TAKKET FOR HJELPEN: Edvald Boasson Hagen takket Sven Erik Bystrøm etter NM-triumfen. Det var sistnevntes monsterføring over Vingnesbrua som gjorde at rudsbygdingen kunne kjempe om seieren. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)
TAKKET FOR HJELPEN: Edvald Boasson Hagen takket Sven Erik Bystrøm etter NM-triumfen. Det var sistnevntes monsterføring over Vingnesbrua som gjorde at rudsbygdingen kunne kjempe om seieren. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)Vis mer

Dette samarbeidet skapte voldsomme reaksjoner

Konkurrent med på å trekke Boasson Hagen til seier.

LILLEHAMMER (procycling.no): Forhåndsprofetien ble oppfylt da Edvald Boasson Hagen slo Odd Christian Eiking i spurten om NM-gullet.

Før man kom dit, var det et heftig taktisk spill og stadige forskyvelser i maktbalansen mellom proffryttere og kontinentallagene.

Et gjennomgangstema var at Team Joker stort sett lå i forkant av begivenhetene som utspant seg.

Kristoff forsvant
Gino Van Oudenhoves menn sto bak manøveren da blant annet Alexander Kristoff, Fredrik Strand Galta og Andreas Vangstad ble kjørt av i det som skulle bli rittets avgjørende gruppering.

Samtidig ble hovedfeltet bak pulverisert, uten at Norges beste syklister brydde seg nevneverdig om det.

Hovedmålet var selvsagt å kjøre Kristoff av lasset. Sliteren fra Storhaug, og en av verdens raskeste sprintere, skulle ikke på noen omstendigheter bli med inn mot finalen på torget i Lillehammer.

I timannsgruppa foran satt Joker-laget igjen med Anders Skaarseth, Truls Engen Korsæth, Vegard Stake Laengen og Odd Christian Eiking.

- Teoretisk sett skulle vi ha vært fem mann i gruppa, men vi trodde også at den kom til å bli litt større. Det ble som det ble, og det var bra for oss. Vi satte en del ryttere ut av spill, og neste steg i planen var å angripe tidlig med Stake Laengen.

Trio fikk luke
Angrepet kom også. Lars Petter Nordhaug ville gå etter, men nølte og ombestemte seg.

Nordhaug gikk i stedet etter Vegard Breen ved to anledninger. Truls Engen Korsæth var med begge ganger, også da trioen kom seg av gårde fra de øvrige.

Opp VIP-veien siste gang ble Breen og Engen Korsæth kjørt av, mens Nordhaug fikk kontakt med Stake Laengen over toppen. På vei nedover kjørte imidlertid Engen Korsæth inn halvminuttet på dem, og det var dermed en trio i front.

De fleste trodde NM-medaljen ville havne i lommene på den konstellasjonen.

Les alt om NM-rittet her!

Fikk beskjed om å taue
Team Coop-Østerhus var dog ikke fornøyde. De opplevde at Kristoff ble kjørt av — og i tillegg at det ble kjørt full pinne da 27-åringen hadde mekaniske problemer med sykkelen.

De ønsket ikke å være tause vitner til et podium bestående av to fra Team Joker og en fra Team Sky.

Fra følgebilen formanet derfor Stein Ørn «gratispassasjeren» Sven Erik Bystrøm om å kjøre for å hente inn bruddet foran.

- Vi gjorde det for å kjøre inn bruddet. Det var den eneste sjansen Sven Erik hadde for å ta en god plassering. For oss dreier det seg utelukkende å kjempe om seieren. Sven Erik gjorde en kardinalfeil da han ikke gikk etter Lars Petter. Vi måtte gjøre det beste ut av en vanskelig situasjon, og det dreier seg ikke om å kjempe om en fjerdeplass i NM, sier Ørn til procycling.no.

Føringen som «ga» Edvald gullet
Bystrøm tok en kraftfull føring over Vingnesbrua og hentet flere sekunder på utbryterne.

Ved enden av brua falt han av, men hadde da ført Boasson Hagen på skuddhold av NM-gullet.

På vei inn mot oppløpet angrep Nordhaug, mens Boasson jaget med Odd Christian Eiking limt til bakhjulet.

- Hadde ikke Edvald kommet opp, hadde Stake Laengen tatt det, mener Eiking.

- Planen var at du skulle lime deg på hjulet til Edvald?

SÅ UT TIL Å KJEMPE OM SEIEREN: Men på de siste hundre meterne ble trioen i front hentet inn av Edvald Boasson Hagen og Odd Christian Eiking. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)
SÅ UT TIL Å KJEMPE OM SEIEREN: Men på de siste hundre meterne ble trioen i front hentet inn av Edvald Boasson Hagen og Odd Christian Eiking. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no) Vis mer

- Ja, jeg visste at han ikke måtte få en meter, for da var det kjørt.

