Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Dette reddet høsten for oss

VM-håpet lever etter festforestilling mot Skottland.

DRØMMEKVELD: John Arne Riise har fått mye oppmerksomhet på grunn avv utenomsportslige ting den siste uka, men i kveld viste han igjen si evne til å levere når trykket er som størst. Roma-backen spilte en meget bra kamp og scoret det første målet da Norge etter hvert rullet over Skottland.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
DRØMMEKVELD: John Arne Riise har fått mye oppmerksomhet på grunn avv utenomsportslige ting den siste uka, men i kveld viste han igjen si evne til å levere når trykket er som størst. Roma-backen spilte en meget bra kamp og scoret det første målet da Norge etter hvert rullet over Skottland. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Norge — Skottland 4-0 (2-0).

Tre poeng har vært en nødvendighet lenge, men da Norge virkelig måtte vinne for å ha et fnugg av håp om VM-spill vartet Drillos menn opp med fest-fotball og en landskamp det må være veldig, veldig lenge siden vi har sett på Ullevaal.

John Arne Riise åpnet ballet med en kanon etter drøye halvtimen, Gamsten doblet rett før pause og Huseklepp kronet en stor kamp med å skli inn 3-0. På overtid kunne Gamsten sette kronen på verket med et vakkert frispark over muren og i hjørnet.

- Dette reddet høsten for oss. Uten seier ville vi ha vært ute og hatt igjen to kamper uten betydning, sier Drillo.

Han erkjenner at det har vært en tung oppladning til dette oppgjøret. Derfor var det en lettet landslagssjef som møtte mediene etter en landskamp, som fikk fram en følelse av deja vu til fordums glansdager på Ullevaal.

- Jeg føler lettelse, og jeg føler meg tom. Kampdagen er ofte den letteste. Da er nervøsiteten borte og jeg føler meg kald og rolig. I dagene før merket jeg at kampen betydde mye for norsk fotball. Den betydde mye for meg også. Hadde vi tapt 4-0, hadde jeg hatt en mistanke om hva som hadde kommet, sier Drillo.

I stedet vant Norge 4-0 og drømmen om VM-spill i Sør Afrika neste sommer lever fremdeles.

- Vi tar én kamp av gangen og tenkte først og fremst på å vinne i kveld. Så fikk vi se derfra. Nå har vi iallfall høynet muligheten til å kvalifisere oss. Dessuten scoret vi mange mål, så det hjelper på, sier John Carew til TV 2 Sporten.

For skottenes del, endte kvelden i total fiasko.

- Jeg tror alt som kunne gå galt gikk galt. Det er et skrekkelig resultat å tape 0-4 når vi kom hit for å befeste vår posisjon som toer i gruppa, sier skottenes landslagssjef George Burley.

LETTET: Landslagssjef Egil Olsen var en lettet mann etter 4-0 seieren mot Skottland.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
LETTET: Landslagssjef Egil Olsen var en lettet mann etter 4-0 seieren mot Skottland.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Det begynte imidlertid ikke helsvart for Burleys menn.

Skottene åpnet best
Selv om det var kampen Norge måtte vinne, var det de skotske gjestene det definitivt luktet mål av de første 20 minuttene.

De 24 493 tilskuerne fikk se et hjemmelag som instendig ønsket å imponere og underholde etter en tung periode for norsk landslagsfotball, men skuldrene virket å være i overkant høye innledningsvis.

-Vi var tente - nesten litt overtente. Det var faktisk litt på kanten, og jeg begynte å bli redd da vi fikk tre tidlige gule kort. Det var en smått uberegnelig dommer, understreker Drillo. 

Klønete forsvarsspill ga Kenny Miller og Darren Fletcher hver sin gode scoringsmulighet, men verken den arrige spissen eller kaptein Fletcher hadde stilt inn sikte godt nok til å overliste Jon Knudsen i det norske målet.

Utvist for to gule på to minutter
Da ballen etter hvert ble slått i bakrom på en jagende John Carew ble det derimot mye mer enn skottene kunne tåle.

Dommer Alain Hamar la lista lavt fra starten av, og med ti minutter igjen til pause var forsvarskjempen Gary Caldwell for sein inn i duellen to ganger på tre minutter.

Først fikk Celtic-stopperen et strengt gult kort for ei takling på Gamsten, like etter et helt greit gult kort da han holdt igjen John Carew på vei igjennom.

Det var en avgjørelse landslagssjef Burley forsto fint lite av, og dessuten helt avgjørende for utfallet av kampen.

- Vi var godt med inntil utvisningen, og skapte noen halvsjanser. Utvisningen var veldig streng. Jeg tror ikke dommeren ville gitt ham det andre gule kortet om han var klar over at han hadde gult fra før, sier Burley.

1-0:
John Arne Riise har satt inn 1-0 under landslagskampen mellom Norge og Skottland og løper mot tribunen for å feire.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
1-0: John Arne Riise har satt inn 1-0 under landslagskampen mellom Norge og Skottland og løper mot tribunen for å feire. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

Uansett: Det betydde det rødt kort, tidlig dusj og vær så god til John Arne Riise.

Riises jubelbrøl
Roma-backen har fått mye oppmerksomhet de siste dagene i forbindelse med rettssaken mot hans tidligere agent Einar Baardsen.

- Jeg er ikke så glad i at motstandere blir utvist, men når vi scorer med en gang blir det en stor fordel å spille 11 mot 10, poengterer Drillo.

