dem etter hvert, sier Iversen til Dagbladet.

OVERRASKET: Ingvild Flugstad Østberg. Foto:  Dustin Satloff/Getty Images/AFP
OVERRASKET: Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Dustin Satloff/Getty Images/AFP Vis mer

- Oi!

Det har altså aldri skjedd før at en svensk skiløper har tatt det gjeveste trofeet av dem alle i verdenscupen: Totalcupen.

- Har det aldri skjedd? Oi! Det visste jeg faktisk ikke, sier Østberg til Dagbladet.

- Stina Nilsson er den første som har vunnet noen cup som helst.

- Det har vært norske på toppen der i en del år nå, men det er vel bare et tidsspørsmål før det blir en enda tettere kamp om seieren. Det kunne jo fort blitt russisk i år (Natalja Neprjajeva jaget Østberg tett, red.anm.). Du skal ikke se bort fra at noen av de svenske jentene kjemper helt der oppe neste år, sier Østberg.

Stina Nilsson jaget nærmest i totalcupen denne sesongen (nummer fem), men både Karlsson og Andersson har vist seg enormt sterke på distanserenn. Førstnevnte har for eksempel to medaljer fra VM i Seefeld.

- Vi har et veldig, veldig sterkt lag. Det er en stor inspirasjon i treningen. Jeg tror vi kommer (i totalcupen, red.anm.) nå. Vi skal gjøre det vi kan, sier Karlsson til Dagbladet.

Gjennombruddet

Akkurat som Karlsson har Ebba Andersson fått sitt gjennombrudd denne sesongen.

- Det er gøy å se at man kan være med og utfordre helt i toppen. Selv har jeg klart å holde en stabilitet og et høyt nivå gjennom sesongen. Det som blir det viktigste er å kunne gå fort hele sesongen og prestere bra i touren.

Da neste sesong er mesterskapsfritt, blir Tour de Ski trolig det store målet for de fleste. Der er det verdifulle poeng å hente i totalcupen.

- Vi prøver jo alltid å gå så bra som mulig. Jeg tror det blir tøffe kamper i både individuelle løp, i totalcupen og i touren. Vi får se, sier Andersson til Dagbladet.

- Kan en av dere snart vinne verdenscupen sammenlagt?

- Jeg håper jo at det kommer snart. Om det skjer neste sesong allerede, er vanskelig å si. Vi får se, sier Andersson.