NESTEN ALT KLART :  I X-Games i Oslo er nesten alt klart. Bortsett fra dopingkontrollen. Det nekter de amerikanske TV-eierne, og TV2 føyer seg. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix.
NESTEN ALT KLART : I X-Games i Oslo er nesten alt klart. Bortsett fra dopingkontrollen. Det nekter de amerikanske TV-eierne, og TV2 føyer seg. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix.Vis mer

Dette showet er blitt en skandale for TV 2 og Oslo

Slik sport er uønsket i Norge.

MED et X-Games i fullstendig tillitskrise har både TV2 og Oslo kommune rotet seg inn i en pinlig sak. Det ligner ikke vanlig standard fra den ellers så skikkelige sports -og nyhetskanalen. For enkelte Oslo-politikere føyer derimot denne tabben seg dessverre inn i et mønster.

Etter at OL 2022 glapp for lokalpolitikerne i hovedstaden, ble støtten til X-Games et slags plaster på såret. Viljen var altså god, men saksbehandlingen lurvete. Helt fra starten slet det forrige byrådet i Oslo med å tilpasse kravene fra et privat eid show med behovene til den lokale organiserte idretten.

Når eierne av X Games nå nekter vanlig dopingkontroll i det konkurransene starter onsdag, er mistilliten fullstendig fra norsk idrett, og det er det all grunn til:

•• Rett etter at de tre nordiske kulturministerne under Ungdoms-OL på Lillehammer ba idretten rydde opp i vanstyre og misbruk, sponser Oslo kommune et stort internasjonalt idrettsstevne som ikke vil ha dopingkontroll.

Det er ganske enkelt en skandale.

DET var TV2 som ba om økonomisk hjelp til å hente dette amerikanske arrangementet til Oslo. Ganske overraskende fikk TV-selskapet tilsagn på 42 millioner kroner fra kommunen slik at det var mulig å få en avtale med TV-giganten ESPN som har utviklet X-Games- konseptet.

Dette skjedde altså i bakrusen etter det kommunale OL-nederlaget, men var likevel raust i forhold til standarden for kommunal støtte. Muligens var politikerne fanget av den alminnelige misforståelsen om utbredelsen av X-Games. Enkelte norske PR-profeter har lenge snakket ned tradisjonell vinteridrett ved å fortelle om den fantastiske populariteten til denne kommersielle nyvinningen.

Det rimer ikke med fakta fra TV-tallene. X-Games er ingen verdensdominerende TV-underholdning. Selv på hjemmemarkedet i USA sliter denne idrettskonkurransen langt bak det som virkelig teller som publikumssport:

•• Bare rundt 1 million  amerikanske TV-seere så hver av sju ulike øvelser i X-Games sin vinterutgave fra Aspen i 2014.

Det er for eksempel bare halvparten av de 2 millionene norske seerne som fulgte 5-mila til Petter Northug i Falun.

SÅNN kom lokalpolitikerne skjevt ut, og det skulle bli verre. Opprinnelig hadde byrådet tenkt seg å gi pengene til et rent privateid arrangement. Det vil si; her hadde vel hverken politikerne eller TV2 tenkt seg om i det hele tatt.

For et slikt privat show bryter fullstendig med den norske idrettsbevegelsens grunnleggende rettigheter over sin egen sport. Et helt privat X-Games i Oslo ville ha betydd boikott og startnekt for de norske stjernene som vanligvis konkurrerer i OL.

Istedet ble byrådet presset til å godta en avtale med Norges Skiforbund. Det er den avtalen som ble brutt i går.

EGENTLIG var det et ventet brudd. I nesten et år har Anti Doping Norge på vegne av idretten jobbet hardt for å få inn vanlig dopingkontroll under konkurransene i Oslo.

Det er gode grunner for det. I disse spektakulære øvelsene kan det være en fordel å bruke ulike stimulerende midler som står på forbudslista fra det internasjonale Antidopingbyrået (WADA); den såkalte WADA-koden som regulerer all internasjonal idrett. Dette gjelder forsåvidt flere andre av de trick-pregete grenene som er med på de ulike ESPN-sendte X-Games showene året rundt.

DETTE forklarer nok det amerikanske TV-selskapets uvilje mot å la utøverne i Oslo bli testet under konkurranse, men det forklarer ikke at Oslo-politikerne og TV2 har kjørt fram et sportstevne som grunnleggende strider mot de verdiene som vi ellers forfekter i norsk idrett.

Ironisk nok ble de da regjerende lokalpolitikerne advart mot å samarbeide med ESPN allerede under behandlingen i bystyret i april i fjor. Der ba den nåværende kulturbyråden Rina Mariann Hansen om at den rause pengestøtten fra Oslo skulle bli koblet til et krav om vanlig dopingkontroll, men dette forslaget ble nedstemt av flertallet fra Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre. Så underskrev det tidligere byrådet avtalen med TV2 etter at det hadde tapt kommunevalget, men før et nytt byråd var på plass.

ber Anders Solheim, sjefen for Anti Doping Norge, om at den kommunale støtten blir trukket tilbake på grunn av avtalebrudd, men oppnår bare enda en ynkelig reaksjon fra de politikerne som dro Oslo inn i denne pinlige saken:

- I avtalen ligg det ei oppfordring om at arrangørane samarbeider med den organiserte idretten, som er Norges Skiforbund og Norges Snowboardforbund, men det ligg ingen avtale om at dei skal underordne seg den organiserte idretten. For meg  er ikkje dette eit brot på avtalen mellom Oslo kommune og TV 2 , sier Hallstein Bjercke til NRK.

Som Venstres tidligere byråd for kultur underskrev han avtalen, og har muligens juridisk rett. Men moralsk er denne uttalelsen en ren fallitterklæring. I beste fall burde de norske utøverne selv ha nektet å stille opp på en konkurranse uten dopkontroll, men de er plutselig plassert i en utfordrende situasjon.

Lokalpolitikerne og TV-arrangørene har derimot lenge visst hva som ventet. For nå ønsker Oslo og TV2 velkommen til en idrettsfest i hovedstaden der det er fritt fram for å bruke dop.