- Litt nedlatende
Eiking maktet akkurat ikke å ta gullet, som i stedet gikk til Boasson Hagen.

Bronsen til Stake Laengen var en heller mager trøst. I etterkant stusset flere over taktikken til Coop-Øster Hus, som endte med et solid opptrekk for NM-vinneren.

- Det er litt sånn i sykkelnasjonen Rogaland. De vil heller at Boasson Hagen vinner enn Joker. Sånn er det. Jeg synes det er litt nedlatende mot oss kontinentallag. Vi setter dem helt ut av spill i dag. Men slik er sykling, man kan gjøre som man vil selv, sier Van Oudenhove som sa seg godt fornøyd med to medaljer og en plan fulgt til punkt og prikke.

Nordhaug var fornøyd med at kompisen tok gullet, helt til han fikk vite om det taktiske spillet som hadde foregått bak ham i løypa.

- Jeg ønsker ikke å skylde på ting eller være en dårlig taper, men jeg synes det er surt når det blir på denne måten, sier Nordhaug.

- Jeg står for at det er hyggelig at Edvald vant, og han fortjener det. Likevel fikk jeg en kjip følelse da jeg fikk høre av Vegard (Breen, vår anm.) at Øster Hus-bilen hadde kommet opp på siden og sagt at Sven Erik skulle hjelpe Edvald med å taue.

Les også: - Kjempegøy at Edvald vant

Prøvde å være smart
Bystrøm fortalte procycling.no i målområdet på Lillehammer at han syntes Boasson Hagen fortjente gullet.

- Etter at Joker sprengte feltet, var det bare jeg som satt igjen fra vår allianse. Jeg prøvde å spille smart i starten ved kun å sitte på hjul. Jeg fikk en billig reise til det var to runder igjen. Da begynte folk å støte, og jeg havnet i en vanskelig situasjon. Jeg prøvde å slite ut de andre, men endte opp med å slite ut meg selv. Men jeg føler Edvald fortjente det mot slutten.

Haugesunderen fikk beskjed om at bruddet hadde 45 sekunder på toppen av VIP-vegen og bestemte seg for å bidra i jakten.

- Jeg vet ikke hva annet jeg skulle ha gjort? Jeg kunne sittet på hjul og la de foran kjempe om seieren, og kjempe om sjetteplassen selv. Ellers kan jeg være med å dra og kanskje få en liten tjeneste igjen av Edvald ved en senere anledning.

- Hadde ikke et annet valg
Heller ikke Stein Ørn mener det var noe galt i taktikken de kjørte mot slutten.

Han avfeier at det var noe personlig mot noen av de andre lagene.

- Vi hadde ikke noe annet valg enn å prøve og kjøre det inn. Sven Erik svidde av kruttet litt tidlig, men om det var noen som tjente på det, var det Odd Christian Eiking. Han fikk jo hele innkjøringen til oppløpet servert. Joker endte opp med å få lite ut av det, men det var fordi de ikke hadde mer kapasitet igjen mot slutten. På dette nivået dreier alt seg om å vinne. Det presser seg fram konsetellasjoner mot slutten, men dette er ikke noe lekeritt. Det er et Norgesmesterskap.

- Forstår du at de tre foran er skuffet etterpå?

- Jeg synes Joker kjørte kjempebra. De hadde mange ryttere der og kontrollerte feltet. De kan være stolte av det de gjorde i dag. Samtidig velger de å gjøre det på sin måte. Det handler om å skape allianser òg. Dersom den ikke er bred nok, er proffene så gode at de gjør som de gjorde i dag. Joker kunne alliert seg med Edvald, og da hadde han vært overlegen i dag. Lars Petter blir sittende igjen uten noe, så egentlig er det han det er mest synd på. Han kunne også laget allianser underveis, og hadde flere tilbud om å gjøre noe sammen med Sven Erik.

- Litt spesielt
Som vanlig var Boasson Hagen den som var minst brydd av hele oppstyret.

Rudsbygdingen innrømmer at han trodde NM-medaljene skulle seile sin egen sjø, og var glad for at Bystrøm valgte å bidra til jakten.

- Vi kjørte sammen vi tre proffene som var bak der på slutten. Det var ikke mer enn akkurat at det holdt. Sven Erik satt på hjul hele dagen ellers, så det var deilig at han ble med. Kristoff var jo kjørte av, og han bidro fortsatt ikke, så det var litt spesielt. Men det var deilig at det ordnet seg, sier Boasson Hagen.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!

STERKE: Lars Petter Nordhaug og bronsevinner Vegard Stake Laengen var begge nærme det helt store på landeveisrittet i NM. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)
STERKE: Lars Petter Nordhaug og bronsevinner Vegard Stake Laengen var begge nærme det helt store på landeveisrittet i NM. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no) Vis mer