Dette plager Drillo mest med trenerjobben

Sliter fortsatt etter 105 landskamper fra benken.

HAR HATT LAGET KLART LENGE: Drillo er glad Norge ikke har kniven på strupen i morgendagens kamp mot Kypros. Men han synes det er like ille å sitte på benken uansett. - Det vil forundre meg veldig om denne kampen ender 0-0, sier han. Her utenfor kamparenaen i Larnaca - Antonis Papadopoulos stadion. Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet .
HAR HATT LAGET KLART LENGE: Drillo er glad Norge ikke har kniven på strupen i morgendagens kamp mot Kypros. Men han synes det er like ille å sitte på benken uansett. - Det vil forundre meg veldig om denne kampen ender 0-0, sier han. Her utenfor kamparenaen i Larnaca - Antonis Papadopoulos stadion. Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet .Vis mer

|||NICOSIA (Dagbladet): Det er ikke lett å spore noen nervøsitet i ansiktet til Egil «Drillo» Olsen før og underveis i en landskamp.

Utad framstår landslagssjefen gjerne som sindigheten selv - på innsiden er sannheten en ganske annen. Og det hjelper ikke at han er blitt 68 år og har all verdens erfaring:

Drillo er et aspeløv på sidelinja under viktige fotballkamper.

- Hva er det verste med jobben din?

- Det er vanskelig å svare på. Men det verste er nok når du leder med ett mål, klokka tikker mot slutten og du er under press. Det er tøffe minutter. Å sitte på benken under sånne kamper er tøft, selv om jeg har gjort det noen ganger før nå. Dette er min kamp nummer 105 med landslaget. Klubbkamper er bortimot like ille, sier Drillo.

- Er det blitt bedre eller verre med årene?

- Jeg skulle gjerne sagt at det er mye lettere nå, ettersom jeg har gjort det så mange ganger. Men dessverre. Det er verken bedre eller verre.

Vil ha uavgjort i Portugal
Mot Kypros i morgen kan det gå mot en neglebitende aften for landslagssjefen, selv om det hjelper litt at Norge står med full pott på sine to første kamper.

- Det hadde vært tøffere om vi hadde ett eller to poeng nå. Da hadde denne kampen gjerne vært et være eller ikke-være, sier Drillo.

Det betyr ikke at tre poeng blir mindre viktig, for med seier vil Norge rykke fra enten Danmark eller Portugal - eller kanskje begge to - ettersom de møtes i Portugal i morgen kveld.

- Jeg vil ha uavgjort i den kampen. Det kan hende det også viser seg å bli ødeleggende til slutt, men på nåværende tidspunkt er uavgjort alltid gunstig, sier Drillo til Dagbladet.

Enkelt laguttak
Han betegner Norges oppladning til Kypros-kampen som optimal, med tre gode treninger og en skadefri tropp å velge blant. Skjønt - laguttaket har han vært sikker på en god stund.

Men som vanlig vil han ikke røpe noe som helst før han absolutt må.

- Har lagguttaket vært lettere enn før?

- Ja. Når du vinner og spiller bra over tid, skifter du ikke i hytt og vær. Det sier seg selv. Vinner du skifter du lite, taper du og spiller dårlig prøver du noe nytt.

- Så laget har vært klart en stund?

HER ER SMERTEN OVER: Enkelte vil kanskje argumentere for at det må være verre å ligge under 0-1 når kampen nærmer seg slutten - men Drillo har det som vondest når laget hans leder 1-0 i sluttminuttene og blir presset. Som her mot Portugal på Ullevaal, der Norge rodde i land en 1-0-seier. Foto:  åkon Mosvold Larsen / Scanpix

Egil Olsen
HER ER SMERTEN OVER: Enkelte vil kanskje argumentere for at det må være verre å ligge under 0-1 når kampen nærmer seg slutten - men Drillo har det som vondest når laget hans leder 1-0 i sluttminuttene og blir presset. Som her mot Portugal på Ullevaal, der Norge rodde i land en 1-0-seier. Foto: åkon Mosvold Larsen / Scanpix Egil Olsen Vis mer

- Ja, ganske lenge, sier landslagssjefen.

Gikk aldri i «jålefella»
Han er kjent for å være over gjennomsnittlig interessert i statistikk, men legger likevel liten vekt på at Norge så godt som aldri har sviktet mot antatt svakere motstand under hans ledelse.

- Jeg blir ikke trygg av det. Statistikk er til for å brytes (noe han opplevde da Ukraina ødela rekka hans på Ullevaal tidligere i år, journ.anm.). Men jeg kjenner meg igjen i det du sier. En av de sterke sidene våre på 90-tallet var at vi aldri tapte mot en motstander vi normalt skulle slå.

- Hva var grunnen til det?

- Vi gikk ikke i fella sånn som andre gjorde. Vi var minst like gjennombruddshissige mot den typen motstandere. Vi slo San Marino 10-0, mens jeg satt på tribunen i samme kvalik og så Tyrkia spille 0-0 mot samme lag. De gikk i fella, brukte 15 touch hver gang de hadde ballen, drillet og spilte kort. Hvis du ikke er bevisst på det kan det fort skje, sier Drillo til Dagbladet.

Han er imidlertid smertelig klar over at Kypros ikke er noe San Marino, morgendagens motstander ligger så høyt som på en 43. plass på FIFA-rankingen. Og som han har vært inne på før: De «hermer» etter Norge i det offensive, med stor gjennombruddshissighet, stor løpsvilje og vilje til å kjøre kontringer.

- Offensivt ligner de veldig, defensivt er de veldig annerledes, sier Drillo, og sikter til at kypriotene er langt mer markeringsorientert.

- Ligner Kypros-trener Angelos Anastasiades litt på deg i fotballsyn?

- Det er hyggelig at han deler noen synspunkter, men typisk nok er det en mindre nasjon som velger å spille på den måten.

- Kan det tenkes at han er litt inspirert av deg?

- Hvis han har fulgt med litt har han sikkert funnet ut at det er lurt å spille på den måten, svarer Drillo.