Ti minutter før pause viste 28-åringen atter en gang at han har en egen evne til å blokke ut omgivelsene når kampen blåses i gang.

Backen tok rennafart og fra 25 meter hamret Riise Norge i ledelsen via et skotsk bein.

Det påfølgende gledesropet og jublinga opp mot pressetribunen viste vel allikevel at Riise ikke har vært helt uberørt av de siste dagenes oppslag.

- Jeg har aldri vært så tent før en fotballkamp. Jeg hadde en helt sinnsyk følelse før kampen. Jeg har ingenting å bevise fotballmessig, men jeg ville trøkke folk i trynet og vise at ingenting kan stoppe meg, sier Riise til TV 2 Sporten.

Bjørn Helge Riise er imponert over hvordan storebror er i stand til å konsentrere seg om arbeidsoppgavene på fotballbanen.

- Han må være blant de beste i verden til å blokkere bort ting. Alt det som har vært i det siste og så spiller han en slik kamp, konstaterer lillebror Riise

Drillo fikk også inntrykk av høy tenning hos Riise da han pratet med ham i forkant av kampen. Landslagssjefen mener det er umulig å stenge stormen som har vært rundt ham i forbindelse med rettssaken mot hans tidligere rådgiver Einar Baardsen fullstendig ute.

2-0: Morten Gamst Pedersen bøyer inn til tomålsledelse rett før pause. 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
2-0: Morten Gamst Pedersen bøyer inn til tomålsledelse rett før pause. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

- Vi snakket med ham om all den støyen som har vært rundt ham. Det er ingen som klarer å la være å bli påvirket av sånt. Det er ikke bare å kimse av å havne på førstesida i et par aviser, sier Drillo.

Mønsterangrep
Norge kontrollerte inn mot pause, og da et nærmest fullsatt Ullevaal gjorde seg klar til pausepølsa rullet Drillos menn opp et angrep som tatt ut av den berømte læreboka.

Tom Høgli ble spilt fri på høyrekanten og rullet ballen videre inn til Bjørn Helge Riise. Lillebror tok seg tid, løftet blikket og trillet videre til Morten Gamst Pedersen. Blackburn-proffen la ballen til rette og bøyde den vakkert opp i lengste hjørnet.

Det var en scoring etter landslagssjefens hjerte: Helhjertet kontringsfotball med mange mann som fulgte etter en ball som gikk hurtig i lengderetningen.

- Alle goaler like viktige, men en av kjepphestene mine er å utnytte overgangene våre, utnytte ubalanse, og det var et veldig godt eksemnpel på det, sier Drillo.

2-0, pause og VM-drømmen levde i beste velgående.

Cruisekontroll
Mot ti skotter ble andre omgang som forventet, et norsk lag med full kontroll holdt ballen i laget og tillot seg litt mer fiksfakserier i et forsøk på å glede Ullevaal enda litt til.

3-0: Erik Huseklepp feirer sammen med to ganger Riise, Gamsten og Høgli etter å ha sklidd inn til 3-0 på Ullevaal.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
3-0: Erik Huseklepp feirer sammen med to ganger Riise, Gamsten og Høgli etter å ha sklidd inn til 3-0 på Ullevaal. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Midtveis i omgangen virket det som John Carew syntes det var nok av det.

Og brukte hvert muskelfiber til å riste av seg skotske mygg og servere Erik Huseklepp på blankt mål.

Carew vendte bort tre skotter og avslutningen gikk via begge stolpene og ut i feltet. Fra fem meter kunne Brann-eneren Huseklepp enkelt skli inn 3-0 i det tomme målet.

Slutten av kampen ble preget av mange bytter og etter hvert slitne bein. John Carew hadde fortjent å krone en bra kamp med scoring da han bredsidet ballen via tverliggeren og i mål, men linjemannen vinket spillet videre.

Reprisen viste at det var feil og at ballen var over linja.

- Den var et godt stykke inne, men vi får spare det til en viktigere kamp, sier Carew til TV 2 Sporten, og later ikke til å bekymre seg nevneverdig over at han ble snytt for å være med på scoringsfesten.

På overtid kronet Morten Gamst Pedersen en stor kamp med å bøye ballen over muren til 4-0.

Skottland må avgi flere poeng
Norge står med seks poeng etter kveldens kamp, mens skottene blir stående på sju med to kamper igjen å spille for begge lag. Norge har igjen Island borte den 5.september og Makedonia hjemme den 9.september.

4-0: Morten Gamst Pedersen satte et verdig punktum med en glimrende frisparkscoring på overtid.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
4-0: Morten Gamst Pedersen satte et verdig punktum med en glimrende frisparkscoring på overtid.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

Skottland møter Makedonia og Nederland hjemme de samme datoene.

Skal Norge ha sjanse til å bli nummer to i gruppa, må vi må ta flere poeng enn skottene på de siste kampene.

- Det var et skrekkelig resultat, men ingenting har forandret seg. Det er to kamper igjen, og vinner vi begge kommer vi på 2.-plass. Jeg har tro på at vi kan vinne to på rad mot Makedonia og Nederland, sier landslagssjef George Burley.

Selv om skottene fortsatt har tro på playoff, ga kveldens kamp oss i hvert fall  noen stolte øyeblikk som gjør at drømmen om VM fortsatt lever inntil videre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling